Sundhed sidder i munden - eksperiment udstiller social slagside ved dårlig tandsundhed - Muusmann Forlag

Sundhed sidder i munden – eksperiment udstiller social slagside ved dårlig tandsundhed

Din sundhed sidder i munden 101 spørgsmål og svar om mundens og tændernes betydning for helbredet Björn Klinge, Pamela Andersson Muusmann Forlag Mundhygiejne

Din sundhed sidder i munden

Forfatterne bag Din sundhed sidder i munden er Björn Klinge og Pamela Andersson – Klinge er professor og overtandlæge i parodontologi, Andersson er journalist der har oplevet alvorlige tandproblemer.

Munden, tænderne og særligt tandløshed er et meget følelsesladet emne. Et dårligt mundhelbred forbindes i vores kultur ofte med skam og skyld, og den, som rammes af det, vil forsøge at skjule det. Studier viser, at munden har en stor betydning, når vi skal fortolke og forstå andre menneskers handlinger, og den spiller også en hovedrolle i det sociale spil.

Udover at det er blevet klart at tandsundhed også påvirker vores risiko for at udvikle andre sygdomme og dermed påvirkes vores almene sundhed også.

En bog til nysgerrige læsere

Afsnittene i bogen er opdelt i temaer så som: sociale implikationer, tandlægeskræk, spyttets betydning, dårlig ånde, arv, sygdomme, mental sundhed, tandplejens historie på godt og ondt og økonomiske tilstande ift. tandpleje.

Oplysende og underholdende spørgsmål og svar på mange forskellige spørgsmål om tandsundhed, generel sundhed, tandpleje etc. F.eks.:

  • Hvor farligt er det at gå rundt med en infektion i en tandrod?
  • Hvis der findes en masse bakterier i en dråbe spyt, bør man så børste tænder, efter at man har kysset nogen?
  • Kan man helbrede mundtørhed?
  • Er det farligt for tænderne at bide negle?

Et socialt eksperiment

Flere undersøgelser peger på mundens og tændernes betydning for livskvalitet. Blot tanken om at miste nogle tænder eller at blive tandløs er højt på listen over det værste, som kan ske i livet. Særligt for kvinder. Medforfatter Pamela kender til dette, hun fortæller:

“Jeg sad på en café i Hudiksvall med flere af mine venner, da min tandbro pludselig sad fast i en tomat, og jeg sad der med åben tandløs mund og stirrede på tomaten, som havde to fortænder i sig. Jeg havde kræft. Og jeg havde tabt alt håret på den ene side af hovedet. Så tre ud af tre, og derfor ved jeg, hvor smertefuldt det er for både kroppen og psyken at miste sine tænder.”

For at illustrere hvordan tandsundhed og udseende på tænder virkelig påvirker folk socialt, satte Björn, med en kollegas hjælp, et eksperiment op. Björns kollega havde tidligere lavet tænder og proteser til teater og film, lavede en aftagelig protese til ham. Protesen fik det til at se ud som om at Björn manglede en fortand, havde løse tænder, tandkødsbetændelse, tandsten og bakteriebelægning. Han brugte protesen i flere forskellige sociale sammenhænge, altid med samme resultat: Så snart han åbnede munden bakkede folk bort med frastødte ansigtsudtryk og vendte sig væk. Björn blev totalt ignoreret med protesen i munden, men så snart han tog den ud, blev han behandlet venligt og imødekommende. Björn skriver efterfølgende om oplevelserne med protesen:

“Jeg har opnået mit formål med den, nemlig at få en bedre forståelse for, hvad andre mennesker kan blive tvunget til at gennemleve.”

Björn og Pamela har med denne bog givet os gode betingelser for at forstå betydningen af vores mund og tandsundhed, samt hvordan vi alle er i fare for fejlagtigt at dømme andre på grund af deres tandsundhed.

 

Klik her og se mere 

Updating…
  • Ingen varer i kurven.