Steen Asmussen: 3 gode vine til julemenuen

Gæsteindlæg af forfatter og passioneret vinentusiast Steen Asmussen

Klik her for hans bøger Italiens hemmelige vine og Italiens fantastiske hvidvine.

Måske skal de ligge under juletræet til den i familien, som elsker god vin?

 


 

Julen er på vej og sommerens varme er forsvundet. Tiden med dejlig hvid- og rosévin på terrassen er bag os, og i stedet for de lette vine står julen traditionelt for mere robuste vine.

Her kommer tre gode italienske forslag til julevine, som vil kunne ledsage julemiddagens traditionelle madvarer og den dejlige julemad, og samtidig kunne håndtere den saft og kraft samt fedt og sødme, som findes i den traditionelle julemad. 

 

Første vin hedder QUONA og er lavet udelukkende på druesorten Sangiovese, der er mest kendt for at lægge druer til berømte vine såsom Chianti Classico og Brunello di Montalcino.

Men med QUONA er her tale om en vin fra en af Chianti-områdes mindre vindistrikter. Området hedder Chianti Rufina og er beliggende i højdedragene omkring byen Firenze i regionen Toscana i Italien.

Vinen er lavet af vingården I Veroni, som har produceret vin i mere end 300 år og således også er den ældste vingård i vindistriktet.

Vinen har fået navn efter vinmarken, der ligger omkring den gamle kirke San Martino a Quona.

Vinens fulde navn er “Chianti Rufina Riserva QUONA”, og er lavet på økologisk dyrkede druer, der stammer fra vingårdens ældste vinstokke.

Vinen fremstår med en dejlig duft af brombær, modne røde frugter, krydderier og et blidt strejf af vanilje, der stammer fra lagring på store franske egetræsfade. På tungen og ganen er vinen fyldig og blød med flotte balancerede tanniner og en langvarig eftersmag. Alkoholstyrken er forholdsvis høj på omkring 14,5%, men som er pakket flot ind og vil passe glimrende til den fede julemad som f.eks. andesteg.

Vinen kan blandt andet købes hos vinhandlerne Carlo Merolli og Sorgenfri Vin.

 

 

Den anden anbefalede vin er måske lidt mere kendt, da her er tale om en Amarone della Valpolicella Classico. Vinen stammer fra vingården Le Ragose, der er beliggende midt i Valpolicella vindistriktet lidt nord for byen Verona i regionen Veneto i Italien. Vingården Le Ragose har produceret vin siden 1969, og er beliggende med udsigt over Negra-dalen i hjertet er vindistriktet.

Med vingårdens Amarone della Valpolicella Classico er her tale om traditionel vin, tenderende til det som nogle ville kalde old school vin. Vinmarkerne er beliggende i omkring 300 meters højde, hvilket er med til at sikre et forholdsvist lavt udbytte og en fremragende struktur i vinen. Efter høsten af druerne, som består af 50% Corvina, 20% Rondinella, 20% Corvinone og 10% andre druesorter som er tilladt for området, tørres druerne på stråmåtter frem til februar. I denne tørringsproces (appassimento) skrumper druerne med omkring 35%, hvilket er med til at sikre et højt sukkerindhold i druerne og efterfølgende et højt alkoholniveau i vinen (15,5% i denne vin) – noget som Amarone vine er kendt for.

Le Ragose Amarone della Valpolicella Classico fremstår med dejlige aromaer af tørret kirsebær og blomme sammen med strejf af tørret ribs og bitter chokolade. På tungen og ganen er vinen mellemfyldig med lette støvede tanniner og en krydret undertone, der byder på en frisk blanding af tørret kirsebær, espresso og røgfyldte mineralske elementer, der afslører en lidt krydret afslutning.

Her er ikke tale om en nymodens ”portvins-amarone”, men i stedet en mere traditionel vin, der er lagret på 50 hektoliters fade af slavonsk eg, og som passer rigtig fint sammen med en traditionel julemiddag i form af flæskesteg, rødkål, brunede kartofler og sovs.

Vinen Le Ragose Amarone della Valpolicella Classico kan købes i flere vinhandlere indenfor samt i supermarkedet Meny, hvor den har været på tilbud den sidste søndag før jul i de sidste mange år.

 

 

Den tredje vin som skal fremhæves, stammer fra terrassevinmarkerne i Valtellina-dalen i Italien.  Vinen er lavet udelukkende på druesorten Nebbiolo, der er mest kendt for at lægge druer til de berømte vine fra Barolo og Barbaresco. Valtellina-dalen er beliggende nord for byen Bergamo i regionen Lombardiet, og tæt på grænsen til Schweiz. Vingården der producerer vinen, hedder Rainoldi og er en familie drevet vingård, der siden 1925 har produceret vin på Valtellina-dalens stejle bjergsider.

Vinens fulde navn er Valtellina Superiore Riserva Grumello, hvor Grumello er navnet på det område i Valtellina-dalen hvor druerne er dyrket.

Vinen fremstår med en duft fyldt med rød frugt, krydderi, tjære, læder og blomster, – lidt af alt hvad Nebbiolo druesorten kan byde på. I munden føles vinen saftig og fløjlsblød med en vidunderlig smag af rød frugt, der er flot pakket ind i silkebløde tanniner, let syre og forholdsvis høj alkohol.

Druerne til vinen er dyrket i 550 meters højde på Valtellina-dalens nordlige bjergside og vinen har lagret 18 måneder på nye barriques. Både højden og barriques kan smages i vinen i form af en lethed, der gør vinen lidt lettere end de to andre anbefalede eftersårsvine og i form af en blødhed og let undertone af vanilje, der stammer fra de nye barriques.

Vinen er et super alternativ til dyre kvalitets Baroloer og vil være en fortræffelig ledsager til f.eks. andesteg med traditionelt tilbehør, da den høje alkoholprocent kan skære gennem den fede and og det traditionelle tilbehør bestående af rødkål og brunede kartofler. Vinen kan købes hos Toscavini og bør nydes af store glas. Det er muligt at læse mere om denne og mange andre dejlige italienske rødvine min bog Italiens hemmelige vine, som udkom i 2019.

Hvis julemiddagen også består af f.eks. en forret med fisk, vil anbefalingen herfra være at prøve med en hvidvin i form af Soave Classico Contrada Salvarenza fra vingården Gini eller Soave Classico La Rocca fra vingården Pieropan. Begge vine vil med sikkerhed overraske i kvalitet og stå flot til f.eks. laks eller en lys fiskeforret. Det er muligt at læse mere om de mange dejlige italienske hvidvine i bogen Italiens fantastiske hvidvine, som udkom tidligere i år.

 

God fornøjelse med de anbefalede vine!

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Updating…
  • Ingen varer i kurven.