Vejen til et bæredygtigt mormorliv - Muusmann Forlag

Vejen til et bæredygtigt mormorliv

Gæsteindlæg med Jane Ibsen Piper, forfatter til Mormorliv.

Der er ingen tvivl om, at måden vi lever på i dag ikke er godt for planeten. Men vi skal faktisk ikke mange år tilbage, før livsstilen var langt mere bæredygtig. Det fortæller Jane Ibsen Piper mere om her. Hun har nemlig skrevet en fantastisk bog om den “originale bæredygtighedsninja”, hendes mormor.

Læs med her og få inspiration og mormortips til, hvordan du kan få en mere bæredygtig hverdag.

 


 

 

Mormor – den originale bæredygtighedsninja

Min mormor er født i 1920, har levet hele sit liv indenfor 20 kvadratkilometer på Lolland og så er hun den originale bæredygtighedsninja. De sidste fyrre år har hun levet i et lille hvidt hus, med udsigt til roemarker og med en meget velpasset køkkenhave. Her har hun levet det enkle liv, før det blev et hashtag, og gør det stadigvæk. Så hvad er det mormor gør, der rimer på et mere bæredygtigt liv?

 

Hun dyrker sin egen mad

Når du dyrker din egen mad i baghaven, så bliver det ikke mere lokalt. Du sparer turen til butikken. Du sparer varernes transport fra landmanden til butikken. Og du sparer store mængder emballage, der jo blot bliver til skrald, når det lander på din matrikel. Du kan nøjes med krydderurter, eller lave den helt store model, hvor du lever af alt det grønne fra køkkenhaven hele sommeren. Alt tæller.  Start med noget enkelt, som lidt salat i en spand ved hoveddøren eller på altanen. Eller sæt et par kartofler i en spand, vand det lidt undervejs og nyd de lækreste kartoffelmadder, direkte fra haven. Man får en særlig respekt for madvarer, når man prøver at dyrke bare lidt selv. Og respekt for maden er den direkte vej til at spilde mindre af den.

Hun reparerer sine ting og tøj

Jeg er født i 1981, og kan tydelig huske, da de første fast fashion butikker dukkede op i Danmark. Det var en revolution for en teenager. Fra at være utilnærmeligt dyrt, så var tøjet pludselig til at betale. Det holdt ikke så godt, men det tænkte jeg ikke på. Og dengang tænkte vi heller ikke på den store overflod af tøj, der blev produceret mere og mere af. Modsat fast fashion, så findes der mormors tilgang til tøj og mode. Hun laver sit eget tøj. Og så passer hun virkelig godt på det, fixer de små rifter, syer knappen på igen og syer tøjet op, når moden eller hendes behov skifter. Hun tænker sig virkeligt godt om før hun køber nyt, og så køber hun god kvalitet og gør sig umage for at finde yndlingstøj.

 

Hun lever lokalt

Udover at leve sit liv indenfor 20 kvadratkilometer, så har mormor formået også at indgå som en aktiv, engageret del af lokalsamfundet. Hun har gået til gymnastik, håndarbejde og kortspil i den nærmeste større by. Deltog i den lokale husmoderforening og var medlem af skolebestyrelsen. Hun slog rødder. Ferien blev i hendes unge år brugt på små lokale ture, og senere tog hun på busture med morfar, og med veninderne efter hans død. Hun er ikke hoppet med på ideen om, at man kun kan finde sig selv på den anden side af jorden eller at man skal flyve for, at det føles som ferie. Hun føler ikke, at hun har manglet hverken ferieoplevelser eller en dejlig hverdag.

 

Det er en kæmpe gave, når man stadig har nogle fra tidligere generationer tilbage i familien. Det skaber et vindue tilbage til en tid, hvor vores tilgang til ressourcer var helt anderledes en vores tids forbrugerkultur. Vi har så meget at lære.

 

 

– Jane Ibsen Piper

 


 

Mormorliv er en kærlighedserklæring til det enkle, bæredygtige liv, her personificeret i forfatterens 101-årige mormor. Formålet med bogen er at vise, at nøjsomhed og at leve efter de gamle dyder ikke stjæler det gode liv, men derimod forstærker alt det gode i livet. Det nøjsomme, ressourcebevidste, lokale mormorliv rimer ikke på afsavn og tristhed, tværtimod. Ved at sætte farten lidt ned, holde fokus på alt det, vi allerede har, og blive bedre til at dyrke taknemlighed og gode relationer, kan vi indhente os selv og opnå det gode liv. Intet mindre.

Lyder Mormorliv som noget for dig, så kan du få bogen til kun 172,46,- som Grønne Hjerter-medlem (du sparer 57,49,-)!

 

Jane Ibsen Piper har også skrevet andre bøger! Hvis du vil læse mere om opsparing eller minimalisme, så kan vi varmt anbefale disse titler:

 

 

Som du kan se, er der mange gode grunde til at melde sig ind i Grønne hjerter-medlemsklubben.

Medlemmer har adgang til en lang række spændende events med vores dygtige forfattere og andre grønne ildsjæle. Derudover får du rabatkoder til en række bæredygtige danske virksomheder, ligesom du får Muusmann Forlags bøger til 25% samt månedens bøger til 50%.

Medlemsskabet koster kun 29,-/måned uden binding, og med de mange lækre medlemstilbud, bliver pengene hurtigt tjent hjem.

Klik her for at melde dig ind!

 

 

Updating…
  • Ingen varer i kurven.