På Samsø er maden tæt knyttet til menneskene, og fremstillingen af maden er afhængig af menneskelige relationer. Relationer er vigtige i alle liv, men er nærmest en forudsætning for et liv på en ø. Det er den historie, den samske forfatter beskriver, og den, fotografen smukt og skarpt portrætterer. De kommer rundt i alle hjørner af øen, hvor de smager, snuser, sanser, spiser og snakker om øens madsteder og produkter. Det er den første bog om øen i mange år, og den fortæller om det moderne Samsø, hvor tradition og nytænkning går hånd i hånd.
Beretningen er forankret i det lokale og går helt ind bag de smukke anretninger og finder kompromisløst vejen tilbage til de oprindelige produkter og de mennesker, der skaber dem. Før Ruth Lange og Torben Ulrik Nissen eksempelvis smager sommerbukken, følger de jægeren og dyret, er med til brækningen og ser tilberedningen. Det er blevet til mange fornøjelige og gode historier om menneskers ildhu og engagement, men også om øens særlige stemning, om kampen for det gode liv og om samhørighed og sammenhold og bæredygtighed på mange områder.
Bogen er fuld af appetitvækkende billeder, og øens mange dygtige kokke og nicheproducenter deler generøst ud af deres lækre opskrifter. Bogen er en appetitvækker, en gastronomisk guide og samtidig en inspiration til læsere, der overvejer at handle aktivt for at skabe det gode liv.