Kend forskel på vanilje. Pulver, stødt, essens, ekstrakt | Muusmann Forlag

Vaniljeprodukter – kend forskellen

Vaniljeprodukter, Bogen om vanilje, Mette Ravn, Muusmann Forlag

Siden det klassiske vaniljesukker fra Tørsleffs så dagens lys i 1926 er der kommet mange forskellige vaniljeprodukter til på hylderne i de danske butikker. Men hvad er egentlig forskellen på vaniljepulver, stødt vanilje, vaniljeekstrakt, -pasta, og -essens?


Det kan være svært at vælge og ikke mindst forstå, hvad der er et godt produkt, og hvor der bliver snydt lidt på vægten.

Mette Ravn har sin egen vaniljefarm i Tanzania – og en stor kærlighed til og viden om vanilje. Her får du hendes liste med forskellige typer produkter, du kan finde på hylden med vaniljeprodukter. Listen er ikke udtømmende. Og der er naturligvis producenter, der gør det bedre end andre.


Vaniljeplanten er en orkidé, som i dag vokser i et bælte jorden rundt langs ækvator. Der findes mere end 100 forskellige vaniljearter. Kun to af dem findes i almindelig handel i Danmark: planifolia, også kendt som bourbonvanilje, og tahitensis, også kendt som polynesisk vanilje.

 


Naturlig vaniljearoma og E-numre

Modsat hvad man måske skulle tro, så kommer “naturlig vaniljearoma” ikke fra vaniljeplanten. Det stof i vaniljestænger, som giver smagen af vanilje, hedder vanillin. Vanillin kan produceres på forskellig vis, bl.a. på udtræk fra kirtler i en bævers numse (!) og fra et restprodukt fra papirproduktion. Det bedste råd, når du skal købe et vaniljeprodukt, er at læse, hvad der står med småt på ingredienslisten. Er der tilsat naturlig vaniljearoma eller mange E-numre, så vælg et andet produkt.

Vaniljeprodukter, vaniiljestænger,aniljeekstrakt, bogen om vanilje, Muusmann Forlag

Vaniljestang

En god vaniljestang skal være blød og bøjelig og have et vandindhold på 30-35% for planifolia (bourbonvanilje) og 40-45% for tahitensis (polynesisk vanilje). Det er vigtigt, at vaniljen er pakket i et glasrør, og at den ikke er vakuumpakket, da det kan give en uheldig duftudvikling (som af hestestald).

 

Vaniljeekstrakt

Vaniljeekstrakt kan være et udmærket alternativ til vaniljestænger og kan desuden bruges som sirup i kaffen eller på yoghurten sammen med frugt.

Der findes forskellige måder at fremstille vaniljeekstrakt på. Den mest almindelige er at hakke vaniljestængerne groft og lade dem trække i alkohol i 1-3 dage og herefter inddampe alkoholen, inden den konserveres med sukker. Vaniljestængerne der bruges, er typisk nogle, der ikke kan sælges som premium, fordi de er beskadigede, knækkede eller for små. Vaniljeekstrakten bliver aldrig bedre end kvaliteten af de stænger, der bruges til at fremstille den. Det er desværre ikke ualmindeligt, at der desuden tilsættes vanillin fremstillet af et restprodukt fra papirproduktion for at give tilstrækkelig smag af vanilje.

Læs ingredienslisten godt igennem!

 

Vaniljepasta

Vaniljepasta fås af meget varierende kvalitet. Princippet i pastaen er det samme som i ekstrakt: At smagen er trukket ud af vaniljestængerne og puttet ind i et andet produkt, der er lettere at arbejde med. Også her er det de ukurante vaniljestænger, der anvendes. Som med ekstrakten anbefales det, at man læser deklarationen grundigt igennem.

 

Stødt vanilje

Stødt vanilje er hele vaniljestænger, der er knust til pulver (ikke at forveksle med vaniljepulver, der er et ringere produkt). Ofte er stødt vanilje fremstillet af stænger, som af den ene eller anden grund ikke er pæne nok til at blive solgt som stænger. Stødt vanilje bliver produceret, ved at man tørrer vaniljestænger til et vandindhold på cirka 5 procent. Derefter knuses de til et fint pulver. Stødt vanilje indeholder, modsat vaniljepulver, kun stænger, der ikke har været brugt til ekstrakt først.

Et godt alternativ, når man har travlt, men smagen falmer hurtigt i dåsen og har ikke helt den samme dybde.

 

Vaniljepulver

Vaniljepulver kan både være med og uden smag. Jeps, man kan købe pulver, der alene har til formål at være små sorte prikker, og som slet ikke smager af noget. Fremstilles typisk af vaniljestænger, der først er blevet brugt til ekstrakt og derefter er tørret og så malet til pulver. Man kan ikke læse på dåsen, hvor højt vanillinindhold der er i. Det er derfor umuligt som forbruger at vide, om det pulver, man køber, har meget eller lidt smag af vanilje. Læs alligevel deklarationen grundigt igennem og er der tilsat naturlig vaniljearoma, så vælg et andet produkt.

 

Vaniljesukker

Vaniljesukker er vaniljepulver, som er blandet med fint formalet sukker eller flormelis. Fra nogle producenter er det iblandet kunstigt fremstillet vanillin. Du kan lave dit eget vaniljesukker ved at gemme tomme vaniljestænger i sukker og efter et par uger blitze det i en minihakker.

 

Vaniljeessens

Vaniljeessens er kunstigt fremstillet vanillin, ofte på basis af restprodukter fra papirproduktion, og derfor mangler de mere end 200 smagsnoter, som vanilje har.

 


Er du blevet bidt af vanilje-feber? I Bogen om vanilje finder du endnu flere fakta om vanilje, samt et væld af fristende opskrifter udarbejdet af forfatter Mette Ravn og en udsøgt række kendte kokke.

Bogen om Vanilje Mette Ravn Muusmann Forlag

Updating…
  • Ingen varer i kurven.