Forårstips til Nyttehaven - Muusmann Forlag

Forårstips til Nyttehaven

Nyttehave forår

Nyttehaven

Læs med om afgrøder fra nyttehaver, havearbejdet igennem sæsonerne og om mange engagerede haveejere hos Sundvænget N/F, præsenteret af de to haveentusiaster Mette Esmark og Bettina Gram i den nye bog Nyttehaven.

 


 

Byhaver eller landsbyhaver, det er ligegyldigt, når man nyder havearbejde og udbyttet fra en skøn nyttehave. Forfatterne bag den nye bog Nyttehaven, Mette Esmark og Bettina Gram, har begge selv haver i Sundvænget N/F på Amager.

Men hvad er en nyttehave egentlig? Til forskel fra en prydhave er det, som ordet “nytte” indikerer, en have man får nytte af. Man dyrker simpelthen spiselige afgrøder af forskellig art. I en prydhave er der typisk hovedsageligt træer og blomster.

Nyttehaver adskiller sig også fra kolonihaver, da nytterhaver typisk er mindre, ikke adskilt med hæk eller hegn, og desuden må man ikke overnatte i det lille hus der hører til haven.

Forår i nyttehaverne

I Nyttehavens afsnit “Forårets afgrøder” får vi en introduktion til haven, der er særligt relevant her i marts og april. Mens man venter på at nattefrosten holder sig væk, kan man kultivere jorden en smule i overfladen, så den bliver porøs, og se de mange forårsblomster skyde op. Dernæst begynder asparges og rabarber at dukke op af jorden, som de første. Rabarber skal plantes ca. fire år før man kan begynde at høste, asparges kan man nøjes med at give et enkelt eller to år til at etablere sig, før man høster.

Ligeledes vil ukrudtet ankomme hurtigt efter nattefrosten er udeblevet, så pludselig vil der være nok at se til i haven.
Der skal også inspiceres for frostskadede afgrøder, hvis vinteren har været streng. Rosmarin og artiskok er nogle af de frostsarte, som kan være gået til i vinterens løb.

Desuden er sædskifte vigtigt, da jorden skal blive ved at indeholde næring til planterne, så enårige planter bliver dyrket et nyt sted hvert år. Enårige planter er f.eks. kartofler og ærter, som dog også er forskellige i forhold til hvilke betingelser er mest fordelagtige for dem at gro i.

Bogen nyttehaven indeholder også mange andre tips til havearbejdet, i sommer, efterår og vintersæsonen. Samt mange fortællinger fra haverne Sundvænget N/F på Amager, hvor mange forskellige mennesker dyrker deres haver. Børnefamilier fortæller om børnenes oplevelser med havernes planter, ældre haveejere beretter om nydelsen i følge årets gang i haven, og alle er enige om at det er et berigende åndehul for byboere. Desuden får læseren også information om nyttehavernes historie i Danmark.

 

Nyttehaven forår

 

Kontakt med planterne

I havearbejdet vil man opleve det berigende i bogstaveligtalt at høste hvad man sår og at se sit arbejde bære frugt. Man kommer til at børste jord af en kartoffel, man selv har dyrket, at mærke den fine glatte tekstur på et nyt salatblad og at smage det første røde hindbær på busken – der er mange gode og nære oplevelser at hente i nyttehaver for både børn og voksne.

Det er vigtigt at være i kontakt med naturen, mærke planternes ukuelighed og livskraft, både fordi det er sundt for sjælen, men også for at få en god forståelse for, hvordan man bedst kan tage sig af jorden og afhjælpe klimakrisen. Desuden er der stor glæde at finde i, at lave mad og drikke af sine egne afgrøder. Derfor indeholder Nyttehaven også opskrifter på bl.a. Rabarberlikør, grønlangkål og stikkelsbærtrifli. Med Nyttehaven får man i alt tyve lækre opskrifter, som indeholder meget af det, man kan dyrke i danske nyttehaver.

Læs mere om alt det gode ved nyttehaver og få flere opskrifter via webshoppen.

 

 


Har du hørt om Grønne hjerter?

Grønne Hjerter

Updating…
  • Ingen varer i kurven.