André Spange Nabulsi: Spring ud i cider og frugtvin

 

Gæsteindlæg af kok, mikrobrygger og forfatter André Spange Nabulsi.

Klik her for hans bøger Cider & Frugtvin, På glas og flasker & Eventyrlige kager.

 


 

Der er en særlig glæde ved at åbne en flaske med hjemmebrygget indhold. Den der lyd der kommer, når trykket i flasken udlignes og indholdet begynder at bobler, bliver helt enkelt magisk, når man selv har været igang med at brygge.

 

Det kan være svært at sige hvornår selve processen er helt færdig. For selv når din frugtvin er kommet på flaske, så udvikler den sig stadig, og bliver bedre og får flere nuancer. Altså fuldstændig som enhver anden vin. Man vil opdage at en vin kan udvikle sig meget på blot få måneder. Og får den lov til at ligge i et års tid, opdager man hvordan smagen er faldet stille og roligt på plads.

 

I min bog Cider & frugtvin tager jeg udgangspunkt i cider brygning, og det er så den metode jeg påfører brygningen af frugtvinen. Så mestre man den ene del, så kommer resten helt naturligt. Det er en æld gammel tradition man viderefører. Selv menneskerne i stenalderen forstod sig på at omdanne frugtsaft til en alkoholisk drik. Og noget man tit hører når man skænker op, er “Hey! Den har bobler lige som en champagne.” Men det er faktisk misforstået. Det er nemlig bønderne i Champagne der lod sig inspirere af den cider der blev brygget i Normandiet i Nordfrankrig og også i England.

 

Men hvorfor endelig at brygge selv? Det er let at svare på. Det er en fantastisk hobby. Cider & frugtvin er til dig der måske ikke tænker ølbrygning som noget for dig. Du har hørt om kombucha, men vil noget andet, og “tør” eller “sød” frugtvin virker lidt mere spændende. Det at brygge frugtvine er ikke en mandesport, det er en familieaktivitet. For man skal samle, man skal koge, man skal smage og se boblerne stige op af gærrøret, og det er lige så fascinerende og fortryllende uanset om man er 5 år eller 50 år. Selvom den færdige alkoholiske cider, ikke er egnet for børn, så er aktiviteten i at bruge nedfaldsæbler, og få en snak om kemien bag, i høj grad.

 

 

En frugtvin kan have samme egenskaber som en vin brygget udelukkende på vindruer. Den kan være sød og bliver tit sat i den forbindelse. Men tør frugtvin er meget mere udbredt, og helt klart den vej man skal gå, hvis man ønsker at erstatte den hvid-, eller rosévin man køber i hverdagen til maden, med noget hjemmebrygget. For selvom eksempelvis hindbær, smager vidunderligt når de er søde, så gemmer hindbærret på et enormt potentiale når først alt sukkeret er gæret væk, og smagen har ændret sig til en vinøs drik, som vil konkurrere med hverdagsvinen man tager med i forbifarten ved ugens indkøb.

 

Den lave økonomiske investering i bryggeudstyr gør, at man kan være med på lige fod, selv på et SU-budget. For dit bryg bliver ikke nødvendigvis bedre at opgradere til en rustfri stålmodel.

 

Her i 2022 er det muligt at komme til kurser i cider & frugtvin. Det kræver ingen forberedelse eller forudgående viden, blot lysten til at blive kastet ud i en ny hobby, som vil tilføje lidt ekstra kvalitet i hverdagen.

 


 

Cider & frugtvin finder du til 149,96,- som Grønne hjerter-medlem – ellers 199,95,-

 

Bliv medlem af Grønne hjerter, hvor du har adgang til en lang række spændende events med vores dygtige forfattere og andre grønne ildsjæle. Derudover får du rabatkoder til en række bæredygtige danske virksomheder, ligesom du får Muusmann Forlags bøger til 25% samt månedens bøger til 50%.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Updating…
  • Ingen varer i kurven.