Ung med budget - Muusmann Forlag

Ung med budget

Frederik Askov Storm har skrevet Den lille guide til privatøkonomi for unge voksne. Han ønsker at hjælpe andre med deres økonomi, og forsøger at vejlede gennem planlægning af budget og opsparing. Han trækker også på egne erfaringer, og fortæller om, hvordan han har lært af sine fejl.

 


 

Er du ung, lige flyttet hjemmefra eller dugfrisk studerende? Hvis ja, vil det helt sikkert gavne dig at læse med her. Du kan læse om Frederik Askov Storms anbefalinger til økonomiske tiltag og vigtigheden af at lave et budget.

Tiltagene er fra Den lille guide til privatøkonomi for unge voksne, og du kan læse meget mere om både nye og nævnte emner i bogen. Du vil både bydes på inspiration til huskeregler, tips og generelle overvejelser om din privatøkonomi.

Vi har samlet en række anbefalinger fra bogen nedenfor.

Start med at lægge et budget

Det oplagte sted at starte, er at skabe et godt og veludført budget. Notér dine faste og løse udgifter, så du kan danne et realistisk overblik over, hvor mange penge du bruger hver måned.

I den forbindelse skal problemet identificeres. Selve ordet problemet kan lyde voldsomt, men det skal i al enkelthed forstås som, at du bruger for mange penge på en eller flere ting. De fleste bruger som regel særligt mange penge på ét område, eksempelvis take-away, tøj eller mange øl i byen. Derfor er det relativt let for den enkelte at få afklaret, hvilket område, der kræver særligt mange penge af en. Det gør det også væsentligt nemmere at løse problemet, og overveje hvorvidt der er plads i budgettet.

Dertil beskriver Frederik Askov Storm, at det er vigtigt, at implementere en (muligvis) ny tænkning i forbindelse med økonomi. Han mener, at man skal ændre sit syn på, at kontoen ikke skal tømmes hver måned, så man undgår følelsen af at leve fra måned til måned.

Læs mere om hvordan du lægger et solidt budget i bogen.

Undgå impulskøb

Næste anbefaling handler om at undgå impulskøb.

Lad os sige du har fundet en fed designer t-shirt fra et mærke, der er særdeles in lige nu. Den koster 900 kr., hvilket er i den høje ende. Du har i princippet råd til den, men det er stadig en del penge.

Frederik Askov Storm mener, at vi i sådan en situation, skal undlade at købe t-shirten. Fremfor at købe den, råder han til at notere det ønskede produkt på et papir, og sætte en bestemt tidsperiode til at overveje købet. Tidsperioden skal være fastsat på forhånd, men den behøver ikke være ens for alle produkter, du noterer. Det kan være en, to eller tre uger for t-shirten, men måske en-to måneder, for et andet produkt. Det vigtigste er bare, at du overholder tidsperioden, inden du (måske) køber produktet.

Dette leder til, at købet genovervejes. Lad os sige, du har bestemt dig for at udskyde købet tre uger. Måske er t-shirten ikke længere in, og du manglede den ikke i hverdagen, fordi du ikke har haft den. Måske er den stadig in, men den passer ikke med din stil alligevel. Årsagerne kan være mange, men pointen er, at tid til overvejelse, kan sætte produktet i et nyt lys, der gør, at du ikke længere behøver eje det.

Dertil er det værd at huske på, at selvom der står mere end 900 kr. på kontoen, er det ikke ensbetydende med at pengene er beregnet til et impulskøb. Måske de skal gå til mad, en gave og et par øl med vennerne. Igen ses vigtigheden af at lægge et budget.

Arbejd og lav en opsparing

Tredje anbefaling handler om at arbejde og sætte penge til side. Det lyder måske lidt gråt og kedeligt, men for at skabe større overskud i det månedlige budget, giver det mening, at det kan opnås ved at arbejde mere.

HUSK! Selvom du øger din indkomst, skal du øve dig i at fastholde dine udgifter. Hvis både indkomst og udgifter stiger hånd i hånd, vil overskuddet ikke stige.

Så er det også værd at huske, at lidt er bedre end ingenting! Lad være med at gabe over for meget, men arbejd kun de timer som socialliv, studie og andet tillader. Om det er fem timer om ugen, eller fem timer om måneden, så er det stadig mere end nul timer.

Lad der gå sport i den

Fjerde anbefaling taler til dit konkurrencegen. Der er ingen skam i en lille konkurrence med sig selv. Vi behøver ikke sammenligne opsparinger med studievennerne, eller med de andre, som har sabbatår. Det kan hurtigt give et indtryk af, at man ikke tjener nok.

Men hold gerne lidt konkurrence med dig selv i god ånd. Sæt eksempelvis et realistisk halvårs-mål og udfordr dig selv til at opnå det.

Hav en nødopsparing

Den sidste og måske vigtigste anbefaling fra Frederik Askov Storm, er at have en nødopsparing. Denne opsparing skal ikke medregnes i det daglige budget, da den ikke spiller en rolle i den almindelige dagligdag.

Lad os sige du sparer op til en brugt bil til 20.000 kr. Det gør du gennem din ’almindelige’ opsparing. Du køber bilen og tømmer opsparingskontoen, når du rammer det præcise beløb. Men efter en måned erfarer du at vinterens glatte veje, tvinger dig til at købe vinterdæk. Så gik forruden også i stykker, og du fik en uventet parkeringsbøde. Fordi du har brugt rub og stub af din opsparing på selve bilen, er du nødt til at finde pengene et andet sted.

Og er det ikke bedre at tappe nødopsparingen fremfor at spørge familie, venner eller banken?

Nødopsparingen skal altså ikke bestå af et bestemt beløb, men det er en rigtig god idé, at lære nogle af livets uforudsigeligheder at kende – i hvert fald dem, som kan påvirke dig. Overvej desuden, hvilket beløb gør dig tryg. Er det at kunne dække tre uventede parkeringsbøder eller tre måneders husleje?

Frederik anbefaler: er du studerende, så stræb efter 10-20.000 kr. Det lyder af meget, men en ny cykel til at erstatte den stjålne, bliver hurtigt til +5.000 kr., eller et uventet tandlægebesøg koster 2000 kr.

Desuden ved du aldrig hvornår uheldet rammer. Og er det ikke noget med at én ulykke sjældent kommer alene?

 

Hvis du kunne tænke dig at lære mere om budgetplanlægning, optimere din økonomi, forskuds- og årsopgørelser kan du læse mere i bogen Den lille guide til privatøkonomi for unge voksne. Bogen byder desuden på skatteregler og investeringsmuligheder.

 


Andre relevante bøger 

Den lille guide til opsparing

Den lille guide til opsparing er endnu en bog i rækken. I bogen er der fokus på, hvordan du lægger en plan for en begyndende opsparing. Den udlægger taktikker og idéer til hvordan du kan skabe en god opsparing. Der må reflekteres over hvilke ting er værd at bruge penge på for netop dig. Er du særligt interesseret i emnet om opsparing, er denne oplagt.

Du kan finde bogen her.

 

Mad i fad

Fylder budgettet en stor del i hverdagen, kan du med fordel sørge for at lave hjemmelavet mad. Mad i fad er fyldt med opskrifter på grønne, fiske- og kødretter, morgenmad og søde sager. Her er lidt til den fattige studerenes madpakke eller en aftensmad, der holder i et par dage.

Du kan finde bogen her.

 

28 dage til mindre rod

28 dage til mindre rod er en bog, der byder på én udfordring om dagen i 28 dage, med henblik på at give dig nogle gode vaner til at skabe mindre rod i hjemmet. Mindre fysisk giver mindre psykisk rod. Skal du til at flytte hjemmefra, kan bogen være en god inspiration til at lægge ud med gode vaner med et blik for at have færre materielle ting.

Du kan finde bogen her.

 


 

Grønne Hjerter

Updating…
  • Ingen varer i kurven.