Naturen berører alle, der bevæger sig igennem den - Muusmann Forlag

Naturen berører alle, der bevæger sig igennem den

Gæsteindlæg af Hanne Hjaardemaal, forfatter til Caminoen i Frankrig.

Hanne Hjaardemaal har brugt utallige timer i naturen gennem sin 750 km lange vandring gennem Sydfrankrig. Læs hendes refleksioner over den natur, vi har tilbage, og hvordan den kan påvirke os som mennesker.

 


 

Ved du hvor meget uberørt natur, der er tilbage i Danmark? spørger en ung smilende kvinde med en parisermodel af en sixpence trukket ned over ørerne, da jeg på en kold januardag runder hjørnet fra Østerbrogade i København for at gå en runde om søerne. Jeg genkender det lille sommerfugleemblem på hendes naturgrønne, dunjakke og er ikke et øjeblik i tvivl om, at hun er fra Danmarks Naturfredningsforening og vil lokke slanterne fra mig, hvis hun kan komme af sted med det.

 

Det står megaskidt til med naturen, ved jeg, så mit gæt er ultralavt.

 

2 %, lyder mit udspil. Hun kigger mig et øjeblik i øjnene, som om jeg har ramt plet, men så smider hun trumf på.

 

0,5 %! Der er brug for andet end ord!

 

Jeg fortsætter min runde og løfter blikket. En svane kommer løbende med højtbaskende vinger hen over det spejlgrå søvand. Lyden og synet får tankerne til at flyve tilbage til caminoen i Frankrig. Heller ikke på caminoen er naturen uberørt. Alligevel berører den alle, der bevæger sig igennem den. Ikke kun med følelser men også med en ny forståelse af livet. Jeg lader mig overmande af magien over at gå langt og ser mig selv gå langsomt gennem sydfranske landskaber, over Aubrac-højlandet, gennem vinmarker og langs floderne Lot og Célé. Og selvfølgelig også fortovscafeerne i de mange indtagende landsbyer, caminoruten kommer igennem.

Jeg mindes det forunderlige ved at kigge mig tilbage og undres over, hvor let det gik at gå så langt og lader blikket fare ud til blåtonerne i det fjerne og glæder mig over, hvor langt der endnu er tilbage.

Det føles så befriende og meningsfuldt hver dag at vågne op og på sin camino og gøre sig klar til at vandre i enten stilhed eller i fortrolig samtale med et andet menneske, at det kan være svært at forstå, hvad der sker i én, selv for den, der ved, hvordan det føles. Alt foregår i slowmotion. Bekymringer forsvinder, tanker forstummer, ord koges ind, friheden breder sig, stilheden overdøver alt og nærværet til virkelig at se og mærke de små ting i naturen flytter ind.

 

I Caminoen i Frankrig har jeg skrevet meget mere om, hvordan hjernen på de lange strækninger skiftevis fyldes af refleksioner og tømmes helt for enhver tanke. Den lange rejse til fods sætter hverdagen i perspektiv og minder om, at livet har en udløbsdato og vil leves fuldt ud. Lige nu.

 

Jeg giver også praktiske tips om, hvordan du finder vej, hvor du kringler en kop kaffe, hvor du finder et godt sted at sove og efter en lang dags vandring kan sætte dig til langbords med en fire-femretters menu og en kande lokal rødvin.

 

Bon chemin!

 

 

–  Hanne Hjaardemaal

 


Caminoen i Frankrig:

Er du blevet dejligt inspireret af Hannes spændende blogindlæg, kan du selvfølgelig læse mere i hendes kommende bog Caminoen i Frankrig.

Bogen er en personlig beretning om vandring ad stille forårsstier; om lange strækninger, hvor tiden går i stå, og krav og bekymringer fordufter. Det er her pilgrimmen oplever det frisættende møde med sit eget indre og bliver mindet om, at livet har en udløbsdato, og at meningen med det hele er at leve det fuldt ud.

Bogen giver tips til, hvordan man finder vej, hvad man skal have med, hvordan kroppen bedst klarer turen, hvor man får fat i kaffe og efter en lang dags vandring kan sætte sig sulten til langbords for at nyde en 5-retters menu og en kande lokal rødvin.

 

Vi er natur:

Hvis det med naturen og menneskets plads i den virker dragende, så kan vi varmt anbefale Vi er natur.

I bogen fortæller naturterapeut, naturvejleder og forsker Simon Høegmark og natur­ terapeut og sundhedskonsulent Sigurd Hartvig om naturens forunderlighed og særlige evne til at helbrede krop og sind.

Bogen kan være en konkret hjælp til at trække naturens helbredende kræfter mere ind i hverdagen. Med inspirerende fortællinger og konkrete øvelser kan bogen støtte os i at få genskabt forbindelsen til naturen – en forbindelse, som de fleste af os genkender fra barndommen, men som mange af os desværre har glemt i en travl og rationel verden. Ved at genskabe kontakten til naturen får vi adgang til helt nye meningsfulde oplevelser og følelser af nærvær, livsglæde og hverdagsmagi.

 

 

Vil du gerne læse mere, så kan du få både Caminoen i Frankrig og Vi er natur med 25% rabat som Grønne Hjerter-medlem!

Medlemmer har adgang til en lang række spændende events med vores dygtige forfattere og andre grønne ildsjæle. Derudover får du rabatkoder til en række bæredygtige danske virksomheder, ligesom du får Muusmann Forlags bøger til 25% samt månedens bøger til 50%. Meld dig ind ved at klikke på banneret nedenfor!

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Updating…
  • Ingen varer i kurven.