INSECTIVORE
Insektæder; levende organisme, især dyr, der (fortrinsvis) lever af insekter.
Insekter er en helt almindelig del af menuen i mange lande. Det er sjovt og udfordrende at sætte tænderne i en sprødstegt græshoppe vendt i krydderier, men det er også en meget nærende og proteinrig kilde, som vi kommer til at se meget mere til. Dette er den første kogebog af sin art i Danmark, der sætter insekter på menuen.
Efterspørgslen på kød vokser, og produktionen af det slider hårdt på miljøet. Der er derfor brug for alternative proteinkilder, når vi skal tænke bæredygtighed ind i vores hverdag.
Det er meget nemt og ikke særlig energikrævende at dyrke insekter, og allerede i dag kan man få fødevaregodkendte insekter i Danmark. Udfordringen kommer, når de små kryb ligger på køkkenbordet og skal med i aftensmaden eller i festmenuen. Nogle insekter har ikke den store smag, men fungerer udelukkende som ‘fyld’ og næring i eksempelvis fars eller bagværk. Andre insekter, som fx myrer, har en markant citrussmag, som kan anvendes i retter, hvor citrongræs, grape og lime normalt ville indgå.
Insekter har i årevis været anvendt i fødevarer og kosmetik, det næste step bliver at indlemme dem hjemme i køkkenet. Det er vigtigt at komme i gang på en god måde. Derfor præsenterer bogen her en masse inspirerende opskrifter på sprøde snacks og spændende retter, som kan pifte enhver festmenu op og vænne dine gæster til tanken om seksbenet mad. Hvordan lyder fx insektpopkorn, fårekyllingepanerede kroketter, kæmperejer med røgede melorme, sodavandsis med bilarver eller granmojito med græshoppesnacks?
Bogen er opbygget omkring 6 forskellige insekter, og hvert kapitel indeholder ud over en række opskrifter en introduktion til det enkelte insekt med oplysninger om udbredelse, næringsindhold og ikke mindst, hvordan man får fat i dem.
Også på den fotografiske side er bogen i særklasse. Således er den ud over at være en spændende udfordring for smagsløg og vaner en særlig fryd for øjet.