Hvordan optimerer man sin privatøkonomi? Få viden i Den lille guide

Hvordan optimerer man sin privatøkonomi? Få inspiration til at nå dine økonomiske mål

Optimer din privatøkonomi med Den lille guide til privatøkonomi, Muusmann Forlag

Måske drømmer du om at optimere din privatøkonomi? Om en sundere privatøkonomi med mere luft i budgettet? Om mere økonomisk frihed i dit liv, fx med passiv indkomst? Eller om at skabe bedre sammenhæng mellem dine værdier og din økonomi?

Det kan være, at du har overvejet bæredygtig investering, minimalisme eller at springe ud som selvstændig? Eller måske vil du gerne give dig selv og børn og unge i dit liv gode pengevaner?

 

Du er helt sikkert ikke alene. I det nuværende økonomiske klima er vi nok flere og flere, der bliver opmærksomme på vores privatøkonomi. Den højeste inflation i over 30 år. Stigende renter og udgifter til energi og madvarer. Faldende boligpriser. Der er ikke noget at sige til, at mange overvejer, hvordan privatøkonomien kan forbedres.

Ingen havde nok kunne forudse de store samfundsøkonomiske omvæltninger, vi oplever i disse år. Men måske har udviklingen i verdens økonomi fået dig til at tænke over, hvad man egentlig selv kan gøre for at stå stærkere i sin privatøkonomi? Og hvordan man kan give den erfaring videre til børn og unge?

Privatøkonomi i overskuelige bidder

Privatøkonomi er et kæmpe felt, der både kan være uoverskueligt og skræmmende. Især hvis man ikke er så velbevandret i økonomiske termer. Somme tider kan man også blive i tvivl om, hvordan man finder uvildig information om fx investeringer og pension.

I bogserien Den lille guide til privatøkonomi har en række forfattere med særlig viden inden for hver deres felt skrevet små guidebøger om mange forskellige økonomiske emner. På den måde bliver det store felt privatøkonomi brudt op i mindre dele, så du lettere kan finde svar på dine spørgsmål. Guidebøgerne er skrevet til helt almindelige danskere som du og jeg, der ønsker vedkommende, lettilgængelige og inspirerende svar på deres spørgsmål.

Find inspiration til at tackle din privatøkonomi

Nedenfor får du en håndfuld tips og inspiration fra guidebøgerne fra forskellige vinkler. Måske bliver du inspireret til at tackle din økonomi. Smagsprøverne er blot et udvalg og handler om:

 • Hvordan man taler om privatøkonomi med sit barn
 • Hvilke muligheder for passiv indkomst, der findes
 • Hvordan et fuldt købestop kan give mere økonomisk overskud
 • Hvordan man kan sikre sig, at ens sparekroner investeres i en bæredygtig fremtid
 • Hvilke 5 spørgsmål, alle (spirende) iværksættere bør stille sig selv

God læselyst!

 

Find hele bogserien Den lille guide til privatøkonomi her

 


Tal om privatøkonomi med dit barn

Tal privatøkonomi med dit barn, Den lille guide til lommepenge og meget mere, Muusmann Forlag

Har du børn i dit liv? Så bliver du sikkert mødt af mange af de spørgsmål, som børn har det med at stille. Hvorfor kan vi ikke tage i Tivoli (hver uge)? Hvorfor må jeg ikke få en iPhone? Eller måske: hvad betyder inflation? Afhængigt af barnets alder overvejer du måske, om det er bedst at skåne barnet for alt for meget information om penge. Det kan i mange situationer være svært at finde ud af, hvad man skal svare. For mange af os kan det føles decideret akavet at tale om penge.

Men det er en vigtig forudsætning for at give vores børn gode pengevaner, at vi taler med dem om penge. Børn spørger, fordi hvordan skulle de ellers finde ud af, hvordan verden fungerer. Man skal selvfølgelig tage hensyn til barnets alder. Måske skal man ikke nødvendigvis svare med den fulde sandhed. Men det, du siger, skal være sandt.

Hvad koster penge, og hvad koster ikke penge?

En god øvelse at lave med dit barn er at tale om, hvad der koster penge. Det kan være alt fra barnets tøj til maden i køleskabet. Ja, alt i jeres hjem i virkeligheden. Åbn evt. vandhanen. Forklar, at det vand, der kommer ud af vandhanen, også er noget, du betaler for med dine penge. Få gerne barnet til at melde ind med ting, som det tror koster penge. Tal også om, hvad der ikke koster penge. Denne liste er måske kortere end listen over det, der koster penge. Til gengæld findes nogle af de vigtigste ting i livet heldigvis på den liste. Familie og venner. Sjove gratis oplevelser, der ikke har samme prisskilt som en tur i Tivoli. At bytte fx legetøj eller tøj. Lav det gerne til en aktivitet, hvor barnet forsøger at komme på så mange gratis glæder som muligt.

Gode pengevaner og gode værdier

Hvis vi gerne vil give vores børn gode pengevaner, er det vigtigt, at vi benytter de muligheder, vi har i familien, til at give børn erfaringer med penge, som de kan tage med sig videre i livet. Og at vi påtager os tjansen som rollemodel. Når vi lærer vores børn om penge, har vi samtidig muligheden for at lære dem om tålmodighed, gode værdier og perspektiv. Og på sigt være med til at give barnet gode pengevaner. Vaner, der måske kan skåne dem for økonomiske problemer i voksenlivet.

 

I Den lille guide til lommepenge og meget mere guider Rikke Holmslykke Aagaard forældre med børn i alderen 5-18 år til at give deres børn gode pengevaner, der vil følge dem langt ind i voksenlivet. Læs fx om hvordan man kan svare på barnets spørgsmål om penge. Hvordan man giver sit barn lommepenge. Og hvordan man lærer barnet om gode værdier. Guidebogen hjælper dig med at sætte barnet på rette kurs mod en god privatøkonomi som ung voksen. Bogen indeholder også unikke og let tilgængelige øvelser om penge, prioriteter og beslutningstagning.

Find Den lille guide til lommepenge og meget mere her

 


Få en bedre privatøkonomi med passiv indkomst – hvilke muligheder og ideer findes der?

Vi er mange, der indimellem overvejer, om vi måske har mulighed for at etablere en passiv indkomst som en ekstra indtægtskilde. Men hvordan gør man egentlig? Hvilke muligheder findes der? Og hvad kræver det?

Rigtig mange mennesker tænker, at når det handler om passiv indkomst, så må det være noget med, at man aldrig nogensinde behøver at lave noget. Der kommer bare penge ind på kontoen af sig selv. Men det er altså en sandhed med modifikationer, for passiv indkomst kommer ikke af sig selv. Passiv indkomst kommer, fordi vi bygger noget, der på sigt skaber passive indkomster.

Få en bedre privatøkonomi med passiv indkomst, Den lille guide til passiv indkomst, Muusmann Forlag

To typer af passiv indkomst

Du kan i princippet skabe to typer passiv indkomst:

 1. Du bytter penge for penge. Der findes mange forskellige måder, du kan bytte penge for penge. Mange typer af investeringer med hver deres fordele og ulemper og hver deres former for afkast.
 2. Du ejer en virksomhed eller et system, som tjener penge, uden at du selv behøver at være der. En virksomhed eller et system vil som regel kræve, at du er meget aktiv til at begynde med.

Passiv indkomst kræver en aktiv indsats

En god passiv indkomst starter stort set altid med at være en aktiv indkomst. Det vil nemlig være nødvendigt at lægge en stor indsats for at få skabt de processer og strukturer, som gør det muligt for dig at tjene penge. Enten i form af tid, penge eller energi. Det kommer ikke gratis. Men er du villig til at lægge den indsats, vil du på sigt kunne opbygge passive indtægter nok til, at du kan opnå dine økonomiske mål.

Vil du bytte penge for penge, vil det arbejde, du skal lægge, mest af alt handle om research – og om at købe/sælge. Det samme kan gælde ejendomsinvesteringer, alt efter hvor meget arbejde du selv lægger i fx at renovere dine ejendomme.

Vil du skabe passiv indkomst med en virksomhed, et system eller et projekt, kræver det en ekstra stor indsats i starten. Til gengæld er det ofte noget, der kan bygges op for ganske få penge, men som alligevel kan skabe nogle rigtig gode indtægtsstrømme forholdsvis hurtigt.

 

I Den lille guide til passiv indkomst giver Sanne Kristiansen dig en grundig indføring i begrebet og lærer dig trin for trin, hvordan du med en helt almindelig indkomst kan skabe passive indkomster og bygge en formue op over tid. Rigdom handler nemlig ikke kun om held eller nedarvede formuer. Det handler i langt højere grad om at opbygge den rette struktur både i din økonomi og i den måde, du tænker penge på.

Find Den lille guide til passiv indkomst her

 


Tættere på økonomisk uafhængighed med minimalistisk livsstil

Tættere på økonomisk frihed med minimalisme, Den lille guide til minimalisme, Muusmann Forlag

Har du nogensinde overvejet at bruge minimalisme til at blive økonomisk uafhængig? En del bruger faktisk den minimalistiske livsstil til at opnå økonomisk uafhængighed hurtigere. Ideen er, at have et lavt forbrug og et fokus på kun at bruge pengene dér, hvor de giver absolut allerstørst glæde. Det gør det muligt at opnå et liv med mindre gæld og en høj investeringsrate.

Nogle føler sig tiltrukket af et mere minimalistisk liv, fordi de søger et friere og simplere liv. Et liv med færre ting, der optager plads, skal vedligeholdes og holdes styr på. Det kan give mere ro og overskud i hverdagen. Måske nyder de også den minimalistiske æstetik og en indretning med rene flader og få møbler og ejendele. Men du behøver ikke at være optaget af mindfulness og Marie Kondo for at kunne bruge minimalisme til noget i dit liv.

Afprøv minimalisme med et fuldt købestop

Det giver god mening at starte med se på, hvordan man kan nedsætte sit forbrug, hvis man ønsker mere økonomisk luft i budgettet. Hvis du har overvejet at afprøve en mere minimalistisk tilgang, kan du starte med en periode med fuldt købestop. Sådan gør du:

Fuldt købestop

Tag en måned eller længere med fuldt købestop, hvor de eneste tilladte køb er dem, som holder dig i live. Det vil sige medicin og mad. Men kun i det omfang, du ikke kan klare dig med mad, som du allerede har i køkkenet. Læg dit dankort fra dig, når du går ud af huset, hvis det er nødvendigt, for at du ikke ‘kommer til’ at købe den sædvanlige to go-kaffe, avis, is, kage, bluse, eller hvad der nu engang er dit sædvanlige shoppefix.

Ved at stoppe helt op i en periode kan du nemmere mærke, hvilket forbrug der var blevet en ren vane, og hvilket der gav reel glæde for dig og din familie. Det kan hjælpe dig med at skære det overflødige, unødvendige forbrug væk. For nogle er et købestop lidt som en slankekur, der giver et nyt perspektiv på ens forbrugsvaner. Men for andre bliver det første købestop også starten på en permanent mere bevidst livsstil med økonomisk overskud.

 

Den lille guide til minimalisme er skrevet af Jane Ibsen Piper, der står bag Danmarks største minimalistgruppe på Facebook. Guiden giver dig masser af inspiration og gode råd til et liv med færre ting, mere glæde og ro omkring dig. Jane Ibsen Pipers udgangspunkt er, at minimalisme er frihed. Det handler hverken om, hvor mange ting du skiller dig af med, eller hvor mange du beholder. Minimalisme handler om, hvad der bliver plads til, når overflødige ting fjernes fra dit hjem og dit liv.

Find Den lille guide til minimalisme her

 


Ansvarlige, bæredygtige investeringer, der matcher dine værdier

Ansvarlige bæredygtige investeringer, der matcher dine værdier, Den lille guide til bæredygtig investering, Muusmann Forlag

Vi bliver flere og flere, der skærer ned for indtaget af kød og dropper flyveturen eller vælger cyklen frem for bilen i hverdagen. Og i de senere år er der nu også øget fokus på, hvordan vi kan gøre en forskel ved at sørge for at placere vores sparepenge, så de opbevares på en måde, der arbejder for den grønne agenda i samfundet. Den grønne bølge rammer investeringsmarkedet lige nu. Det er faktisk et emne, der er gået fra at være niche til at blive en megatrend.

Bæredygtig eller ej?

Det kan være meget svært at gennemskue, om en investering er bæredygtig eller ej. Det er simpelthen en jungle at finde rundt i. Vi har da også set flere tilfælde af såkaldt ‘greenwashing’: selskaber, der udadtil slår sig op på at være bæredygtige, men hvor det modsatte desværre er tilfældet. Så hvordan sikrer man sig, at ens investering rent faktisk er bæredygtig? Det er vigtige overvejelser, hvad enten man er privat investor eller fx engageret i, hvor ens pensionsselskab investerer opsparingen.

Stil kritiske spørgsmål om bæredygtighed

En væsentlig måde at bekæmpe greenwashing på er ved at bevare sin kritiske sans. Når en virksomhed med en kulsort forretningsmodel prøver at sælge produkter under nye ‘grønne’ faner, uden at have ændret hverken produktionsmetoder eller arbejdsprocesser, så handler det nok mere om at hoppe med på den seneste trend end et dybfølt ønske om at ændre sig.

Der findes formentlig også ‘ubevidst greenwashing’. Dvs. greenwashing, hvor virksomheden selv er overbevist om det fantastiske i deres ‘grønne’ løsninger. Men mødet med virkeligheden og de kritiske spørgsmål får korthuset til at falde.

Vi kan alle sammen, som bevidste forbrugere, med fordel være lidt mere kritiske og ikke lade os narre af kejserens nye grønne klæder.

 

Læs mere om bæredygtig investering i den højaktuelle Den lille guide til bæredygtig investering, en af meget få bøger på det danske marked, der behandler emnet. I skrivende stund er den desuden den eneste, der behandler de nye banebrydende EU-regler på området. Forfatterne Sarah Ophelia Møss & Jane Ibsen Piper har skrevet guiden til dig, der gerne vil i gang med at investere dine penge i virksomheder, der forstår at drive deres forretning uden at ‘brænde kloden af’. På den måde kan du være med til at understøtte den grønne omstilling og samtidig få et godt afkast af dine sparepenge.

Find Den lille guide til bæredygtig investering her

 


Er du (spirende) iværksætter? Overvej disse 5 spørgsmål

Er du (spirende) iværksætter? Overvej disse 5 spørgsmål, Den lille guide til opstart af virksomhed, Muusmann Forlag

Er du en spirende iværksætter? Eller måske allerede godt i gang med (at starte) virksomhed? Så har du sikkert prøvet at lede efter svar på nogle af de mange spørgsmål, der opstår. Praktiske spørgsmål trænger sig på om alt fra virksomhedstyper, løn eller udbytte, skat, ansatte, regnskabspligt og meget mere. Og så er der spørgsmål om, hvad det kan betyde for dig, dit liv, din økonomi og din fremtid at satse på at springe ud som iværksætter.

Men når det gælder iværksætteri, er dét vigtigste spørgsmål vel nok, hvilken idé eller koncept du gerne vil udvikle din forretning omkring. Man kan nemt blive overvældet af andres succes. Eller komme i tvivl om ens idé, hvis man kommer til at sammenligne med historier fra medierne. Men er du spirende eller nybagt iværksætter, kan du starte med disse 5 grundlæggende spørgsmål:

Er du iværksætter? 5 spørgsmål til refleksion
 1. Hvad vil du gerne sælge?
 2. Hvad skal det koste?
 3. Hvem skal købe det?
 4. Hvordan når du dine kunder?
 5. Hvad gør dig og dit produkt unikt i forhold til dine konkurrenter?

Som iværksætter bør svarene på de 5 spørgsmål ligge på rygraden. Du skal altid kunne svare overbevisende på dem i samtaler med (potentielle) kunder og samarbejdspartnere. Og når du selv eller dine nærmeste sætter spørgsmålstegn ved din drømmevirksomhed.

 

Få svar på alle dine spørgsmål om iværksætteri i Den lille guide til opstart af egen virksomhed. I bogen gennemgår forfatterne Sarah Ophelia Møss & Jane Ibsen Piper alt fra valg af selskabstype, økonomi og regnskab. Hvordan du laver den første forretningsplan. Og hvordan du bedst indretter din egen virksomhed, så den passer til netop dig. Bogen er til dig, der drømmer om at springe ud som selvstændig. Til dig, der er en lille nystartet solo-iværksætter. Og dig, der trods en vis erfaring lige mangler at får styr på de sidste detaljer.

Find Den lille guide til opstart af egen virksomhed her

 


 

Læs også gæsteindlægget Lev et liv med mere frihed skrevet af Cecilie Blovsted, der sammen med Sarah Ophelia Møss har skrevet Den lille guide til økonomisk frihed

Læs også gæsteindlægget Skab positiv forandring i verden med bæredygtig investering skrevet af Sarah Ophelia Møss, forfatteren bag Den lille guide til bæredygtig investering

 


Køb Den lille guide til privatøkonomi

Bogserien Den lille guide til privatøkonomi er en hel række guidebøger om alt fra passiv indkomst og økonomisk frihed til opsparing, pension og minimalisme. Bogserien udgives af Muusmann Forlag og Forlaget Penge i samarbejde. Bøgerne er skrevet af en række forfattere med særlig viden inden for de økonomiske temaer, bogserien tager op. Bøgerne er i et lille praktisk format, lige til at tage med på farten og skrevet vedkommende, inspirerende og i øjenhøjde. Guidebøgerne er lavet til dig, der fx drømmer om at få mere luft i budgettet. Om at få råd til næste ferie. Om at tjene flere penge uden at arbejde mere eller om at gå tidligt på pension. Find serien her

 

Den lille guide til bæredygtig investering og Den lille guide til økonomisk frihed, 2 titler i Den lille guide til privatøkonomi

Har du hørt om Grønne hjerter?

Grønne hjerter er en medlemsklub for alle, hvis hjerter banker for en grønnere og mere nærværende verden. Ønsker du også at øge fokus på de grønne valg, sundhed, bæredygtighed, naturen, ro og givende oplevelser, er Grønne hjerter-fællesskabet noget for dig.

Dit Grønne hjerter-medlemskab giver dig bl.a. fast 25% på alle Muusmann Forlags bøger og månedens bøger til 50%.

Medlemsskabet koster 29,-/måned uden binding, og giver dig fx mulighed for at købe alle titlerne i bogserien Den lille guide til privatøkonomi til medlemspris.

Læs mere om fællesskabet og fordelene her

 

Du får altid 25% på Muusmann Forlags bøger og mange andre fordele med et grønne hjerter medlemskab

Updating…
 • Ingen varer i kurven.