Motioner din hjerne!

Gæsteindlæg med Charlotte Søderberg, forfatter til Motioner din hjerne.

Hjernen er en muskel, og ligesom alle andre muskler i kroppen har den godt af at blive trænet. I dag hvor mange sidder på kontor og arbejder er det specielt vigtigt at motionere hjernen. Det hjælper nemlig til at holde os sunde og raske!

 


 

Du ved det godt: vi er ikke skabt til at leve uden fysisk bevægelse, hvor vi sidder stille det meste af tiden. Hvor vi tager bilen i stedet for at gå eller cykle. Eller opholder os indenfor – væk fra naturens grønne omgivelser. Og hvis vi gør det, betaler vores hjerner en høj pris, både på kort og lang sigt.

Trods det at vores hjerne stortrives med bevægelse, lige som den gang for titusindvis af år siden hvor vi var ”fit” for at overleve ude på savannen, er vi betænkelige ved at få pulsen op og være fysisk aktive uden livsvigtig grund.

 

Opfat din hjerne som en muskel, der skal trænes. Når du træner, danner du både flere hjerneceller, flere forbindelser mellem dem og flere neurotransmittere (biokemiske stoffer). Det gør dine hjerneceller bedre til at snakke sammen – populært sagt. De er konstant optaget af at dele neurologisk information. Mon du tænker på neurologi, når du går i fitnesscenteret? Det er nok usandsynligt, men motion forbedrer dine kognitive funktioner, mental sundhed og hukommelse. Og så nedsætter det også risikoen for psykiske sygdomme.

 

Aktiviteter som fx læring, meditation, nydelse, at grine og socialt samvær, øger antallet af nye stamceller, som vi ændrer til nye hjerneceller. Intet slår dog motions effekt på hjernen. Det er en meget potent investering at være fysisk aktiv. Gevinsterne er mange.

Tag bare depression, som mange lider af. En deprimeret hjerne har nedsat produktion af BDNF, et protein som får hjernen til at danne nye hjerneceller og nerveforbindelser. BDNF får os også til at lære bedre og huske mere. Mange kalder det for hjernegødning, fordi BDNF får hjernen til at vokse ved at hjernecellerne spirer og gror. Og da det ser ud til at en deprimeret hjerne mister lidt af sin størrelse, fordi den er lidt dårligere i stand til at skabe nye hjerneceller, er fysisk aktivitet ofte en god investering. Fysisk aktivitet og motion øger nemlig produktionen af BDNF og har derfor en positiv virkning på hjernen.

 

Mennesker der før har lidt af depression og som er i god form, har lavere risiko for at falde tilbage til depression. Det er godt at vide, at træning giver en god beskyttelse mod tilbagefald til psykisk sygdom som depression.

 

Mens du er i gang i fitnesscentret og får pulsen op eller styrketræner musklerne, gør din hjerne dig også i bedre humør. En omgang motion virker som at tage en lykkeindsprøjtning, ja nærmest som en gang antidepressiv medicin. Din træning øger nemlig niveauet af dopamin, serotonin og noradrenalin. Og det øger følelsen af lykke og selvtilfredshed.

 

Veltrænede muskler er med til at sænke følelsen af stress, fordi musklerne bl.a. producerer proteiner og enzymer, der forhindrer stressudløste stoffer som kynurenin i at trænge ind i hjernen og skade den. Motion øger også neurotransmitteren GABA, som beroliger dine hjerneceller og hindrer din hjerne i at blive overopspændt. Derfor kan du motionere dig til mindre stress. Mennesker der oplever stress i deres midaldrende liv, som i 40’erne og 50’erne, har en højere risiko for demens senere i livet.

 

Hvis der var et stof der kunne gøre det som motion kan for vores hjerne, ville det helt sikkert være det mest værdifulde medikament, der fandtes.

 

 

– Charlotte Søderberg

 


 

Vil du lære mere, så kan du få Motioner din hjerne  til kun 187,46,- som Grønne Hjerter medlem (du sparer 49,99)!

 

Der er mange andre gode grunde til at melde sig ind i Grønne hjerter-medlemsklubben.

Medlemmer har adgang til en lang række spændende events med vores dygtige forfattere og andre grønne ildsjæle. Derudover får du rabatkoder til en række bæredygtige danske virksomheder, ligesom du får Muusmann Forlags bøger til 25% samt månedens bøger til 50%.

Medlemsskabet koster kun 29,-/måned uden binding, og med de mange lækre medlemstilbud, bliver pengene hurtigt tjent hjem.

Klik her for at melde dig ind!

Updating…
  • Ingen varer i kurven.