Kvindernes kampdag - kvindekamp er klimakamp! - Muusmann Forlag

Kvindernes kampdag – kvindekamp er klimakamp!

Kvindernes kampdag – Gæsteindlæg med Kristine Skytte Glue, forfatter til bogen Stå stærkt, vilde kvinde

På fredag er det Kvindernes internationale kampdag, en mærkedag, hvor der bliver sat fokus på kvinders ligestilling i verden. Konceptet om en international kampdag går faktisk helt tilbage til 1910, hvor ideen blev foreslået til en kvindekonference her i København, ikke langt fra hvor Muusmann ligger i dag.

Men kvindekampen går i virkeligheden langt ud over bare kvinders rettigheder – det er et emne, der påvirker hele kloden! Kvindekamp er klimakamp, og det fortæller forfatter Kristine Skytte Glue mere om her. Der mangler nemlig balance i verden, og her kan yoga gøre en forskel.

 


 

Fat mod, frygt ej!

 

Jeg læste for nylig om en spirituel underviser, der ikke længere interesserer sig for spiritualitet, selvudvikling, healing eller aktiviteter i det hele taget, der ikke fører en hen mod at tage vare på planeten. Så megen selvudvikling og så meget yoga sigter mod selvudvikling, perfektion og individuel succes – men hvad nytter det, når jorden brænder under os?

 

Så hvorfor interessere sig for ligestilling, hvis det ikke gavner planeten? JA! Det er netop det, det hele bunder i. Der er så store ubalancer, fordi det er det maskuline princip vores samfund og alle strukturer er gennemsyret af. Og det holder ikke.

 

”Vores kollektive, historiske ramme er skabt af og for mænd kloden over. Det er et faktum – ikke en dom.” skriver Birgitte Baadegaard i en bidrag til bogen ”Stå stærkt vilde kvinde”. Det patriarkalske system er adskillelse, jeg-fokus, konflikt og kamp. Genkender du noget? Og hey, hvor meget har det princip løst igennem de sidste par 1000 år?

 

”Der er intet galt med det maskuline” skriver Ayoe Ramati, ligeledes i et bidrag til Stå stærkt vilde kvinde. ”Det er blot nødt til at eksistere i balance med det feminine princip – det cykliske. Der er jordskælv nu – verden er ved at vågne, både kvinder og mænd. Tiderne skifter; for både mænd og kvinder har lidt og lider fortsat under fraværet af det kvindelige princip på både mikro- og makroplan. Hvis vi kigger på klodens tilstand, er det en skrigende ubalance, vi bliver mødt af.”

 

Jeg har nu undervist i yoga i 19 år. Den yoga, jeg er uddannet i og har undervist i, er udviklet af mænd, undervist af mænd og til mænd. Det er ganske fint. Der mangler bare en halvdel, som der gør på så mange områder. Der mangler balancen – som mange heldigvis er ved at genskabe. Ved at lade yoga give os vores styrke tilbage, så vi kan give planeten og os selv den dybe healing, vi har brug for.

Men hvordan kan vi gøre det? Hvordan kan den enkelte kvinde kæmpe mod et samfund, en kultur, en globaliseret verdensorden, der er ledet af grådighed, effektivisering og overproduktion?

 

Svaret er: Du er ikke alene. Du er i et net af kvinder, et net af mennesker, der alle ønsker en bedre balance og en sundere klode. Du kan! Sammen kan vi! Vi kan alle starte med at mærke egen krop og energien i den og se, hvordan vores arbejdsliv, vores kost og vores relationer påvirker os. Dernæst kan vi indføre mere balance, finde frem til næring og healing på alle planer. Fjerne os fra computeren og alt det krævende. Gå ud i naturen, der ligger lige dér. Gå ud til alle de gode mennesker, der findes, og stå sammen i et net af kærlighed og omsorg, kreativitet og frihed som er det, vi alle ønsker både at give og modtage og leve i.

 

Vi kan lade kvindens krop forbindes til kraftfulde kosmiske kræfter og elementer. Vi kan se menstruation, seksualitet, graviditet, fødsel, amning og overgangsalder som kvindelige superkræfter og som en mulighed for en ændret og styrket bevidsthed, intuition og spirituel kraft.

 

Lad os træde ind i vores personlige styrke og kvindelighed og bruge den til planetens healing. Lad os bruge alle de evner og kompetencer, vi har, og med venlighed og kærlighed sætte kreativiteten fri og være med!

 

 

– Kristine Skytte Glue

 


 

I Stå stærkt, vilde kvinde kan du lære om, hvordan yoga kan give os styrke til at overleve i et effektivt og patriarkalsk domineret samfund, hvor perfektion og ambition er det højeste mål.

Vil du gerne læse mere, så kan du købe Stå stærkt, vilde kvinde for kun 249,95,-

Du kan desuden finde Kristine Skytte Glue på hjemmesiden www.oeyoga.dk, hvor du kan tilmelde dig yoga workshops.

Updating…
  • Ingen varer i kurven.