10 ideer til bæredygtig julemad

Bæredygtig julemad med Bæredygtig badass, Muusmann Forlag

Gæsteindlæg af Gittemarie Johansen, forfatter til bogen Bæredygtig Badass.

Aldrig har det vel været mere aktuelt at se nogle af vores forbrugsmønstre efter i sømmene. Presset på klimaet, energiforsyningen og økonomien er voldsomt. Og vi er mange, der tænker over, hvordan vi hver især kan være med til at bidrage til den grønne omstilling.

Vil du gerne gøre dette års jul lidt grønnere – og måske også lidt billigere? Julemaden er for mange (især voksne) et absolut højdepunkt. Juleaften samles vi om bordet med vores kære til et traditionsrigt og overdådigt måltid, der gerne skal være helt som det plejer. Vi mødes til mange gæstebud. Vi køber, laver og spiser utrolige mængder mad – og meget bliver desværre også smidt ud.

Det kan være svært at “røre ved den gamle jul”, som vi synger i “Sikken voldsom trængsel og alarm”, men man kan også starte med at blive opmærksom på de mange små justeringer, der minimerer madspildet.

Her får du 10 lavpraktiske idéer fra den ‘Bæredygtige Badass‘, Gittemarie Johansen, til, hvordan du kan gøre dette års julemad mere bæredygtig.


10 idéer til mere bæredygtig julemad

Af: Gittemarie Johansen

    1. Julen er den tid på året hvor vi spilder allermest mad. For at komme spildet til livs, så se om du kan lave mindre portioner, og vær opmærksom på ikke at tage mere, end du kan spise.
    2. Husk at brug alle dine rester, for eksempel i stir fries eller i sandwiches.
    3. Opbevar dine rester i genbrugelige beholdere, som for eksempel to tallerkener ovenpå hinanden, i glas, i madkasser eller brug fx voks-wraps. På den måde kan du undgå plastikfilm og alufolie.
    4. Nu er de fleste traditionelle juleretter tit fyldt af kød, hvilket ofte har et meget stort aftryk. Derfor kan man med fordel udskifte (noget af) kødet med plantebaserede alternativer for at mindske aftrykket.
    5. At substituere animalske produkter som smør, mælk og fløde med plantebaserede alternativer, er et godt sted for nybegyndere at starte.
    6. Jeg kan også anbefale at prøve forskellige veganske hovedretter, som for eksempel en Beet Wellington fra min bog Bæredygtig Badass.
    7. Juleretter bliver også ekstra særlige, når man bruger sæsonbaserede og lokale grønsager.
    8. Både med fermentation og syltning kan man få sine ingredienser til at holde meget længere, og smagene fra fermenterede og syltede sager passer desuden rigtig godt til sæsonen – win win.
    9. Bag dine egne julesmåkager, og lav dine egne snacks, konfekt osv. frem for at købe dem i emballage i butikkerne.
    10. Brug spiselige dekorationer på juletræet.

Læs også Gittemarie Johansens 10 ideer til mere bæredygtig julepynt her

Bæredygtig julepynt med Bæredygtig Badass, Muusmann Forlag

 

Gittemarie Johansen har skrevet bogen Bæredygtig Badass, der er en praktisk livsstilsguide til grøn omstilling med zero waste-alternativer til konventionelle gøremål, indkøb og opskrifter, som skåner planeten, din sundhed og din økonomi til hverdag og til højtider og fester. 

Køb Bæredygtig Badass her

Bæredygtig jul med Bæredygtig Badass, Muusmann Forlag


Har du hørt om Grønne hjerter?

Grønne hjerter er en medlemsklub for alle, hvis hjerter banker for en grønnere og mere nærværende verden. Ønsker du også at øge fokus på de grønne valg, sundhed, bæredygtighed, naturen, ro og givende oplevelser, er Grønne hjerter-fællesskabet noget for dig.

Dit Grønne hjerter-medlemskab giver dig bl.a. fast 25% på alle Muusmann Forlags bøger og månedens bøger til 50%. Du får også rabat på en række produkter fra virksomheder, der arbejder for grønnere cirkulære processer.

Medlemsskabet koster 29,-/måned uden binding, og giver dig fx mulighed for at købe Bæredygtig Badass til medlemspris 187,46 DKK (normalpris 249,95 DKK).

Læs mere om fællesskabet og fordelene her

Du får altid 25% på Muusmann Forlags bøger og mange andre fordele med et Grønne hjerter medlemskab. Tilmeld dig her

Updating…
  • Ingen varer i kurven.