Blog

Gurkemeje som medicin

De fleste kender gurkemejens insisterende gule farve og markante smag. Inderne har længe brugt den både som energigiver, i skønhedspleje og sygdomsbehandling. En enestående alsidighed, der gør denne lille rod til noget helt unikt. Gurkemeje har været brugt intensivt i årtusinde i den indiske naturmedicin. Den viser især sin effektivitet ved lidelser med inflammation som fællesnævner. Inflammationssygdomme er nutidens store udfordring, fx forhøjet blodtryk, overvægt, smerter og hjerte-kar-sygdom. Men inflammation er også koblet til sværere lidelser som auto­immun sygdom, kræft og hjernelidelser. Gurkemejens kan på én gang bremse smerter, slid og skader – og samtidig sætte turbo på reparation, heling og energi. Meget sjældent findes der ét middel med så stor bredde i effekt og samtidig så god tolerance i menneskekroppen.

Folkemedicinen har altid prist gurkemejens mange egenskaber – og responsen fra forskningens verden i dag er, at gurkemeje og dets primære stof, curcumin, indeholder nogle dybe helbredstransformerende fordele for mennesket. Curcumin er et unikt molekyle med utallige lovende egenskaber. Det er usædvanligt at have fat i én plante med ét centralt molekyle, der udviser sådan en bredde i effekter. Det er det, der gør vidunderstoffet curcumin så interessant. Det er den type drømmemolekyle, som mange gerne ville kunne ‘putte på flaske’ i en ren og stabil udgave. Der bliver derfor forsket verden over i gurkemeje, og der er mange lovende forsøg i gang med fokus på enkeltdele som fx optageligheden og fordelingen af stofferne i kroppen.

For at opnå den bedste effekt af de gode stoffer i gurkemeje, er der tre vigtige principper at følge. De sikrer, at man får den bedste synergieffekt imellem næringsstofferne og øger optagelsen af det aktiverede og fedtopløselige curcumin.
• Opvarmning af gurkemejen øger curcumins biologiske tilgængelighed for kroppen.
• Den sorte pebers piperin gør, at curcumin bliver længere tid i kroppen, og hermed øges effekttiden.
• Fedtstof tilsættes for at øge optageligheden af gurkemejen i fordøjelsessystemet.

Hvis du vil afprøve gurkemejens effekt og styrke, er her en opskrift på et koncentreret shot fuld af power og sundhed!

Gurkemeje-ingefær-shot

Ca. 25 stk. / Tid: 30 minutter

150 g ingefær, skrubbet/skrællet vægt
100 g gurkemeje, skrubbet/skrællet vægt
6 store usprøjtede citroner
1 tsk friskkværnet sort peber
1 håndfuld friske krydderurtekviste, fx rosmarin, timian eller mynte, kan udelades
1 spsk ekstra jomfrukokosolie
4-6 spsk honning (koldslynget)

Skrub eller skræl ingefær, gurkemeje og citron. Skær ingefær og gurkemeje i skiver og kom dem i en gryde sammen med peber. Overhæld med koldt vand og kog i 20 minutter for svag varme.

Skyl og slyng krydderurter, og tilsæt dem, lige før du slukker for varmen. Lad saften afkøle lidt.

Pres saften fra citronerne ned i en skål og opløs olie og honning heri. Kom de halve, afpressede citronskaller i den varme saft, og når den er afkølet til omkring 40 °C, blander du det hele i skålen og lader det stå tildækket i køleskabet til næste dag. Hvis du ikke bruger koldslynget honning, kan du bare blande det hele sammen, når det er varmt.

Drikken holder sig fint på køl 2-3 uger. Kan drikkes som små shots på ½ dl op til 3 gange dagligt.

Tip
Du kan tilsætte 10-12 fed hvidløg for yderligere effekt – ikke for smagens skyld. Du kan også tilsætte lidt havtorn eller hyben, og brug evt. lime i stedet for citron.

▶︎ Uddrag og opskrift fra bogen ‘Gurkemeje – Den kraftfulde knold med antiinflammatorisk styrke’. Læs mere om bogen her. Bogen udkommer den 9. juni og lige nu kan du få 20 % rabat + fri fragt ved brug af koden ‘gurkemeje’.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.