Asger Schnack: Grønne minutter - Muusmann Forlag

Asger Schnack: Grønne minutter

Gæsteindlæg med Asger Schnack, medforfatter til den nye bog Assistens Kirkegård: Stemmer og sten.

“At rejse er at leve”, det H. C. Andersen citat hører man tit. Siden moderne transport blev vidt tilgængeligt har de fjerne kyster trukket mere og mere. Ferie er ikke ferie, hvis ikke man flyver langt væk, og nye oplevelser er kun at finde på den anden side af kloden. Men er det nu rigtigt?

Romantiseringen af store verdensoplevelser får os ofte til at glemme alle de fantastiske muligheder, der ligger tæt på hoveddøren. Ikke at forglemme, at vi udlever en hulens masse CO2 ved lange fly- og bilrejser. En gåtur på Assistens Kirkegård kan måske få nogen til at løfte øjenbrynet, men med et åbent sind udfolder kulturhistoriens verden sig. Læs med her for at høre Asger Schnacks tanker om, hvordan du kan få en spændende gåtur fyldt med givende og grønne minutter.

 


 

Det er grønne minutter, når man bevæger sig rundt på Assistens Kirkegård i København. Hvad man ser, er grønt, og hvad man bidrager med til samfundet, er grønt, i den forstand at man ikke forurener, ikke sidder højt oppe i luften i et fly til fjerne lande eller kører ned igennem Europa for at opleve en besunget kultur. Vi har den her, lige ude ad Nørrebrogade – du kan cykle eller gå, hvis du befinder dig i København. Og hvis ikke, så næste gang, du er på besøg i hovedstaden.

 

Det er hver gang den samme smukke oplevelse, du overgiver dig til, idet du træder ind i denne have, som det er, en kirkegård med over 200 års traditioner, men også de mange forskellige planters samlingssted. En mangfoldighed af grønt. Kaster solen sine stråler ned igennem bladene, er det en ekstra kilde til fryd. Du glemmer helt, at du har travlt, og ved nærmere eftertanke har du måske slet ikke travlt. Det er en ganske almindelig hverdag, eller det er en lørdag-søndag, og de eneste aftaler, du har, er med dig selv. At du skal huske at iagttage, og du skal huske at leve – på egne præmisser.

 

På Assistens Kirkegård hersker fortiden, du lytter til de mange stemmer, og vækster og sten, skulpturer og mure, blomster og løv, alt sammen er synligt som billeder: nutidens øjeblik, hvori du svæver i overensstemmelse med det grønne åndedræt, der er naturen midt i byen, eller skal vi sige: kultur, med et minde om naturen. Thi stammer og stængler og blade er fragtet ind her som en del af en collage, et menneskeskabt værk, der kan fotograferes og gengives med gravstene og udhuggede ord. Imens de døde taler om et liv for længe siden eller for ikke så længe siden, hvor det hørte op og blev en del af vores videre færden. Det hedder kulturarven, som du kan stifte bekendtskab med, ganske gratis, som en berigelse. Her ligger malere, digtere, musikere, alle slags kunstnere, foruden mange andre borgere.

 

I Lars Gundersens og min bog Assistens Kirkegård: Stemmer og sten koncentrerer vi os om 24 kunstnere, der alle har en historie at fortælle, eller rettere: mange historier at fortælle, alt efter hvem der lytter og fortæller videre. Lars Gundersen har fotograferet, skabt et billedgalleri, formidlet stemningen, og jeg har skrevet bogens digte, alle i jegform, som en frit fortolkende indlevelse. Forhåbentlig kan bogen inspirere dig og måske dine venner, som du inviterer med, til at besøge Assistens Kirkegård. Den grønne kirkegård. De grønne minutter. En grøn eftermiddag. Eller en grøn tidlig aftentime.

 

Man taler om, at livet er en rejse. Det er måske et misbrugt udtryk. Men det er ikke så tosset i forbindelse med Assistens Kirkegård. Hvert liv er en rejse, og du er selv på rejse, herud forbi, hvor du kan fordybe dig i en øjeblikkets meditation over livet, det levede liv og det levende liv omkring dig. Det afsluttede liv og det igangværende liv, der mødes.

 

– Asger Schnack

 


 

Lyder en tur på Assistens Kirkegård som noget for dig, eller vil du bare læse mere, så kan du få bogen til kun 112,46,- som Grønne Hjerter medlem (du sparer 37,49)!

Der er også mange andre gode grunde til at melde sig ind i Grønne hjerter-medlemsklubben.

Medlemmer har adgang til en lang række spændende events med vores dygtige forfattere og andre grønne ildsjæle. Derudover får du rabatkoder til en række bæredygtige danske virksomheder, ligesom du får Muusmann Forlags bøger til 25% samt månedens bøger til 50%.

Medlemsskabet koster kun 29,-/måned uden binding, og med de mange lækre medlemstilbud, bliver pengene hurtigt tjent hjem.

Klik her for at melde dig ind!

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Updating…
  • Ingen varer i kurven.