Yoga for andre – ikke dig selv - Muusmann Forlag

Yoga for andre – ikke dig selv

Gæsteindlæg af forfatter og yogaunderviser og ejer af Ø-yoga, Kristine Skytte Glue.

Klik her for hendes bog Yoga med omtanke.

 


 

De fleste kender yoga som effektive fysiske øvelser, der udføres på en måtte, men yoga er langt mere end det. Yoga er en oldgammel livsfilosofi – og bliver brugt i den moderne verden til at komme ned i gear, ned i kroppen og ud af hovedet. På den måde kan yoga også bruges som et optimeringsredskab, der gør os i stand til at klare et krævende arbejdsliv og familieliv, en tilværelse der måske i virkeligheden er for belastende.

Derfor kan yoga og meditation komme til at bidrage til manglende bæredygtighed både for individet og til denne enorme ubalance i forbrug, vækst og ressourcer som hele kloden er presset af. Medmindre vi laver yoga med omtanke.

Ordet yoga betyder forening, både af krop og sjæl, din forening med andre, og foreningen med universet eller det guddommelige, om man vil. Derfor er yoga ikke din personlige opgave, som skal bruges til at holde dig kørende i et måske meningsløst arbejdsliv. Yoga er en opgave for alle og for planeten. Yoga er for andre.

Jeg kunne ikke skrive en bog om, hvordan yogaen reddede mig og ændrede mit liv. Først og fremmest fordi der ikke er nogen quick fixes. I mine første mange år med yoga brugte jeg metoden til presse mig selv endnu mere på den vej, jeg var på, og til at holde mig tilbage i de kendte mønstre. Jeg arbejdede hårdt og stillede store krav til mig selv – jeg trænede hårdt og meget og lavede krævende yogaformer, samtidig med at jeg også havde små børn.

Jeg blev ved at gå i stykker af det. Stress, depression, angst, søvnløshed. Men yogaen har lært mig noget om balance. Om at presse sig selv mindre og at det ofte er det sværeste og modigste valg. Jeg har lært, at jeg reagerer på samme måde på måtten, som udenfor. Når jeg bliver konfronteret med en vanskelig stilling og kæmper videre, også selvom jeg er træt, selvom jeg har menstruation eller selvom min krop er overbelastet og har skader – så er det det samme jeg gør i resten af tilværelsen. Den måde jeg møder mig selv på, på måtten er den samme uanset. Men den indsigt kunne jeg efterhånden begynde at være blidere ved mig selv – og prøve noget rigtig svært, nemlig at gøre mindre, at være nænsom, at sige nej, at passe på mig selv.

 

 

Jeg har lært, at jeg laver yoga for mig selv og min egen krop for at kunne stå stærkt i verden og gøre en forskel, der hvor der er brug for det – hvor lille den end måtte være. I det store hele er selvoptimering ikke så vigtigt. Det der bringer mest glæde er den forskel, man kan gøre for andre og sammen med andre.

Den amerikanske yogalærer Seane Corn siger, at yogalærere og elever skal betragtes som en kraft til forandring. Vi må holde os vågne, og se de udfordrende oplevelser vi konstant konfronteres med som udfordrende yogastillinger. Vi er privilegerede, vi har muligheden for at træne og opleve en helingsproces, og vi har derfor et ansvar overfor resten af verden. Mange mennesker kæmper med store traumer efter krig og katastrofer, det vanskelige ved at skulle tilpasse sig et nyt land. Traumer, misbrug og vold løber i slægtlinierne og mennesker kan være ud af stand til at bryde med destruktive mønstre. På yogamåtten må vi blive ved med at praktisere, også ud over vores frygt og vores begrænsninger. Vi skal gå i gang, gøre noget, ikke bare blive stående på måtten.

Vi skal finde det, der knuser vores hjerte og så må vi blive ved det, det knuste hjerte, gå igennem tårerne, holde sorgen i hånden. Vi må iagttage, hvad der bekymrer os mest i verden. Ikke bare generelt, men i vores område, i vores by, i vores netværk. Og så skal vi gå ind i den dialog, i den oplevelse og bruge det vi har, til at gøre noget. Jo stærkere vi er, jo rigere, jo mere veluddannede, jo større er forpligtelsen til at hjælpe andre.

Alt, hvad vi selv bringer med af skader og traumer og udfordringer, har bragt os frem til at kunne hjælpe andre, bidrage og gøre en forskel med vores egen nænsomhed og heling. Alle de hårde oplevelser, vi alle på et tidspunkt er blevet udsat for, er mere kraftfulde end succeserne, for de fik os videre. Vi må ikke løbe væk fra de udfordringer, der er. Vi må se på, hvad der giver os håb, hvad vi ønsker at ændre, hvad der ville give os glæde.

Det højeste formål med yoga er at opdage, at vi alle er et. Vi må dyrke yoga for at finde energien til at gøre noget godt i verden, til at hjælpe der hvor der er mest brug for det. Find din ting! Se hvad du kan gøre, der hvor du er! Dyrk yoga for andres skyld, ikke for din egen. Brug livet på at se dig omkring og gøre godt der hvor du er. Arbejd der, hvor du er sat. Du behøver ikke rejse eller flytte dig langt væk. Du har en opgave lige der, hvor du er. Verden har brug for dig.

 


 

Som Grønne hjerter-medlem har du mulighed for rabatkoder til Kristines givende yoga retreats på naturskønne Ærø, samt mange andre grønne arrangementer og virksomheder.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 Kommentarer til “Yoga for andre – ikke dig selv

  1. Et dejligt indlæg. Glæder mig til at læse bogen❤️

    • Tusind tak skal du have. Og du kan godt glæde dig – det er sådan en fin bog!

Updating…
  • Ingen varer i kurven.