Den store bagedyst: tips til bagning - Muusmann Forlag

Den store bagedyst: tips til bagning

Den store bagedyst og dens stemning er over os. Det betyder kage, hygge og en lørdag aften foran tv’et. Bliver du bidt af stemningen, er det bare at komme fluks i gang med bagningen. Men inden da, kan du lige læse et par gode tips fra to særlige kvinder, der brænder for at bage.

 


 

Er du også bidt af stemningen vi alle oplever i Den store bagedyst? Det er der ikke noget at sige til, for en stor del af danskerne sidder foran tv’et lørdag aften med finurlig kage, et lunt tæppe og mest af alt hygge.

Selvom deltagerne løber flere runder i teltet og ikke altid lykkedes med at overholde sin tidsplan, er det for os seere altid underholdende at se. Og ikke mindst er vi så mange, der bliver inspireret af de dygtige amatørbagere – endda så meget, at vi selv får en trang til at bage.

Derfor har vi samlet en række tips fra to bage-eksperter.

Tips fra Klimakløgtigt Kagekalas

Husker du…

I 2018 nåede Jasmin Gabay finalen i Den store bagedyst. Sidenhen har der været fart på, og hun har blandt andet udgivet bogen Kagekløgtigt Kagekalas. En bog der fokuserer på simple opskrifter, hvor de fleste kan være med. Der skal altså ikke bruges lineal eller vaterpas, for at skabe en perfekt konditorkage. Derudover ligger et stort fokus på at tage hensyn til miljøet, ved at bruge madspildsvarer og sæsonens frugt og grønt.

 

Brug sæsonkalenderen

Jasmin vægter sæsonkalenderen højt. Hver måned er bestemte råvarer i sæson, og det er ofte lig med en billigere pris på lokale varer end på importerede varer. I september er eksempelvis blommer, blåbær og æbler i sæson, mens oktober byder på råvarer såsom havtorn, valnødder og pærer.

Der er naturligvis overlap, og nogle er større end andre. Æbler er faktisk i sæson fra august til marts, mens blommer kun er i august og september.

Smag

Sæsonens råvarer smager bare bedst. De fleste danskere kan smage forskel på importerede jordbær fra Spanien, og de friske danske jordbær, der afgiver duft flere meter efter sig. Sæsonens råvarer kan nemlig fryses ned og bruges, når de lige skal bidrage til en lækker kage. Endnu en grund til at vælge sæsonbestemte råvarer.

 

Overvej (mængden af) ingredienser

Vi kender alle det, hvor vi søger endeløst på Google efter netop den kage, vi har lyst til at bage. Vi bestemmer os for en, og tænker: This is the one. Indtil vi ser at kagen kræver 18 ingredienser, tre skal købes i specialbutik, og så skal der bruges tre forskellige farver, som skal købes i en anden specialbutik.

Selv hvis vi beslutter, at kagen er besværet værd, står vi tilbage med alverdens rester og specialvarer, som nok aldrig ser dagslyset igen.

Det er et ærgerligt spild, og derfor opfordrer Jasmin til at finde simple opskrifter. Hendes sæsonbestemte register byder netop på sådanne opskrifter, hvor der i nogle tilfælde kun skal bruges to-tre ingredienser. Det gør både de søde sager nemme at lave, og det letter økonomien og madspilds-samvittigheden.

Vælg med omhu – at handle alverdens varer, som kun bruges én gang, er både uden omtanke for miljø og økonomi.

 

Tips fra Skærekager Deluxe

Camilla Biesbjerg Markussen lever at bage kage og lave mad. Hun udvikler alverdens opskrifter, og da hun valgte at udgive en opskriftsbog, skulle det naturligvis være om skærekager. Hun har med omtanke skabt opskrifter på kager i Skærekager Deluxe, der er værd at lave mere end én gang. Ikke nok med det, har hun lavet en liste over hendes bedste bagetips, og vi har udvalgt tre her.

Læs opskriften på forhånd

Læs altid opskriften grundigt igennem, inden du går i gang, så du ikke bliver overrasket undervejs af en dej, som skal hæve, eller en creme, der skal nå at sætte sig.

Bonus: før du går i gang med kagebagningen, er det en god idé at måle alle ingredienserne af. Så bliver hele bageprocessen nemmere at overskue fra start til slut, og du mindsker risikoen for at mangle lidt smør, mælk eller andet på ingredienslisten.

 

Der er forskel på ovne

Hust, at der er stor forskel på ovne. Ikke to ovne bager ens, men du kender din egen ovn bedst! Hold derfor altid øje med din kage undervejs og tag den ud, når den føles færdig – og ikke altid efter den angivne bagetid.

 

Hellere for lidt end for meget

Bag hellere din kage en anelse for lidt end for meget og lad den sætte sig på køl natten over. Denne gyldne regel er vigtig at huske, når man bager kager med store mængder smør, chokolade og marcipan, da dette er med til at bevare den skønne fugtige og konfektagtige konsistens.

 


 

Du kan se første afsnit af Den store bagedyst lørdag d. 30. september lige her.

 

Vil du læse endnu flere tips og opskrifter kan du finde bøgerne her.

    

Updating…
  • Ingen varer i kurven.