Slip hensynet med den svære samtale før jul - Muusmann Forlag

Slip hensynet med den svære samtale før jul

Man siger julen er hjerternes fest. Men for mange mennesker er julen alt andet end hjerternes fest, den er fyldt med både ensomhed og konflikter. Læs med for at få inspiration til at åbne op for den svære samtale.


Forfatter Pia Felding har netop udgivet sin nye bog ’Flyt dig’, som giver gode råd til, hvordan du håndterer kriser og udfordringer. I den forbindelse har Pia skrevet ugens blogindlæg, for at sætte fokus på, hvordan du håndterer en ensom jul – enten for dig eller en af dine nærmeste.

Den svære juletid

Filmen ‘Den tid på året’ med Paprika Steen i hovedrollen, er både en sjov og tragisk fortælling om de svære relationer, og handler om egoisme, drama, hensynsbetændelsen og ensomhed.

Om vi vil det eller ej, SKAL vi nemlig have en fest, når det er jul, og problemerne opstår, når ingen egentligt har lyst til at være sammen. Men er det af hensynsbetændelse, eller fordi det plejer vi jo på den tid af året?

Julen kan være svær

December er også den dyreste og mest stressede måned for os alle, og for mange mennesker er selve juleaften også den sværeste dag på året. For det meste handler det om, at vi har travlt og skal nå det hele inden jul. Vi skal vise næstekærlighed, og derfor glemmer vi at være ærlige, for vi skal jo gøre alle glade og undgå at skuffe nogen. Det er her vores “hensynsbetændelse” bliver aktiveret i stor stil.

Hensynet til andre bliver vigtigere for os, end hensynet til os selv. Hvad vi egentlig selv vil, har brug for lyst til, og i hvilken grad vi vil tage hensyn til ingen andre end os selv.

For julen er der lagt faste rammer og former, for som man siger: Rør blot ikke ved min gamle jul!!

Tal kun fra hjertet

Tør du slippe forestillingen om hvordan en rigtig jul skal se ud? Hvad man plejer og bør, men derimod begynde at lytte til, hvad du selv har lyst til.

Følg dit hjerte og slip din “hensynsbetændelse” hvor du prøver at gøre alle glade, men ikke lykkedes med det, fordi det er noget du TROR. Du ved nemlig ikke hvad andre tænker eller vil, når du ikke har spurgt dem. Du har ikke taget den svære samtale, som mange ikke tør for frygten af konsekvenserne.

Når du giver slip på forestillingen om, hvordan det burde være, og bare følger med, vil du opleve at du lytter og er mere sårbar. Du mærker efter og er autentisk, mens du accepterer hvor andre står og hvordan de har det. Fortæl også hvordan du selv har det, men ikke med din skarpe tunge og med sværdet forrest – tal kun fra hjertet.

 

Den ansvarlige samtale

Den ansvarlige samtale starter med ord som “jeg føler” eller “jeg oplever”. Fortæl hvordan du selv har det, men vær lyttende og anerkendende overfor andres følelser og oplevelser. I de samtaler kan kompromis og nye veje opstå, fordi vi er ærlige, autentiske og lyttende. Vi tør flytte os og gøre noget andet end vi plejer.

Det er her forandringen sker.

Hvis du kan slippe kontrollen, vil du mærke at du er mere autentisk og sårbar. Slip kontrollen om hvordan du synes det hele skal være, og bare følg med og se hvad der sker.

Slip hensynet til andre, for dem du tager hensyn til, er måske helst fri, og hvis du er ærlig, kan de også begynde at være ærlige omkring hvad de gerne vil. Sådan kan sandheden komme frem, og freden kan indfinde sig. Alle kan være frie til at sige og være som de er – til stor glæde for alle.

Så derfor kan det hjælpe at man starter, går forrest og tager den svære samtale med sine relationer inden jul, så det i sandhed kan blive hjerternes fest.

En proces der gælder hele året

Det er en proces, som er vigtig at arbejde med hele året. Ja, hele livet. Ikke kun til jul, men det er som regel her det hele spidser til.

Mange føler sig også ensomme til jul, og derfor er det vigtigt at fortælle hvordan du egentlig har det, og hvad du har brug for. Sig det højt til dine relationer. Det gør at du bliver hørt og set. Du skal selv tage ansvar for hvordan du egentlig har det, for andre kan ikke gætte det.

Hvis du mangler nogen at tale med

Har du ikke nogen du kan tale med, om dine følelser, tanker og oplevelser omkring julen, så findes der heldigvis andre metoder. Du kan f.eks. melde dig til frivilligt arbejde, hvor du hjælper andre, der også sidder alene juleaften. Der findes også steder, hvor der afholdes fælles juleaften for andre, som sidder alene.

Tag ansvar for dig selv

Det vigtigste er at du tager ansvar for din egen situation, og vælger at gøre noget andet end du plejer. Og hvis du vælger at sidde alene, så gør det hyggeligt for dig selv, og skab fred med at din beslutning, så du ikke ender i offerrollen. Det er egentlig bare en almindelig aften på året, men det er påduttet et tabu, om at der er noget galt med en, hvis man ingen steder har at være.

Mange sidder alene. Der er mange som ikke har en partner eller er fraskilte – faktisk som aldrig før. Men hvis du er i stand til at gøre op med regler, normer og hvad du bør gøre, som samfundet har skabt om julen, så kan du slutte fred med at være alene og nyde dit eget selskab.

Livet er jo…

Både julen og livet handler dybest set om ægthed, ærlighed, tilgivelse, nærvær og kærlighed. Intet andet.

Så hvordan skulle din jul og dit liv se ud, hvis du selv tog ansvaret og kom ud af offerrollen? Hvis du mærker ordentligt efter, og tør sige højt hvordan du har det.

Her er det vigtigste at tage den svære og sårbare samtale med dine nærmeste. Og gerne inden jul.

Glædelig jul.

Fra Pia Felding.

 


 

Pia Felding har skrevet bogen Flyt dig, der hjælper dig igennem kriser. Bogen er en guide, som du på egen hånd kan anvende for at blive klogere på dig selv. Læs mere om bogen lige her.

Updating…
  • Ingen varer i kurven.