Fed fastelavn

Fastelavn med Muusmann Forlag

Gør din fastelav fed!

Fastelavn er i dag mere kendt som børnenes festlige begivenhed – men hvem siger, at dagen ikke skal være mindst lige så fed for de voksne?

Vi kender alle slå katten af tønden, klæde sig ud som en superhelt og spise sig syg i fastelavnsboller, men vidste du, at dagen oprindeligt var en madfest og stammer fra den katolske tid i Danmark? Fastelavn var en fest dedikeret til god, fed mad, for at forberede på den lange 40 dages katolske faste inden påske.

For at trække på rødderne, bringer vi den bedste del ved den gamle tradition tilbage: god, lækker mad!

Derfor har vi håndplukket 5 opskrifter fra 5 fede kogebøger, der nærer krop og sjæl. Scroll ned for at læse mere i denne blogpost.

Se udvalget af kogebøger her


 

Opskrift fra bog 'Verdens bedste burgere'

NORDISK BURGER
4 STK.

Typisk, når man tænker fed, god mad, kommer burger ofte frem på nethinden – og med god grund! Burger er et klassisk eksempel på alt godt samlet i én mundfuld. Den simple ret er den perfekte blanding mellem salat, brød og kød. Derfor har vi udvalgt intet mindre end verdens bedste fastalavnsburger, ‘Nordisk burger’, fra kogebogen Verdens bedste burgere til at fejre den gamle festhøjtid.

 

Ingredienser

  • 4 oksekødsbøffer
  • 4 burgerboller med revet rødbede side
  • peberrodscreme
  • hjertesalat
  • hvidløgssmør
  • råsyltede bolsjebeder
  • brøndkarsetangsalt

 

Fremgangsmåde

  1. Rist de overskårne boller
  2. Smør underbollen med creme
  3. Byg burgeren op med salat, bøf, smør, bolsjebeder og brøndkarse
  4. Kom brøndkarse på og lidt tangsalat
  5. Læg overbollen på
  6. Tænd et stearinlys, tag en kold øl ud af køleskabet og mærk den nordlige hygge!

Se kogebogen ‘Verdens bedste burgere’ her


 

Opskrift fra bog 'Airfryerfavoritter'

BIKSEMAD MED SPEJLÆG
4 PERS.

Biksemad er en klassiker i det danske køkken. Den danske ret er en perfekt samling på god, fedtet mad i én skål: kød og kartofler. Den er en sikker vinder og varmer sjælen hver gang! Typisk, laver man den på panden, men vidste du, at den kan laves i en airfryer? Kogebogen Airfryerfarvoritter viser dig, hvordan du kan få den perfekte biksemadret i din airfryer.

 

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 1 spsk olie
  • 2 løg, hakkede
  • 300 g tilberedt kød (fx flæskesteg eller flanksteak)
  • 200 g cock-tailpølser
  • 4 æg
  • salt og peber

 

Fremgangsmåde

  1. Skræl kartoflerne, og kog dem møre i en gryde med let-saltet vand.
  2. Afkøl kartoflerne, og skær dem i mundrette tern.
  3. Fordel kartoflerne i airfryer-skuffen, og spray eller pensl med olie.
  4. Tilbered ved 180 °C i ca. 8-10 minutter.
  5. Ryst gerne skuffen 1-2 gange undervejs.
  6. Hak løgene, og skær kødet i tern.
  7. Tilsæt løg, kød og cocktailpølser til kartoflerne i airfryeren, og krydr med salt og peber.
  8. Tilbered ved 180 °C i yderligere 10-12 mi-nutter.
  9. Ryst gerne skuffen 1-2 gange undervejs.
  10. Slå æggene ud ovenpå kød og kartofler, og tilbered ved 180 °C i 5-7 minutter, indtil æggene har sat sig.
  11. Tiden afhænger af, hvordan spejlæggene ønskes tilberedte.
  12. Servér med syltede rødbeder og eventuelt ketchup og engelsk sovs.

Se kogebogen ‘Airfryerfavoritter’ her

 


 

 

Opskrift fra 'Næsten vegetar'

FAMILIEPIZZA
6 PERS.
2 TIMER + dejen skal hæve natten over
0,56 kg. CO2e pr. pers.

 

Ved siden af burgeren, tager en god klassisk pizza også en velfortjent første plads over god, fedtet mad. Men ‘fed’ mad betyder ikke nødvendigvis kun fedtet mad – man kan sagtens tage en klassisk fedtet ret, og spice den op med mere grønt og mindre kød.
Denne opskrift på en klassisk familiepizza fra kogebogen Næsten vegetar viser dig, hvordan du kan lave en næsten-fedtet pizza.

 

Ingredienser

DEJEN

  • 750 g hvedemel
  • 1 dl olivenolie
  • 1 spsk havsalt
  • 1 dl surdej (eller 5 g gær)

 

BAGNING

  • 1 ds flåede tomater (helst San Marzano DOP)
  • 3 spsk olivenolie

 

FORSLAG TIL TOPPING

  • 1 squash
  • 50 g lardo i skiver (man kan også bruge parmaskinke)
  • 1 bdt purløg
  • 100 g cherrytomater
  • 100 g mozzarella
  • 50 g n’duja
  • 1 bdt basilikum
  • 100 g mascarpone
  • 1 ds ansjoser
  • 1 fed hvidløg

 

 

Fremgangsmåde

DEJEN

  1. Dagen før eller tidligt samme morgen, som pizzaen skal spises, blandes mel og salt i en stor skål.
  2. Lav en fordybning i midten af melen, og tilsæt 3 dl vand og surdejen (gæret). Rør surdejen ud i vandet med fingrene, og arbejd dig ud af, så væden og melen blandes lidt efter lidt. 3Tilføj først olivenolien og derefter mere vand efter behov. Dejen skal være en sammenhængende, klistret klump. Den må ikke være så våd, at den flyder ud, men heller ikke så tør, at den står som en kugle. 4Lad dejen stå tildækket i mindst otte timer.

 

BAGNING

  1. Spred dejen ud på en bradepande dækket med bagepapir. Dæk den med husholdningsfilm eller en dyb bradepande af samme størrelse, vendt på hovedet. Lad dejen hæve på bagepladen 1 time.
  2. Forvarm ovnen ved 225 °C uden varmluft.
  3. Blend de flåede tomater sammen med olivenolien, og smag til med salt og peber og spred tomatsaucen henover dejen i et jævnt lag.
  4. Tilføj evt. topping, der skal bages sammen med bunden, fx revet ost, salsiccca, svampe osv. 5Bag pizzaen i ca. 40 minutter, indtil den har fået godt med farve på hele overfladen og er gennembagt.6Lad brødet afkøle, før den toppes.

 

TOPPINGEN

  1. Skær squashen i tynde lange strimler med en tyndskræller eller et mandolinjern, og overfør til en skål. Krydr skiverne med olivenolie og salt, så de kan afgive væde og blive bløde. Hak purløget fint, og vend i skiverne.
  2. Halvér tomaterne, og kom dem i en skål med basilikumbladene. Krydr med olivenolie, salt og peber.3Når brødet er afkølet, toppes den første ⅓ med squashen og lardoen. Den næste ⅓ toppes med små klumper af n’duja, mozzarella og tomatsalaten. Smør den sidste ⅓ med mascarponen, og anret ansjoserne henover. Riv lidt hvidløg henover.

Se kogebogen ‘Næsten vegetar’ her

 


 

Opskrift fra 'Den store antiinflammatoriske kostguide'

KYLLING MED GREMOLATA:
HVIDLØG, CITRON OG BREDBLADET PERSILLE SAMT ROSENKÅL OG BAGTE SØDE KARTOFLER
2 PERS.

Det vigtigeste ved fed mad, er at det skal være fedt for alle! Denne ret sparer på fedtindholdet, men er spækket med den fede oplevelse, der kommer ved at nyde god mad.
Kogebogen Den store antiinflammatoriske kostguide introducerer dig til denne antiinflammatoriske ret, der nærer og styrker dit helbred.

 

Ingredienser

  • 2 søde kartofler
  • Koldpresset rapsolie
  • Havsalt
  • 300 g rosenkål
  • 1 økologisk citron
  • 2 fed hvidløg
  • Ekstra jomfruolivenolie
  • En kvist bredbladet persille
  • 2 kyllingebrystfileter uden skind
  • Friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde

  1. Skrub kartoflerne, skær dem I båed og gnid dem med rapsolie. Giv dem et let drys salt. Bag dem ved 200°C i 20 minutter.
  2. Gør rosenkål i stand. Skær lidt af stokken af, pil de yderste blade fra. Kom dem I en gryde, drys let med salt, og dryp let med rapsolie. Hæld kogende vand over. Kog dem op, lige inden anretning. Et par minutter, for sprøde kål.
  3. Riv eller skær fine julienner af citronskallen. Skær fine skiver hvidløg, gerne på mandolin, og steg dem gyldne i olivenolie. Læg dem på køkkenrulle og giv dem et let drys salt. Gør persille I stand og skær det fint til groft.
  4. Steg kyllingen i olivenolie, først ved høj varme på begge sider, færdig i ovnen i 15 minutter ved 200 °C, eller på panden ved middelvarme i 10 minutter.
  5. Anret kyllingen med gremolata: citron, hvidløg og persille, og med kartoffelbåde og rosenkål.

Se kogebogen ‘Den store antiinflammatoriske kostguide’ her

 


 

Opskrift fra 'Wagyu'

WAGYU-STEAKSANDWICH
2 PERS.

Kød var i gamle dage et højt elsket festmåltid, og det er det stadig i dagens Danmark. Når vi tænker på god, fed mad, kan vi ikke undgå at tænke på kød, og dette imødekommer kogebogen
Wagyu til punkt og prikke. 

 

Ingredienser

  • 2 wagyu-bøffer a 200 g (striploin eller ribeye)
  • 50 g smør
  • ½ kålhoved (rød- eller hvidkål)
  • 1 gulerod
  • 1 dl mayonnaise
  • 1 dl creme fraiche 38 %
  • saften fra ½ citron
  • 2 baguettes eller ciabattabrød
  • 4 store cornichoner
  • 50 g frisk trøffel (kan undværes)

 

Fremgangsmåde

  1. Varm en pande. Når panden er rygende varm, svitses bøffen af i 2-3 minutter på hver side. Skru ned for varmen, tilsæt smør og steg bøffen i yderligere 2-3 minutter på hver side. Lad herefter bøffen hvile.
  2. Snit kål fint og riv guleroden på et rivejern. Rør det op med mayonnaise, creme fraiche og saften fra en halv citron. Smag til med salt og peber.
  3. Rist eller bag brødet.
  4. Skær cornichonerne på langs i halve og anret på underdelen af brødet. Top med coleslawen.
  5. Skær bøfferne i tynde skiver og anret oven på cornichonerne og coleslawen.
  6. Top med friskrevet trøffel og topdelen af brødet.

Se kogebogen ‘Wagyu’ her

 


 

Updating…
  • Ingen varer i kurven.