Blog

Hjernerystelser og kost

Hjernerystelse er noget, som de fleste kender til. Enten har man selv engang fået en hjernerystelse, eller man kender nogen, som har prøvet det. En hjernerystelse opstår, når hovedet udsættes for et slag, ryk eller en brat acceleration. Hjernen rystes uhensigtsmæssigt og slår sig mod indersiden af kraniet. Man behøver ikke have haft et direkte slag mod hovedet, og man behøver ikke nødvendigvis at have været bevidstløs for at få hjernerystelse.

Heldigvis kommer de fleste sig hurtigt og fint kort tid efter en hjernerystelse, men der kan være meget forskellige grader af skader. Nogle er længere tid om at komme sig, og andre får langvarige følger efter deres skade (postcommotionelt syndrom), som faktisk er en mild traumatisk hjerneskade.

Der er meget, man endnu ikke ved om hjernerystelser. Men man ved, at en hjernerystelse medfører dysfunktion i nerveceller og påvirkning af blodforsyning til hjernen, og der sker bl.a. også biokemiske reaktioner i hjernen – reaktioner, som påvirker hjernen, og hvordan vi har det. Der er altså ikke kun tale om skader på vævet, men der opstår bl.a. også oxidativt stress og inflammation.

Alle kender til, at når man får en hjernerystelse, kræver det ro og hensyn for at komme sig. Men det er de færreste der ved, at maden, vi spiser, har betydning for helbredelse af hjernen og at man via kosten selv kan gøre en stor forskel. Ens daglige kost er nemlig en nøglefaktor, når man gerne vil hjælpe sin rystede hjerne på vej til at fungere bedre igen. Kosten skal være hjernevenlig. Den skal dæmpe inflammation, dæmpe produktionen af de skadelige frie radikaler, der frigives ved ulykken, holde blodsukkeret stabilt, tilføre gode næringsstoffer, støtte fordøjelsen og øge cellernes muligheder for at reparere det skadede væv.

Det er aldrig for sent at gå i gang med en hensigtsmæssig kost. Har man gamle skader, kan det stadig godt svare sig at ændre sin kost, og det er stadig muligt at se forbedringer selv efter lang tid.

Naturopath Charlotte Lillegaard Petersen, har selv været igennem to hjernerystelser og ved hvor stor betydning kosten har, for at komme sig efterfølgende. Al den viden har hun samlet til en bog, så andre kan få glæde af hendes erfaring. I bogen får du en detaljeret vejledning til hvad du skal spise for at optimere din hjerne efter en hjernerystelse, samt opskrifter og tips.

Hjernevenlig kost skal selvfølgelig også smage godt og her følger en opskrift på en lækker linsesuppe, som er guf for hjernen.

Linsesuppe med rejer

2 personer

Suppe
2 mellemstore løg
2 fed hvidløg
1 mellemstor sødkartoffel
2 store gulerødder
150 g røde linser
1½ l kyllingefond eller grøntsagsbouillon
2 spsk mild olivenolie
1-2 tsk stødt spidskommen
saften af ½ citron
chiliflager
havsalt og sort peber

Rejer
400 g rejer – gerne rå og med skal. Alternativt kan du bruge pillede, forkogte rejer, der er klar til brug
4 fed hvidløg
1 lille potte frisk koriander
olivenolie til stegning
chiliflager
havsalt og sort peber
saften af ¼-½ citron

Suppe
Pil løgene og skær dem i grove tern. Pil hvidløgsfeddene. Skræl kartoflen og skær den i grove tern. Skræl gulerødderne og skær dem i grove tern.

Kom løg, hvidløg, sødkartoffel, gulerødder og røde linser i en gryde og hæld kyllingefonden ved. Bring gryden i kog og skru ned. Lad grøntsager og linser simre i 30-40 minutter under et tippet låg, eller indtil alt er mørt.

Blend suppen med en stavblender og rør olivenolien ud i suppen. Smag til med krydderier og citronsaft.

Rejer
Pil hvidløgsfeddene og hak dem fint. Hak korianderen fint. Gem et drys koriander til servering.

Svits hvidløg og koriander af på en pande. Tilsæt rejerne og steg dem under omrøring, til de er lyserøde og gennemstegte. Hvis du bruger forkogte rejer, skal de blot lige varmes igennem. Smag rejerne til med havsalt, sort peber, chili og citronsaft.

Anretning
Anret suppen og top med de hvidløgsstegte rejer samt et drys finthakket koriander.

▶︎ Uddrag og opskrift fra bogen ‘Superkost til hjernerystelser – forstå din hjernerystelse og kostens betydning for helbredelse’. Læs mere om bogen her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.