Gode råd til vandring og vandreruter

Efteråret er over os, og selvom det betyder koldere tider, er der stadig mulighed for udendørs-ferie. Vi har samlet anbefalinger og vandreruter fra tre garvede vandrere, for at inspirere dig og din rejsemakker eller familie til en aktiv efterårsferie.

 


 

Har du en svaghed for det danske efterår, kan du læse om Simone Jespersens tur gennem Hærvejen fra den tyske grænse til Hirtshals. Her får du et indblik i Hærvejens små finurligheder samt anbefalinger til livet som vandrende.

Hanne Hjardemaal har skrevet Caminoen i Frankrig, som en berettelse om hendes pilgrimstur. Her fortæller hun etape for etape om sine oplevelser, og byder ind med gode tips som den erfarne vandrer, hun er.

Savner du lidt mere varme, kan du lade dig inspirere af Lis Nielsens vandreguide over De Kanariske Øer. Her er udvalgt tre specifikke vandreruter, som foreslag til en dejlig dag på gåben.

Hærvejen

I Hærvejen beskriver Simone Jespersen sin mere end 500 km lange rejse dag for dag. I den personlige fortælling, får læseren igennem Simone, en fornyet kærlighed til det danske land.

Hærvejen strækker sig fra den tyske grænse ved Padborg til enten Hirtshals eller Frederikshavn. Den deler sig nemlig i to omkring Aars. Simone har valgt at gå ruten fra Padborg til Hirtshals. Selvom det er en hel rute, understreger Simone at ruten kan opdeles i mindre etaper. Du behøver altså ikke gå mere end 500 km på godt og vel tre uger som Simone selv, men tage etaper, delt ud på flere weekender, eller en endagstur. Du kan læse mere om de mindre etaper på Hærvejens ruter lige her.

Simone giver gode tips til vandring, som er baseret på egne erfaringer fra sine mange vandreture, blandt andet Hærvejen og den franske camino. Her kan du læse et par af hendes råd.

Overnatninger på vandreruter

På Hærvejen kan du overnatte på både herberger, hoteller, idrætscentre, bed & breakfast, i telt, shelter osv. Afgør med dig selv, hvad du er mest til og hvad økonomien tillader.

De fleste steder kan du ringe i forvejen og bestille værelse, telt og shelterplads. På et herberg kan du dog ikke booke på forhånd, men skal derimod følge først-til-mølle-princippet. Det er en dag-til-dag ordning, og kommer du først på dagen, er der frit valg mellem flere ledige sengepladser, mens udvalget kan være mere snævert sidst på dagen.

Praktisk og hygiejnisk

Strøm er tilgængeligt på herberg og andre steder, hvor du booker et værelse. Overnatter du i telt i det fri, er det en god idé at medbringe en powerbank.

Vand kan du få næsten alle steder. Mulighederne er mange, eksempelvis kirker, offentlige toiletter eller overnatningssteder.

Mad er der også mange løsninger på. Bor du på herberg, er der køkkenfaciliteter. Du skal bare medbringe din egen mad, som du kan købe i lokale supermarkeder. På haervej.dk kan du læse mere om indkøbsmuligheder og spisesteder langs ruten.

Du kan komme i bad hver dag, hvis du sover på herberg eller det, der er finere. Du skal kun medbringe eget håndklæde og shampoo.

Toiletbesøg kan lade sig gøre på flere måder. Der er adskillige offentlige toiletter langs ruten i både byer og kirker, ellers må du gemme dig bag en busk. HUSK derfor lommeletter og håndsprit eller evt. en tisseklud, hvis du er mere til den slags.

Fodtøj og vabler

Der findes ikke ét rigtigt par vandresko eller -støvler, da det er individuelt, hvilket par passer bedst til ens fødder. Simone har god erfaring med at bruge et par vandresko og vandresandaler, men på grund af det danske vejr, fortryder hun, at hun ikke havde et par vandtætte vandrestøvler.

Selvom du ikke er vant til at døje med vabler, er det en god idé at medbringe et lille vabel-kit. Simone medbringer altid Omnifix-tape, som kan købes på apoteket. Tapen er blød og bruges som det første, hvis man mærker en kommende vabel. Derudover anbefaler hun at medbringe synål, sytråd og en lighter til at punktere en vabel. Nålen bruges til at prikke hul på vablen. Sytråden kan bruges til at føre tråd gennem vablen for at holde den åben. Lighteren bruges til at desinficere nålen.

Hvis du har lyst til at læse mere om Simones gode råd til Hærvejen kan du læse mere i bogen. Her beskriver hun med egne ord turen i detaljer på yderst personlig vis.

Caminoen i Frankrig

I 2019 drog Hanne Hjardemaal og hendes kæreste Jan til Frankrig for at gå den Franske Camino på 750 km. I bogen Caminoen i Frankrig opdeles kapitlerne i etaper, hvor den korteste etape var 15 km og den længste var 29 km. Her fremstår en personlig fortælling af Hannes oplevelse af eventyret, eksempelvis menneskerne, herbergene og byer hun mødte på sin vej.

Hvis du går 25 km om dagen inkl. hviledage, vil caminoen tage 30 dage. Det er mest typisk at gå Caminoen for at have gennemført hele turen, få sit Camino-pas og tjekke det af ens bucket-list, men du kan sagtens nøjes med at gå dele af turen. Du eller I kan lade jer inspirere, og kombinere turen med andre rejse-interesser, hvor I går en etape, og har transport videre eller retur.

Den Franske eller Den Spanske Camino – to forskellige vandreruter

Hanne har gået både Den Franske og Den Spanske Camimo, og mener der er stor forskel på de to. I Spanien tales der engelsk, gåturen er mere fri og spirituel. I Frankrig tales der fransk, der er mere roligt og der spises, ifølge Hanne, bedre mad.

Derfor er det op til den enkelte, hvilken atmosfære man tiltrækkes af. Ruterne er nogenlunde lige lange, og derfor er distancen ikke den afgørende faktor mellem Den Franske og Den Spanske Camino.

At lytte til kroppen

Hanne er en erfaren vandrer, så derfor har hun også nogle gode råd til dig, der vil vandre.

Først og fremmest, er der vigtigt at lytte til kroppen. Enhver kan mærke, når grænsen for smerte overskrides. Ifølge Hanne er kunsten at opfange signalerne i tide og handle på dem.

Det kan være fristende at nedlægge en stor del af den samlede vandrerute til at starte med. Men du skal ikke lægge for hårdt ud – især hvis du ikke har trænet op hjemmefra.

Tag hellere en pause eller hviledag for meget end for lidt. Ellers kan du risikere at overbelaste led eller muskler og ultimativt stoppe din vandring før mål.

Tre hurtige fra Hanne

Hannes tre hurtige tips:

  1. Jeg tager en magnesiumpille hver aften, inden jeg skal sove, så musklerne afslappes, og jeg undgår uro og muskelsmerte.
  2. Jeg bruger indlæg i mine vandresko, der er lavet specielt til mine fødder. Det er en ekstra udgift, der for mig er givet godt ud.
  3. Hvis du sveder meget, kan du i håndkøb købe brusetabletter med elektrolytter, så du opretholder den rette saltbalance og undgår svimmelhed.

Du kan med fordel downloade app’en Wise Pilgrim. En gratis app med offline kort, højdeprofil, oversigt over overnatning, spisesteder, indkøb, hæveautomater, apotek og andre nyttige oplysninger.

En anden nyttig app er Rio2Rome, som kan hjælp med planlægning af transport frem og tilbage.

Vandreruter på De Kanariske Øer

Skal du lige nå at få årets sidste sommervarme, er der stadig dejlig lunt sydpå. Temperaturerne er faldet en anelse, og derfor er der rig mulighed for at tage på vandretur på De Kanariske Øer. De fleste kender Tenerife, Gran Canaria og Fuerteventura, men der er faktisk hele 7 øer med vandreruter.

Vi giver 3 bud på vandreruter på 3 forskellige Kanariske Øer, til dig, der gerne vil have en sidste snært af sommer for i år.

Gran Canaria

Gran Canaria er rig på lokale råvarer og flotte landskaber. En af de mest kendte råvarer er aloe vera, og du kan med fordel besøge en lokal plantage og produktion. På Gran Canaria er Cruz Grande et knudepunkt for vandreruter. På ruten Ayacata – Cruz Grande møder du en smuk natur. Stierne slynger sig til højre og venstre, og op og ned. Derfor er vandreturen udfordrende, men fint markeret med gamle markeringssten, der gennem hele ruten, guider dig den rigtige vej.

Hvis du frisk på det, kan du fortsætte ruten til Tunte. Det gør turen 4 km længere i let terræn, og tager ca. en time. Der går bus fra begge slutdestinationer.

Distance: 9 km

Sværhedsgrad: middel

El Hierro

El Hierro er en lille, men meget charmerende og lokal ø. De fleste besøgende, er dem som sætter pris på smuk og rig natur. Det klare vand og rige liv i havet er fantastisk for dykkere, og fordi øen har så mange forskellige mikroklimaer, er det massevis af forskelligt landskab. Så er den faktisk også kendt som vandrernes paradis.

Vandreruten Las Lapas – Las Puntas kommer først forbi frilandsmuseet Ecomuseo de Guinea Lagártario, hvor man kan lære om øens udvikling og besøge de sjældne, kæmpestore El Hierro-salamandere. Ved kysten kan man tage et dyp i de dejlige saltvandsbassiner, og undervejs på turen oplever du at landskabet minder meget om, hvad man kan finde på Færøerne.

Distance: 12 km

Sværhedsgrad: let

Lanzarote

Næsten en tredjedel af Lanzarote er dækket af lavamarker og mørk vulkansk jord. Landskabet er en blanding af surrealistiske månelandskaber blandet med palmeklædte dale og opdyrkede områder.

Den tredje vandrerute er også den længste. Ruten La Hoya – Playa Blanca er 20 km, og foregår i et let terræn uden for mange stigninger eller besværlige stier. Dog er den lang, og der er ingen muligheder for forsyninger undervejs – de skal medbringes hjemmefra. Undervejs finder du blandt andet en grotte, men pas på! Der kan være højvande og ekstreme bølger.

Distance: 20 km

Sværhedsgrad: let

 


 

Læs mere i bøgerne

Har du lyst til at lære mere om de tre vandreruter kan du læse mere i de tre bøger. De indeholder alt fra anbefalinger, personlige udfordringer, hvad du skal og hvad skal undgå. Bøgerne er fantastisk inspiration til at komme ud og bevæge sig, få frisk luft og opleve nye steder. Klik på billederne for at gå til bøgernes sider.

          

Updating…
  • Ingen varer i kurven.