Ultraløb for alle - gode råd om udstyr - Muusmann Forlag

Ultraløb for alle – gode råd om udstyr

 

Ultraløb for alle

Ultraløb for alle

Ultraløb er for alle, ikke kun for de få overmenneskelige løbere. Flere og flere ønsker i dag at begive sig ud over den klassiske maratondistance for dermed at kalde sig ultraløber. Alligevel betragter mange stadig sportsgrenen med en blanding af respekt og mistro.

Bogen Ultraløb for alle er skrevet af  Jesper Kenn Olsen og Mette Birk Jensen, som selv er erfarne ultraløbere. De gør op med myten om, at man skal være af en helt særlig støbning for at løbe ultraløb. De viser, at med den rette tilgang til træningen kan alle, mænd som kvinder, uanset niveau og uanset alder, finde glæde i en sport, som har utroligt meget at byde på. Hele livet.

Forfatterne i løb

Jesper er rekordindehaver og mangeårig træner for det danske ultralandshold, én af de mest velrenommerede kapaciteter inden for ultraløb i Danmark og internationalt. Jesper er desuden forfatter til bøgerne Jorden rundt i løb samt Kunsten at ville om hans to løbende jordomrejser, der fik stor opmærksomhed både i Danmark og udlandet.

Mette Birk Jensen er personlig træner, foredragsholder og forfatter. Hun har boet og arbejdet det meste af sit liv i udlandet men vendte tilbage til Danmark i 2020, hvor hun i dag driver virksomheden masterrunning.dkHer underviser hun i bl.a. pilates og styrketræning. Desuden coacher hun løbere på alle niveauer ud fra sin personlige tilgang som er, at træning skal være noget, vi gør med glæde og ikke af pligt.

Mette har arbejdet som selvstændig journalist og kommunikationsrådgiver i en længere årrække, men det var interessen for en aktiv livsstil og særligt løb, som gradvist fik det primære fokus i karrieren. I dag er Mette en passioneret ultraløber med en række ekstreme løb på CV’et.

Rådgivning til ultradistancer

I Ultraløb for alle bliver du taget i hånden og guidet igennem træningen, den fysiske såvel som den mentale. Du bliver rådgivet om skadesforebyggelse, kost, udstyr og motivation og får konkrete eksempler på løbsstrategier og træningsplaner for de forskellige ultradistancer, fra 50 km til multidagsløb.
Bogen er således en grundbog og et absolut ‘must’ for alle løbere, uanset niveau, der ønsker en grundig og sikker indføring i ultraløb.
Mette Birk Jensen skrev i 2019 også bogen Ultrakvinderne, som specifikt fokusere på kvinder der har gennemført ultradistancer og deres oplevelser med disse. Heri møder man bl.a. Kristina, som løb 1.841 kilometer alene gennem Iran; Gitte, som tre gange vendte tilbage til Sahara for at løbe 250 kilometer med sin proviant på ryggen; og Molly, som løb 222 kilometer i Himalayas ilttynde luftlag.

Der er traditionelt færre kvinder end mænd, der stiller op på startlinjen til ultraløb. Men også blandt kvinderne er der i disse år stadigt flere, som kaster sig ud i de mest ekstreme fysiske og mentale udfordringer, der tester både krop og sind.

Udstyr til ultraløberne: løbesko

I Ultraløb for alle, deler forfatterne deres tanker om løbesko, det væsenligste udstyr for alle løbere.

“Løbesko er uden tvivl det udstyr, som du bør fokusere mest på som ultraløber. Som med alt andet handler det om personlige præferencer, men frem for alt handler det om at finde frem til netop de sko, der giver dine fødder, og dermed også resten af din krop, de optimale vilkår for at kunne være i gang i mange timer eller dage i træk.”

Forfatterne anbefaler at få udført en løbestilsanalyse af profesionelle rådgivere i en specialbutik, for at kunne tage stilling til pronationssko eller neutrale sko, niveauer af støddæmpning og bredden på din forfod, som kan afgøre hvor meget plads der skal være i skoen.

Yderligere anbefalinger går på, at rotere mellem flere par sko i din træning:

“Ved at skifte mellem forskellige typer af løbesko sikrer du bedst muligt, at dine fødder ikke “låses fast” i en position, som muligvis ikke er optimal op sigt – heller ikke selv om favoritskoene umiddelbart føles gode at løbe i, og du derfor pr. automatik rækker ud efter dem til hver eneste træning.”

Forfatterne nævner også en anden rimelig velkendt tommelfingerregel, som er at man bør gå mindst en størrelse op, når du vælger sko, der skal bruges til mængdetræning. De forklarer hvorfor således:

“Dine fødder hæver under løb, og jo længere du løber, jo mere hæver de, så det siger sig selv, at ultratræning kræver store størrelser. Måske endda halvanden eller to numre over, hvad du ellers bruger.”

Få flere gode råd og praktisk information i Ultraløb for alle HER.

 

Ultrakvinderne: Hvad driver ultraløberne?

Bogen Ultrakvinderne følger vi en af forfatterne fra Ultraløb for alle, Mette Birk Jensen, på hendes personlige rejse ind i ultraløbsverdenen. Her møder hun nogle af verdens sejeste ultrakvinder. De her kvinder presser sig selv til grænsen for, hvad der er menneskeligt muligt. Og lidt til. I en række farverige portrætter deler de hudløst ærligt ud af deres oplevelser og erfaringer. Hvad driver dem, hvad får de ud af det og hvilke råd kan de give videre.

Nogle løber fra indre dæmoner eller depression, andre for en sag, for at føle sig i ét med naturen, for at lære sig selv bedre at kende eller for at prøve grænser af. Fælles for dem alle er, at løbet ikke blot gør dem klogere på sig selv, men også bedre rustet til livet generelt.

Ultrakvindernes erfaringer viser os, at både krop og sind gemmer på uanede ressourcer. Og hvor der tidligere var en udbredt tendens til at frygte de potentielle skadevirkninger af for meget motion, går den seneste både danske og internationale forskning nu mere i kvindernes retning. Vi kan fysisk holde til en del mere, end vi tror, og mentalt kan der være stor gevinst at hente ved følelsen af at præstere langt ud over det sædvanlige.

Udover en grundig introduktion til ultraløb, giver bogen via sine mange portrætter inspiration til enhver, som drømmer om ikke blot at løbe lidt længere, men også at vove lidt mere.

 

Find Ultraløb for alle HER

Find Ultrakvinderne HER

 


Har du hørt om Grønne hjerter?

Grønne hjerter er en medlemsklub for alle, hvis hjerter banker for en grønnere og mere nærværende verden. Ønsker du også at øge fokus på de grønne valg, sundhed, bæredygtighed, naturen, ro og givende oplevelser, er Grønne hjerter-fællesskabet noget for dig.

Dit Grønne hjerter-medlemskab giver dig bl.a. fast 25% på alle Muusmann Forlags bøger og månedens bøger til 50%. Du får også rabat på en række produkter fra virksomheder, der arbejder for grønnere cirkulære processer.

Medlemsskabet koster 29,-/måned uden binding.

Læs mere om fællesskabet og fordelene her

Updating…
  • Ingen varer i kurven.