8 gode råd til at afhjælpe kræsenhed hos børn | Muusmann Forlag

8 gode råd til at afhjælpe kræsenhed hos børn

Afhjælp kræsenhed hos børn, Vegansk for børn, Muusmann Forlag

Gæsteindlæg af Julie Gråbech, forfatter til bogen Vegansk til børn

Mange forældre oplever, at deres børn kan være meget selektive med, hvad de vil spise. Det kan gøre grøn kost besværlig. Kræsenhed kan skyldes mange forskellige faktorer. Men hvad kan man gøre?

Her får 8 gode råd til at afhjælpe kræsenhed af klinisk diætist og mor til to børn, Julie Gråbech. Julie Gråbech har skrevet bogen Vegansk til børn på baggrund af hendes store faglige viden om ernæring og sundhed. Og med udgangspunkt i en personlig passion for den plantebaserede kost.

Som forælder eller andre med interesse for vegansk mad kan det være svært at finde hoved og hale i de forskelligartede og ofte mangelfulde anbefalinger, der bliver givet omkring den veganske kost.

Med bogen Vegansk til børn får du 50 lækre og børnevenlige opskrifter og en basal indføring i vegansk kost til børn fra 2 år.


8 gode råd til at afhjælpe kræsenhed

Af: Julie Gråbech

  1. Vær et godt forbillede. Barnet spejler sig utrolig meget i det, vi voksne gør. Det vil ubevidst tage de signaler til sig, vi sender ud omkring maden og det at sidde og spise et måltid sammen. 
  2. Det er de voksne omkring barnet, der har ansvaret for, at barnet udvikler et sundt og positivt forhold til mad og det at spise. Her er det vigtigt at overveje, i hvor høj grad barnet skal inddrages. Et for stort fokus fra de voksnes side på barnets mad og spisning kan let gøre situationen anspændt for barnet.
  3. Tydelighed og forudsigelighed fra de voksne skaber tryghed hos barnet. Det er en fordel, at forældre bliver enige om, hvordan barnets kræsenhed skal håndteres. Og at de er konsekvente i denne tilgang. 
  4. Spisesituationen skal være en god oplevelse for alle. Derfor er det vigtigt, at der er god stemning ved bordet og en tryg og rolig atmosfære. På den måde undgår barnet at bruge sin energi på at håndtere udefrakommende “støj”. Barnet kan i stedet fokusere på måltidet.
  5. Maden skal være indbydende og familievenlig. Meget stærk eller bitter mad vil mange børn afvise. På den anden side er det heller ikke nødvendigt at lave speciel mad til børnene. Sørg blot for, at den mad, der serveres, er tilpasset i smag og konsistens, så både børn og voksne kan være med.
  6. Inddrag gerne barnet i madlavningen. Barnet kan tildeles alderssvarende opgaver. Lad fx barnet hjælpe med at skære og skrælle, smage til og vurdere, hvilke ingredienser der skal mere eller mindre af i. På den måde får barnet både ansvar og medbestemmelse over den mad, der tilberedes.
  7. Det er vigtigt, at barnet gentagne gange præsenteres for den fødevare, barnet ikke bryder sig om, og at dette foregår i en tryg og positiv atmosfære. Præsenter gerne både de fødevarer, som barnet på forhånd kender og ikke bryder sig om. Præsenter nye og mere ukendte fødevarer i sammenhæng med velkendt mad, som barnet kan lide. Det skaber betydningsfulde positive associationer hos barnet.
  8. Og til sidst det vigtigste af alt: Respekter barnets grænser for, hvad det vil spise, og hvor meget det vil spise. Her kan du eventuelt lade barnet selv øse op. På den måde kan barnet øve sig i at vurdere, hvor stor en portion det har behov for. 

 


Har du hørt om Grønne hjerter?

Grønne hjerter er en medlemsklub for alle, hvis hjerter banker for en grønnere og mere nærværende verden. Ønsker du også at øge fokus på de grønne valg, sundhed, bæredygtighed, naturen, ro og givende oplevelser, er Grønne hjerter-fællesskabet noget for dig.

Dit Grønne hjerter-medlemskab giver dig bl.a. fast 25% på alle Muusmann Forlags bøger og månedens bøger til 50%. Du får også rabat på en række produkter fra virksomheder, der arbejder for grønnere cirkulære processer.

Medlemsskabet koster 29,-/måned uden binding, og giver dig fx mulighed for at købe Vegansk til Børn til kr. 172,46 (du sparer 57,49).

Læs mere om fællesskabet og fordelene her

Fordele som Grønne Hjerter medlem

Updating…
  • Ingen varer i kurven.