Håndkraft - Muusmann Forlag

Håndkraft

Gæsteindlæg med Tine Frellesen, forfatter til den spritnye bog Håndkraft, der netop er udkommet! 

Hænderne er et af vores vigtigste redskaber som mennesker. At arbejde med hænderne er en trang, der ligger dybt i os mennesker og gør os i stand til at kreere de mest utrolige ting.

Læs med her, hvor Tine Frellesen giver et indblik i sin nye bog og fortæller om håndens betagende univers. Fra håndens fysiske kompleksitet, til dens dybe mystik og skabende kræfter.

 


 

Jeg har altid elsket at bruge mine hænder til forskellige praktiske og kreative udfoldelser. Jeg synes, det er fascinerende at hænderne på en måde har deres eget liv, at de bevæger sig og former sig automatisk og instinktivt, inden vi når at tænke over det. Og i kreative processer, når vi er i flow, er det som om hænderne tænker selv. Det føles, som om hænderne styrer handlingerne, uden hjernens indblanding.

 

Det var et fænomen, som jeg synes var spændende, men jeg kunne ikke finde en bog, der afdækkede lige netop det mysterie om hånden. Så jeg gik selv i gang med at researche hændernes verden og kom frem til tre aspekter, som jeg undersøgte i dybden – den fysiske hånd, den mystiske hånd og den skabende hånd.

 

 

Jeg startede med den fysiske hånd, for på den måde at lære hånden at kende. Hånden har 19 små muskler og 27 knogler der alle spiller sammen som et fantastisk strenginstrument. Fingrene og hænderne har tusinde vis af følenerver, der er inddelt i forskellige kategorier alt efter deres funktion – om de er til at mærke små ting så fine som sandkorn eller til at holde et værktøj eller spille et instrument, så er hænderne udstyret med følenerver, der skaber en ufattelig manuel præcision. Hænderne optager en stor plads i den motoriske og i den sensoriske hjernebark i forhold til andre legemsdele, så at bruge hænderne på mangfoldige måder er vigtigt for at holde hjernen skarp.

 

Efter at have fået greb om den fysiske hånd, kom jeg til hændernes mere mystiske traditioner som healing, håndlæsning og yogamudraer, – håndstillinger til at fremme godt helbred. Hænderne har gennem tiderne haft forskellige beskyttende og magiske betydninger, og i, for eksempel, healing og qi gong arbejder man den elektromagnetiske energi der emmer fra håndfladerne.

En af overraskelserne i min research var Navajofolket, der har en fascinerende forståelse for energien i hænderne. Mellem fingrene findes 4 usynlige sanser, som kun sjælen forstår, og som vi kun kan styrke ved at dyrke vores spiritualitet.  Navajofolket kalder mennesket for det femfingrede væsen, og mener at toppen af issen, hvor håret vokser i spiralform, er det sted, hvor den kosmiske energi kommer ind i mennesket. På vores fingerspidser er fingeraftrykkene også spiralformede og det er her at energien kommer ud og gør, at vi kan skabe med hænderne.

 

 

Den sidste del af bogen hedder den skabende hånd og handler om, hvor naturligt det for os mennesker at skabe med hænderne. Det er kun i de sidste 200 år, at vi er gået fra at lave alt med hænderne til i højere grad at trykke på knapper og bruge maskiner. Det er vigtigt for os at blive ved med at bruge hænderne på avancerede måder – at skrive i hånden, lave håndværk, håndarbejde og andre kreationer.  At arbejde med hænderne, har en positiv indflydelse på vores selvværd, fordi det forbinder os til vores indre skaber og giver os en følelse af selvstændighed.

 

Det lykkedes mig at få flere svar på, hvad det er, der sker, når hænderne arbejder af sig selv. En hjerneforsker vil sige at det er hjernen, der styrer hænderne. En kunstner vil sige, at det er sjælen der tager over og finder sit udtryk gennem hænderne. Hånden og ånden er tæt forbundne, og jo mere vi bruger hænderne, jo bedre vil vi forstå al den mystik de indeholder.

 

Rigtig god læselyst!

 

– Tine Frellesen

 


 

Lyder Håndkraft som noget for dig, så kan du få bogen til kun 187,46,- som Grønne Hjerter-medlem (du sparer 62,49,-)! Bogen er smukt designet og fyldt med betagende billeder, som dem ovenfor, så den vil uden tvivl pynte i ethvert hjem.

 

Grønne Hjerter-medlemmer har adgang til en lang række spændende events med vores dygtige forfattere og andre grønne ildsjæle. Derudover får du rabatkoder til en række bæredygtige danske virksomheder, ligesom du får Muusmann Forlags bøger til 25% samt månedens bøger til 50%. Meld dig ind her.

 

 

kommentar “Håndkraft

  1. Hej Tine
    Har du tid og lyst til at komme og holde foredrag på et ugekursus på Liselund højskole tirsdag den 16. maj 2023 klokken 19.30-21.30? Mvh Hanne Probst Rasmussen, kursusleder på Liselund højskole i Slagelse, mobil: 25755043.
    P.S Ring meget gerne.

Comments are closed.

Updating…
  • Ingen varer i kurven.