Forfatterportræt: Henrik Vilain & Ingo Schauser – Garden of Lemons
Kære læser
I dalen Valle de Lecrín, hvor bjergene møder Middelhavet, ligger Garden of Lemons – en oase gemt i en citronlund. Her finder Henrik Vilain og Ingo Schauser ro og inspiration til at skabe mad, hvor friskplukkede råvarer, solmodne citroner og deres egen olivenolie spiller hovedrollen.
Ud af haven og køkkenet er vokset fem bøger: Citroner, Avocado,Tomater,Oliven & olivenolie og senest LØG. Hver af dem en hyldest til det enkle måltid, hvor smag, generøsitet og grøn glæde smelter sammen.
LØG er også den 5. bog fra Henrik Vilain og Ingo Schauser fra Garden of Lemons. Det er en præstation, som fortjener en hyldest — og ikke bare til dem, men også deres bøger, som sætter fokus på de gode råvarer i køkkenet; det sublime i det simple.
Og så giver vi jer selvfølgelig også en super lækker opskrift på gratin med courgette, løg og tomater.
Rigtig god fornøjelse, og tillykke til Henrik og Ingo fra Garden of Lemons.
Det starter med citroner
Henrik og Ingos entré på kogebogsscenen blev skabt af forlægger Hanne Muusmann, der kontaktede dem tilbage i 2019 med følgende besked:
“Jeg har en drøm om at lave få lavet en smuk bog om Citroner til udgivelse her på Muusmann Forlag – med masser af skønne opskrifter, flotte fotos samt fortællinger om citronens mange gode egenskaber og anvendelsesmuligheder.”
Allerede året efter udkom Citroner med utroligt smukke billeder af én af Danmarks bedste madfotografer, Mikkel Adsbøll.
Samarbejdet mellem Muusmann Forlag og Henrik og Ingo viste sig hurtigt at være et godt match, og allerede året efter udkomOliven & olivenolie — baseret på oliven fra deres egen baghave i Andalusien! I bogen viser Henrik og Ingo, hvordan du kan opnå de største madoplevelser med brugen oliven og olivenolie.
Den næste bog, Avocado, fejrer frugten i mere end 70 opskrifter til morgenmad, dips, snacks, salater, supper, pasta, bistroklassikere, kager og desserter. Opskrifterne er unikke, lækre og raffinerede, men på samme tid nemme at gå til, så alle kan være med.
I 2023 fulgte de op med Tomater — hvad Kirsten Skaarup kalder for “biblen om tomater”. Tomater er nemlig den mest solgte grøntsag i verden, så hvorfor ikke gøre sig gode venner med dette fantastiske og alsidige spise?
Og sidst men ikke mindst udkom LØG i torsdags. Her vender Henrik og Ingo blikket mod den oversete superstjerne i ethvert køkken:
“Løg brillerer på helt afgørende vis i køkkenet inden for hele spektret af smage og teksturer. Fra det syrlige og søde til det bløde og sprøde. Det er noget af en bedrift skabt af en enkelt grøntsag – og uden løg ville vores måltider smage betydeligt fattigere.“
— Henrik Vilain og Ingo Schauser
Udover at LØG sætter fokus på denne fantastiske grøntsag, som er essentiel for næsten alle madretter, så viser Henrik og Ingo endnu engang, at man kan komme virkelig langt med gode basisråvarer og velskrevne opskrifter.
Vidste du at…
Henrik Vilain og Ingo Schauser begge er uddannet som klassiske musikere – Ingo som koncertpianist og fløjtenist, Henrik som organist og dirigent. Sammen skabte de i 2012 det kulturelle refugium Garden of Lemons syd for Granada, hvor maden og fællesskabet omkring bordet er nogle af de vigtigste omdrejningspunkter.
De har tidligere boet flere år i Frankrig og Italien, rejst meget, givet koncerter verden rundt og undervejs oplevet mange landes køkkener og traditioner. Desuden har Henrik i løbet af sine musikstudier i Paris arbejdet på den 2-stjernede Michelin-restaurant Apicius, ligesom han i en årrække i København var tilknyttet vinhandlen Kjær & Sommerfeldt.
I dag arbejder Henrik og Ingo professionelt med mad, og udvikler året rundt opskrifter, inspireret af de store køkkenhaver på Garden of Lemons.
Om Garden of Lemons
Kulturcentret Garden of Lemons ligger i en citronplantage uden for en af de små landsbyer i dalen Valle de Lecrín i det sydlige Andalusien. Stedet ligger tilbagetrukket fra turismens vante ruter, i læ af bjergkæden Sierra Nevada, mellem Granada og Middelhavet, 0g med et frodigt og autentisk Spanien lige uden for døren.
Her er ro, varme og friske råvarer i baghaven. Den perfekte cocktail til at udvikle nye opskrifter, hvor brugen af gode råvarer står helt centralt hos Henrik og Ingo.
Opskrifterne er enkle og inspirerer til at bruge løs af alt det grønne — enten som vegetarisk mad eller som små og store retter, der fungerer skønt som tilbehør til kød, fisk og skaldyr.
“Vi bruger friske råvarer og laver alt fra bunden — og bruger generøst af vores egen ekstra jomfruolivenolie og kryddersalte, krydderier fra verdenskøkkenet, citroner og kapers, der samler sig i de mest vidunderlige mundfulde, hvor alle sanser stimuleres.”
På Garden of Lemons arrangerer Henrik og Ingo også kurser inden for kunst og akvarelmaling, uger med filosofi og litteratur, mad og vin, yoga, vandring og mindfulness. På nogle af kurserne arrangeres køkken-workshops, hvor gæsterne sammen med Henrik og Ingo bygger aftenens måltid op. Gæsterne kommer hovedsageligt fra Skandinavien, England og USA, og alle, der besøger, kommer for at finde ro, inspiration og fordybelse i smukke omgivelser.
2 mellemstore løg, skåret i
skiver
3 fed hvidløg
4 laurbærblade
1 tsk tørret timian eller 1 spsk
frisk timian
2 mellemstore courgetter,
skåret i 0,5 cm tykke skiver på
tværs
4 tomater, skåret i skiver
salt og friskkværnet sort peber
1 håndfuld brødkrummer eller
pankorasp
25 g parmesan, revet
ekstra jomfruolivenolie
Gremolata
1 håndfuld persille, hakket
1 fed hvidløg, meget finthakket
1 citron, finthakket skal
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 190°C. Steg løgene i olie på en pande ved mellem-
varme sammen med hvidløg, laurbærblade, timian og et drys salt
under hyppig omrøring, til de er gyldne. Tilsæt undervejs nogle
spiseskefulde vand, så løgene ikke branker. Tag laurbærbladene op,
og hæld de gyldne løg op i et ovnfast fad.
Læg oven på løgene skiver af courgette og tomat. Drys med salt
og peber, brødkrummer og revet parmesan, og dryp med rigeligt
god olivenolie. Sæt fadet i ovnen, og bag retten i ½ times tid, til
overfladen er gylden.
Til servering forberedes en gremolata ved at blande finthakket
persille, hvidløg og citronskal – sæt den til side i en skål. Server den
lune gratin drysset med gremolata og med godt brød ved siden af.
Vi håber at dette forfatterportræt, har gjort dig klogere på vores dygtigere forfattere, Henrik og Ingo, og deres passion inden for madlavning og gode råvarer. Og ikke mindst det fantastiske Garden of Lemons.
Hvis du ligesom os heller ikke kan modstå de utroligt flotte og inspirerende bøger,
kan du købe dem eller læse mere om dem på vores hjemmeside.
Forfatterportræt: Henrik Vilain & Ingo Schauser – Garden of Lemons
I dalen Valle de Lecrín, hvor bjergene møder Middelhavet, ligger Garden of Lemons – en oase gemt i en citronlund. Her finder Henrik Vilain og Ingo Schauser ro og inspiration til at skabe mad, hvor friskplukkede råvarer, solmodne citroner og deres egen olivenolie spiller hovedrollen.
Ud af haven og køkkenet er vokset fem bøger: Citroner, Avocado , Tomater, Oliven & olivenolie og senest LØG. Hver af dem en hyldest til det enkle måltid, hvor smag, generøsitet og grøn glæde smelter sammen.
skiver
3 fed hvidløg
4 laurbærblade
1 tsk tørret timian eller 1 spsk
frisk timian
2 mellemstore courgetter,
skåret i 0,5 cm tykke skiver på
tværs
4 tomater, skåret i skiver
salt og friskkværnet sort peber
1 håndfuld brødkrummer eller
pankorasp
25 g parmesan, revet
ekstra jomfruolivenolie
1 håndfuld persille, hakket
1 fed hvidløg, meget finthakket
1 citron, finthakket skal
Fremgangsmåde
varme sammen med hvidløg, laurbærblade, timian og et drys salt
under hyppig omrøring, til de er gyldne. Tilsæt undervejs nogle
spiseskefulde vand, så løgene ikke branker. Tag laurbærbladene op,
og hæld de gyldne løg op i et ovnfast fad.
og peber, brødkrummer og revet parmesan, og dryp med rigeligt
god olivenolie. Sæt fadet i ovnen, og bag retten i ½ times tid, til
overfladen er gylden.
persille, hvidløg og citronskal – sæt den til side i en skål. Server den
lune gratin drysset med gremolata og med godt brød ved siden af.