Sønderjysk kaffebord - Muusmann Forlag

Sønderjysk kaffebord

100 år efter genforeningen

199,95 kr.MEDLEMSKABSPRIS 149,96 kr. (-25%)

15. juni 2020 er det 100 år siden, at Nordslesvig – det vi i dag kender som Sønderjylland – blev dansk igen. Sønderjylland havde været tysk siden krigen mellem Danmark og Tyskland i 1864, men der boede stadig mange danskere i området, som var tvunget til at gå stille med dørene med deres danske sindelag.

Kaffebordet blev et fristed – et sted, hvor de danske sønderjyder kunne mødes og føle sig danske trods den tyske undertrykkelse, både i private hjem og i forsamlingshusene. Efter Første Verdenskrig stemte befolkningen i Sønderjylland sig tilbage til Danmark, og det bliver fejret i hele 2020.

Mange har hørt om det sønderjyske kaffebord, men de færreste ved præcis, hvad det er. Her er muligheden for at lære det at kende på den allerbedste måde – nemlig ved at spise sig igennem det.

Denne bog samler opskrifterne på det traditionelle kaffebords kager. Over 40 opskrifter – alt fra boller og kringler til skærekager og lagkager samt småkager med navne som Gode råd, Knepkager og Ingenting – og som en bonus med alle navne gengivet, så du kan præsentere dit bagværk på sønderjysk.

Nogle af kagerne kender du måske allerede – andre af dem er unikke for Sønderjylland og endnu andre inspireret af tyske kager. Tre af de originale kager er endda glutenfri. Alle opskrifterne er gennemarbejdet, så de passer til i dag med supermarkedsråvarer, bagepapir og moderne køkkener og ovne.

På det traditionelle sønderjyske kaffebord skal serveres minimum syv slags bløde og syv slags hårde kager – og meget gerne flere. Bløde kager er alt fra boller og gærkager over skærekager til lagkager – de lægger bunden, så man har stillet den værste sult, når man kommer til de hårde kager – småkagerne – og ikke spiser sig mæt i dem. Der skal gerne flere slags kager på tallerkenen samtidig, og alle kagerne på kaffebordet skal prøves, så man ikke fornærmer værtinden.

Bodil Jørgensen, som kommer fra Sønderjylland, og Inge Adriansen, som var museumsinspektør på Sønderborg Slot, har begge skrevet et forord til bogen.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Info

Titel Sønderjysk kaffebord
Undertitel 100 år efter genforeningen
Forfatter Morten Skærved
Sider 96
Format 190 x 190 mm
Omslag Hardback
Udgivelse Juli 2020
ISBN 978-87-93951-34-1

Om forfatter

Morten Skærved

Morten Skærved er ernærings- og husholdningsøkonom fra Suhrs Seminarium og har været vært og lavet mad i TV3-programmet De Fantastiske 5. Han har arbejdet for både producenter og detailhandlen, herunder med udvikling af opskrifter og produkter.
Morten har skrevet om egnsretter i Ud&Se, lavet undervisningsmateriale for Madkulturen og Irma og skrevet adskillige koge- og bagebøger.

Updating…
  • Ingen varer i kurven.