Kend forskel på vanilje. Pulver, stødt, essens, ekstrakt | Muusmann Forlag

Kend forskel på vaniljeprodukter – hvad er vaniljeekstrakt, vaniljepulver, stødt vanilje og vaniljeessens?

Vaniljeprodukter, Bogen om vanilje, Mette Ravn, Muusmann Forlag

Siden det klassiske vaniljesukker fra Tørsleffs så dagens lys i 1926 er der kommet mange forskellige vaniljeprodukter til på hylderne i de danske butikker. Men hvad er egentlig forskellen på vaniljepulver og stødt vanilje, vaniljeekstrakt, -pasta, og -essens? Det kan være svært at vælge og ikke mindst forstå, hvad der er et godt produkt, og hvor der bliver snydt lidt på vægten.

Mette Ravn har sin egen vaniljefarm i Tanzania – og en stor kærlighed til og viden om vanilje. Her får du Mette Ravns liste med forskellige typer produkter, du kan finde på hylden med vaniljeprodukter. Listen er ikke udtømmende. Og der er producenter, der gør det bedre end andre.


Vaniljeplanten er en orkidé, som i dag vokser i et bælte jorden rundt langs ækvator. Der findes mere end 100 forskellige vaniljearter. Kun to af dem findes i almindelig handel i Danmark: planifolia, også kendt som bourbonvanilje, og tahitensis, også kendt som polynesisk vanilje.

 I Bogen om vanilje deler Mette Ravn ud af sin store viden om vaniljens fascinerende verden. Bogen indeholder desuden en masse fristende opskrifter på kager, salte retter, desserter og drikke af kendte kokke, bagere, kogebogsforfattere og andre madeksperter, som for eksempel Maja Vase, Anne Hjernøe, Ditte Ingemann, Louisa Lorang, Torben Bang … og Karen Blixen.

 


Modsat af, hvad man måske skulle tro, så kommer “naturlig vaniljearoma” ikke fra vaniljeplanten. Det stof i vaniljestænger, som giver smagen af vanilje, hedder vanillin. Vanillin kan  produceres på forskellig vis, bl.a. på udtræk fra kirtler i en bævers numse (!) og fra et restprodukt fra papirproduktion. Det bedste råd, når du skal købe et vaniljeprodukt, er at læse, hvad der står med småt på ingredienslisten. Er der tilsat naturlig vaniljearoma eller mange E-numre, så vælg et andet produkt.

Vaniljeprodukter, vaniiljestænger,aniljeekstrakt, bogen om vanilje, Muusmann Forlag

Vaniljestang

Den forarbejdede og færdigtørrede vaniljebønne. En god vaniljestang skal være blød og bøjelig og have et vandindhold på 30-35% for planifolia (bourbonvanilje) og 40-45% for tahitensis (polynesisk vanilje). Det er vigtigt, at vaniljen er pakket i et glasrør, og at den ikke er vakuumpakket, da det kan give en uheldig duftudvikling (som af hestestald).

Vaniljeekstrakt

Der findes forskellige måder at fremstille vaniljeekstrakt på. Den mest almindelige er at hakke vaniljestængerne groft og lade dem trække i alkohol i en-tre dage og herefter inddampe alkoholen, inden den konserveres med sukker. Vaniljestængerne der bruges, er typisk nogle, der ikke kan sælges som premium, fordi de er beskadigede, knækkede eller for små. Vaniljeekstrakten bliver aldrig bedre end kvaliteten af de stænger, der bruges til at fremstille den. Det er desværre ikke ualmindeligt, at der desuden tilsættes vanillin fremstillet af et restprodukt fra papirproduktion for at give tilstrækkeligt smag af vanilje. Læs ingredienslisten godt igennem.

Kan være et udmærket alternativ til vaniljestænger og kan desuden bruges som sirup i kaffen eller på yoghurten sammen med frugt.

Vaniljepasta

Fås af meget varierende kvalitet. Princippet i pasta er det samme som i ekstrakt: At smagen er trukket ud af vaniljestængerne og puttet ind i et andet produkt, der er lettere at arbejde med, og at det er de ukurante vaniljestænger, der anvendes. Som med ekstrakten anbefales det, at man læser deklarationen grundigt igennem.

Stødt vanilje

Hele vaniljestænger, der er knust til pulver (ikke at forveksle med vaniljepulver, der er et ringere produkt). Ofte er stødt vanilje fremstillet af stænger, som af den ene eller anden grund ikke er pæne nok til at blive solgt som stænger. Stødt vanilje bliver produceret, ved at man tørrer vaniljestænger til et vandindhold på cirka 5 procent. Derefter knuses de til et fint pulver. Stødt vanilje indeholder, modsat vaniljepulver, kun stænger, der ikke har været brugt til ekstrakt først.

Et godt alternativ, når man har travlt, men smagen falmer hurtigt i dåsen og har ikke helt den samme dybde.

Vaniljepulver

Kan være både med og uden smag. Jeps, man kan købe pulver, der alene har til formål at være små sorte prikker, og som slet ikke smager af noget. Fremstilles typisk af vaniljestænger, der først er blevet brugt til ekstrakt og derefter er tørret og så malet til pulver. Man kan ikke læse på dåsen, hvor højt vanillinindhold der er i. Det er derfor umuligt som forbruger at vide, om det pulver, man køber, har meget eller lidt smag af vanilje. Læs alligevel deklarationen grundigt igennem og er der tilsat naturlig vaniljearoma, så vælg et andet produkt.

Vaniljesukker

Vaniljepulver blandet med fint formalet sukker eller flormelis. Fra nogle producenter er det iblandet kunstigt fremstillet vanillin. Du kan lave dit eget vaniljesukker ved at gemme tomme vaniljestænger i sukker og efter et par uger blitze det i en minihakker.

Vaniljeessens

Kunstigt fremstillet vanillin, ofte på basis af restprodukter fra papirproduktion, hvorfor der mangler alle de andre mere end 200 smagsnoter, som vanilje har.


 

Bogen om Vanilje Mette Ravn Muusmann Forlag

I Bogen om vanilje deler Mette Ravn ud af sin store viden om vaniljens fascinerende verden. Bogen indeholder desuden en masse fristende opskrifter på kager, salte retter, desserter og drikke af kendte kokke, bagere, kogebogsforfattere og andre madeksperter, som for eksempel Maja Vase, Anne Hjernøe, Ditte Ingemann, Louisa Lorang, Torben Bang … og Karen Blixen.

Køb Bogen om vanilje her

 


 

Har du hørt om Grønne hjerter?

Grønne hjerter er en medlemsklub for alle, hvis hjerter banker for en grønnere og mere nærværende verden. Ønsker du også at øge fokus på de grønne valg, sundhed, bæredygtighed, naturen, ro og givende oplevelser, er Grønne hjerter-fællesskabet noget for dig.

Dit Grønne hjerter-medlemskab giver dig bl.a. fast 25% på alle Muusmann Forlags bøger og månedens bøger til 50%. Du får også rabat på en række produkter fra virksomheder, der arbejder for grønnere cirkulære processer.

Medlemsskabet koster 29,-/måned uden binding.

Læs mere om fællesskabet og fordelene her

Du får altid 25% på Muusmann Forlags bøger og mange andre fordele med et Grønne hjerter medlemskab. Tilmeld dig her

Updating…
  • Ingen varer i kurven.