Sæt en stopper for forstoppelsen - Muusmann Forlag

Sæt en stopper for forstoppelsen

Den skjulte forstoppelse - muusmann forlag

I Danmark anser man cirka 1 million mennesker for at døje med en form for forstoppelse. Det er oftest kvinder, der kæmper med forstoppelse, og i denne artikel kan du læse, hvordan du kan sætte en stopper for forstoppelsen.

I bogen Den skjulte forstoppelse: få styr på dine tarme forklarer Pia Brixved og læge Dennis Raahave alt, du bør vide om forstoppelse. Du får her uddrag fra bogen om symptomer og gener samt gode råd til, hvad du kan gøre for at stoppe forstoppelsen.

 


 

“For tiden tilbeder vi ideal-kroppe, men frastødes af, hvad der kommer ud af kropppens naturlige åbninger, såsom sved, urin eller afføring”

 

Sådan skriver Pia Brixved og læge Dennis Raahave i bogen Den skjulte forstoppelse. De forsøger at aftabuisere afføring, ved at tale om forstoppelse, symptomer, gener og mest af alt: historier og scenarier, der giver den enkelte følelsen af at man ikke er alene om problemet.

Gennem historien kan vi se, at mennesket altid har kæmpet med forstoppelse. Det ses både i Det Gamle Egypten, Det Antikke Grækenland, i middelalderen og ikke mindst i dag. Allerede i 1700-tallet var læger fra flere vestlige lande overbeviste om, at forstoppelse blandt andet var forbundet med kost og manglende aktivitet.

 

Symptomer og gener

Hvordan ved man, at man lider af forstoppelse? Få styr på symptomer og gener i følgende. Du kan også læse meget mere om dette i bogen Den skjulte forstoppelse.

Symptomer

Behovet for at presse afføring.

Hård afføring, der ofte kommer ud som små, faste kugler.

Afføring finder sted sjældnere end 3 gange om ugen.

Gener

Feber og influenzalignende symptomer (forstoppelse kan påvirke  immunforstvaret).

Diarré, uren hund, kronisk dårlig ånde, oppustet mave, ildelugtende prutter eller hæmorider.

Tyngende følelse i både krop og humør.

Påvirket socialliv. Er man styret af hvor og hvornår man skal på toilettet, kan det kontrollere dagligdagen, og komme i vejen for sociale arrangementer.

Sygedage. Det er en stor udfordring for mange at tage på arbejde, hvis maven ikke samarbejder. Det leder til flere sygedage, som også et en ulempe for arbejdspladsen.

 

Prutter kan være gode og dårlige

I gennemsnit prutter et menneske 14 gange om dagen. Det lyder af meget, men det er ikke ensbetydende med at være en dårlig ting. Skellet mellem godt og skidt ligger nærmere i prutternes lugt.

For mange, især kvinder, skal prutter gerne håndteres diskret og uden for meget postyr. Flere kvinder føler sig nødsaget til at holde prutter inde, og den konstante frygt for at slippe en larmende prut, kan blandt andet resultere i koncentrationsbesvær. Netop som en gene ved forstoppelse.

Idet prutter ikke alene er en dårlig ting, inddeles de i kategorierne gode og dårlige. De gode prutter, kan der komme mange af, og de opstår på grund af en sund kost med mange kostfibre fra frugt, grøntsager eller fuldkorn. De dårlige prutter er en anden sag. De lufter ofte grimt, og hvis de følges ad med oppustethed, smerter eller mangel på fuldendt toiletbesøg, tyder det på forstoppelse.

 

Tips

Der er selvfølgelig tiltag, du kan anvende, hvis du oplever nogle af de symptomer eller gener, som er beskrevet tidligere. Vi har samlet fire tiltag fra bogen, der er nemme at forholde sig til, og forsøge at implementere i hverdagen.

1. Dyrk motion!

Når kroppen bevæger sig, kan tyktarmen mærke, at den også skal bevæge sig.

Den begynder at arbejde, og det er netop det den skal. Om du går en tur på 30 minutter, eller får pulsen helt op med en træning eller løbetur, så er det noget tyktarmen kan lide.

Jo mere “rysten” i kroppen des bedre.

2. Drik vand!

Vand gør afføringen mindre hård, og en tår at drikke stimulerer tarmen, så den bevæger sig (lidt ligesom fysisk bevægelse af kroppen, bare i mindre grad)

Det anbefales at drikke 1,5-2,5 liter vand om dagen.

En huskeregel er at drikke vand en gang i timen. Find evt. en genanvendelig flaske, så du altid kan få og fylde vand på farten.

3. Overvej din kost.

Følg de 7 kostråd fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri som guidelines.

Mange, som døjer med forstoppelse, spiser også helt tilfældigt og uovervejet. Sørg for at spise flere måltider i løbet af dagen, fremfor ét stort måltid til aftensmad. Det er godt for tarmfunktionen.

Frugt, grøntsager og fuldkorn forebygger tarmkræft OG forbedrer tarmfunktionen.

Tag gerne en daglig vitamin/mineral tablet som supplement.

4. Lyt til kroppen!

Når naturen kalder, skal det anerkendes og efterleves.

Flere føler sig utilpas ved ikke at kunne benytte et toilet i private omgivelser. Hvis toiletbesøget ikke nås inden arbejde, undervisning eller et vigtigt og langt møde, resulterer det i at tyktarmen bliver for fyldt. I hvert fald hvis det trænger sig på.

Fortsætter dette over tid leder til forstoppelse.

Det understreger også vigtigheden af at øve sig i at bryde tryghedsrammerne, som kun at kunne bruge sit eget private toilet.

 

Tegn på at det hele vender

De ovenstående tips er en god start til en forbedret fordøjelse – om du har forstoppelse eller ej. Du kan holde øje med symptomerne og generne, som indikerer om din forstoppelse forbedres.

Læs mere i bogen Den skjulte forstoppelse.

 


Stop forstoppelsen med bogen Den skjulte forstoppelse

 

Det er vores håb, at du vil blive oplyst, hvorfor din fordøjelse er så vigtig for din sundhed og velvære, uden at det skal blive for højtravende og kedeligt. Vi kan gå i bad, klæde os pænt på og slutte af med et par stænk af dyr parfume, men hvad hjælper det, hvis vi er så forstoppet, at vi lider af kronisk dårlig ånde, uren hud, er så oppustet, så kjolen snærer – og mangler letheds fornemmelsen efter toiletbesøg?

I takt med at flere og flere mennesker lider af forstoppelse, irritabel tyktarm og oppustethed, så stiger salget af afføringsmidler og sygedage også. Vores hverdag i hamsterhjulet har sat kroppen skakmat og kombineret med en fremmedgjorthed og afstandtagen til kroppens naturlige udskillelse af vores afføring, ja, så bliver det svært.

Du finder bogen HER.

 

Grønne Hjerter

Updating…
  • Ingen varer i kurven.