10 ideer til bæredygtige julegaver og indpakninger | Muusmann Forlag

10 ideer til bæredygtige julegaver og indpakninger

Bæredygtige gaver, ideer fra Gittemarie Johansen, forfatter til Bæredygtig Badass, Muusmann Forlag

Gæsteindlæg af Gittemarie Johansen, forfatter til bogen Bæredygtig Badass.

Har du tænkt over, hvordan du kan gøre dette års jul lidt grønnere? Og måske også lidt billigere? Det kan være en god øvelse at stoppe op og tænke over vores forbrug engang imellem. Måske tage nogle af de ting, vi altid plejer at gøre lidt op til revision.

Og aldrig har der vel været så god en anledning til at se nogle af vores forbrugsmønstre efter i sømmene. Presset på klimaet, energiforsyningen og økonomien er voldsomt. Og vi er mange, der tænker over, hvordan vi hver især kan være med til at bidrage til den grønne omstilling.

Julen er én af de anledninger, hvor vi gør mange ting, præcis som vi plejer. Men måske behøver det ikke være sådan? Måske kan vi give klimaet og vores egen økonomi den ‘julegave’, at vi overvejer, hvordan vi kan indføre lidt mere bæredygtige løsninger, også i højtiden?

Her får du 10 lavpraktiske idéer fra den ‘Bæredygtige Badass‘, Gittemarie Johansen, til, hvordan du kan gøre dette års julegaver og indpakninger mere bæredygtige.


10 idéer til en mere bæredygtige jul: 4 indpakningsideer og 6 gaveideer

 

Af: Gittemarie Johansen

4 idéer til mere bæredygtig indpakning

 1. Lad dig inspirere af den japanske indpakningsteknik, furoshiki, og pak dine gaver ind i genbrugelige materialer som stof eller tørklæder. Du kan finde viskestykker, duge, eller tørklæder til gaveindpakning i langt de fleste genbrugsbutikker.
 2. Hvis du har muleposer liggende, som du ikke bruger, så kan du også pakke gaver ind i dem, og give dem som sekundær gave oveni købet.
 3. Hvis du modtager en gave, der er pakket ind i gavepapir, så gør som mormor: pak den forsigtigt ud og gem indpakningen til en anden gave. Det er ikke affald, før du smider det ud.
 4. Hvis du bruger gavepapir, så kan du med fordel undgå glitter og glimmer. Det er typisk bare plastik, som gør materialet umuligt at genanvende. Brug natursnor og stofbånd til indpakning i stedet for plastbånd. Naturmaterialer kan komposteres, men også bruges mange gange inden da.

 

6 idéer til mere bæredygtige gaver

 1. Før du køber gaver fra ny, så check second hand apps og platforme, som Facebook Marketplace, Trendsales og DBA. Til mindre gaver kan du med fordel checke genbrugsbutikker eller vintage/retro butikker og finde fine autentiske og bæredygtige sager.
 2. Støt bæredygtige eller lokale brands og kunstnere.
 3. Hvis du plejer at modtage gaver fra venner eller familie, som måske ikke kan navigere i, hvilke gavemuligheder der er bæredygtige, kan du ønske dig oplevelser eller penge. Og i stedet for at købe ting, så giv eller ønsk dig oplevelsesgaver. Det kan fx være teater- og koncertbilletter, en skovtur, en tur på museum, en billet til et sportsarrangement eller et middagsselskab. Der er ikke nogen grænser for, hvad en oplevelsesgave kan være. Og som ekstra bonus behøver man ikke engang at pakke den ind eller købe en fysisk ting.
 4. Hvis der er noget, du er god til, så lav noget selv. Det kan være noget musik, bagværk, kunst, hudpleje, sy-projekter osv. At lave noget selv er ofte meget mere bæredygtigt end at købe et masseproduceret produkt.
 5. Donér til velgørenhed og støt de udsatte i dit nærmiljø. Eller hvis du har tid til det, så meld dig som frivillig i juleperioden.
 6. Hadegaver er sjove, men desværre ikke særligt bæredygtige, så undgå de billigt producerede, sjove, små sager, som hurtigt går i stykker eller ikke bliver brugt, og giv kun gaver som modtageren kan bruge.

Læs også Gittemarie Johansens 10 ideer til mere bæredygtig julemad her

Mere bæredygtig julemad med Bæredygtig Badass, Muusmann Forlag

 

Gittemarie Johansen har skrevet bogen Bæredygtig Badass, der er en praktisk livsstilsguide til grøn omstilling med zero waste-alternativer til konventionelle gøremål, indkøb og opskrifter, som skåner planeten, din sundhed og din økonomi til hverdag og til højtider og fester. 

Køb Bæredygtig Badass her

Bæredygtig jul med Bæredygtig Badass, Muusmann Forlag


Har du hørt om Grønne hjerter?

Grønne hjerter er en medlemsklub for alle, hvis hjerter banker for en grønnere og mere nærværende verden. Ønsker du også at øge fokus på de grønne valg, sundhed, bæredygtighed, naturen, ro og givende oplevelser, er Grønne hjerter-fællesskabet noget for dig.

Dit Grønne hjerter-medlemskab giver dig bl.a. fast 25% på alle Muusmann Forlags bøger og månedens bøger til 50%. Du får også rabat på en række produkter fra virksomheder, der arbejder for grønnere cirkulære processer.

Medlemsskabet koster 29,-/måned uden binding, og giver dig fx mulighed for at købe Bæredygtig Badass til medlemspris 187,46 DKK (normalpris 249,95 DKK).

Læs mere om fællesskabet og fordelene her

 

Du får altid 25% på Muusmann Forlags bøger og mange andre fordele med et Grønne hjerter medlemskab. Tilmeld dig her

Updating…
 • Ingen varer i kurven.