Vinterens friluftsliv

 

Grønne ildsjæle findes ikke kun inden for plantebaseret kost og bæredygtighed generelt, men også hos de der elsker at befinde sig i naturen. At tage på eventyr i naturen hører ej heller kun til sommerhalvåret. Find her inspiration til de kolde vintermåneder i årets nye friluftsbøger.

 


 

 

Eva & Nicolai Tram har tidligere udgivet Bogen om bålmad og Grøn bålmad. I år er de aktuelle med deres tredje bog Bålmad for børn, som har været et familieprojekt med parrets to børn, Finn & Bjørn. Opskrifterne er en blanding af de klassiske bålretter, såsom snobrød, pandekager og grillede bananer, og familiens livretter lavet over bål, såsom Finn hoisinruller. Opskrifterne er udvalgt ud fra den devise, at der skal være tid til det, som er vigtigst: bare at være sammen.

 “Naturen skaber nogle rammer, hvor vi kan være sammen på en mere nærværende måde”

Bogen indeholder en komplet guide til, hvilke råvarer der skal pakkes i madkurven, hvilket udstyr du har brug for, hvordan du bedst bygger og tænder dit bål, samt trin for trin instruktioner til hvordan retterne tilberedes. Lad eventuelt børnene sørge for optændingen af bålet, da det afdramatiserer ilden og gør indlevelsen større, når ungerne selv får lov til at tændebålet. Nogle gange har børnene også brug for mere action end blot at sidde og kigge ind i flammerne. Derfor er bogen også udstyret med forslag til aktiviteter, som man kan foretage sig, når man nu alligevel er ude. Du kan eksempelvis bygge en hule eller skyde med en hjemmelavet flitsbue.

 

Jenterne Nikoline Skaarup & Tine Ewé Jensen viser dig hvordan eventyret venter lige udenfor. De små eventyr i Danmark kan være lige så berigende, som i mange andre steder i verden. Jenterne bryder fordommene om kvinder i friluftslivet og tager dig i hånden på en rejse igennem deres yndlingsaktiviteter i landet. Her møder de en række kvinder, der fortæller om værdien i fællesskabet og den friske luft.

Mange af aktiviteterne egner sig til vinter såvel som sommer. At vi rammer vintermånederne betyder på ingen måde at vi skal gå i vinterhi, for vinteren kan tilføje et ekstra lag til oplevelsen. Man kan eksempelvis sagtens tage en tur til Møns Klint selvom kalenderen siger december. Oplev her vindens susen i de bare trætoppe og bølgernes brusen. Tag en veninde under armen med en to go-kop med din varme yndlingsdrik. Ellers byder bogen på andre aktiviteter såsom mountainbiking, trailløb, skating, kano, vandring, fisketur og meget mere.

 

 

Dette er Julie Pio Kragelunds anden bog, efterfølgeren til Friluftsrollinger, denne gang akkompagneret af Sophie Hastrup Christensen. Friluftslivet er bestemt ikke kun for voksne, børn kan langt hen af vejen også være med. De vil have stor gavn af at komme ud at bevæge sig og få røde kinder, når kulden bider frisk fra sig. Dog er der selvfølgelig ting man skal være ekstra opmærksom på, når man har rollingerne med ude i den frie luft.

Bogen hjælper dig med hvilke aktiviteter der passer marcipangrisene på 0-1 år, tumlingerne fra 1-3 år og rollingerne fra 4-6 år. Denne bog giver dig specifikt konkrete råd til at befærde sig Danmarks skønneste nationalparker – både når det gælder dagsture og når det kommer til overnatning.

Med bogen følger der også to naturpas. Børn elsker opgaver, eventyr og leg, og naturpasset er fyldt med netop det. Passet er børnenes helt personlige bog med opgaver og bedrifter, som kan krydses af løbende når rollingerne finder, samler og oplever i naturen.

Husk på at vinteren ikke sætter en stopper for at besøge landets nationalparker. Hold øje med vejrudsigten og klæd jer godt på efter vejrforholdende. På den måde kan man give sig i kast med kælken, orienteringsløbet eller vandre ved eksempelvis Kalø Slotsruin alt efter vejret.

 

 

Mette Arleth er tilbage med en ny bog om at lave mad i det fri. Mette Arleth er eventyrlysten af natur og vil på ingen måde lade sig begrænse sig til at udøve sit friluftsliv i weekenden. Derfor skrev hun sidste år bogen Hverdagseventyr, der beskriver en lang række mikroeventyr, man let kan gribe an i en travl hverdag. Denne gang har hun kastet sit grønne blik på madlavningen i det fri – og her lader hun sig ikke begrænse af bålet. Hun demonstrerer en lang række af andet udstyr, som giver dig et friluftskøkken i din rygsæk, såsom en trangia, en omnia-ovn, m.fl.

Mette giver dig lækre og lettilgængelige måltider og viser dig en række teknikker og muligheder med det udstyr du har til rådighed. Der er retter der både egner sig til en enkelt aften i det fri, mens der også er opskrifter på mad, der kan holde sig på vandreturen med overnatning, hvor maden ikke kan holdes på køl. Du kan eksempelvis lære at producerer din egen turmad ved hjælp af dehydrering.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Updating…
  • Ingen varer i kurven.