Blog

Gastro gæstemenu | uge 36

Efteråret er for alvor over os og det betyder højsæson for svampe og i denne tid går man næsten aldrig forgæves efter svampe i skoven. Dagens menu byder på en lækker pizza med svampe og til dessert får du opskriften på en chokolademousse med havtorn – det nordiske superbær der også er i sæson netop nu. Velbekomme!

Pizza med svampe

2 personer

Pizza
2 hjemmelavede pizzadejskugler eller 2 færdigkøbte pizzabunde

Fyld
1-2 store bøftomater pr. pizza
150-200 g halvfast smagfuld gedeost, f.eks. gouda, alternativt 2 bøffelmozzarellaer
4-5 håndfulde Karl Johan-svampe eller andre svampe, ca. 3-400 g
3 fed hvidløg
1½ spsk ekstra jomfruolivenolie
1 lille håndfuld estragon
salt, gerne himalayasalt
evt. et nip tørrede chiliflager

Tryk dejen ud til to pizzaer. Forbag dem i en forvarmet ovn ved 250-300 °C varmluft i 2 minutter, før du kommer fyldet på. Har du købt færdiglavede bunde, så følg instruktionerne på pakken.

Skyl tomaterne og skær dem i skiver. Læg dem på en tallerken eller i et dørslag og drys med lidt salt. Lad dem stå en halv times tid og dup dem tørre med køkkenrulle. Skær osten i tynde skiver.

Rens svampene – hvis du bruger Karl Johan, skal de kun børstes rene, endelig ikke skylles, idet de så bliver helt bløde. Skær dem i mindre stykker. Skær hvidløget i tynde skiver, rist det let i olien, tilsæt svampene og svits det hele et par minutter.

Skyl og slyng estragon og finthak den. Bland den med svampene og fordel først tomater, så svampeblanding og til sidst osten på pizzaen. Bag den færdig ca. 2-4 minutter, alt efter om du bruger bagesten eller ej.

Du kan også bage pizzaen kun med tomater og ost, svitse svampene lidt mere på panden og bare fordele dem på den varme pizza.

▶︎ Opskriften er fra bogen ‘Grøntsagspizza – Velsmagende og sunde italienske favoritter i ny grøn forklædning’. Læs mere om bogen her.

Hvid chokolademousse med havtorn

6-8 glas

Kompot
150 g havtorn
150 g sukker
1 vaniljestang
150 g æblestykker – uden skræl

Mousse
175 g hvid chokolade
5 pasteuriserede æggeblommer
50 g flormelis
½ dl havtornsaft, se side 16
2 blade husblas
2 dl piskefløde

Kom havtornene i en gryde og mos dem med en grydeske. Skær æblerne i små stykker og kom dem i gryden sammen med sukker og marven fra vaniljestangen. Bring gryden i kog og lad den simre i ca. 15 minutter, indtil æblerne er møre. Pisk det hele lidt sammen med et piskeris. Hæld kompotten i en skål og lad den køle ned i køleskabet, så den er helt kold, før den bruges. Smelt chokoladen forsigtigt over vandbad, den må ikke blive varmere end 40 grader. Pisk fløden til skum, den skal ikke være helt fast. Pisk æggeblommerne med flormelis, indtil de er helt stive og luftige. Udblød husblassen i koldt vand og smelt den i den lune havtornsaft. Vend den lune chokolade ned i æggeblommerne og vend derefter havtornsaften i. Vend først kompotten i, derefter flødeskummet. Hæld moussen i portionsglas og lad dem køle helt ned, inden moussen serveres.

Havtornsaft og -puré
Ca. 1 l saft og 2 dl puré
1 kg havtorn
½ l vand

Kom havtornen i en gryde og tilsæt vand. Bring det i kog og lad det simre i et par minutter. Lad saften stå og køle af i gryden og hæld den så over i en sigte. Når væsken er løbet igennem, presses saften ud af bærrene med en dejskraber. Opbevar saften i skoldede glas eller flasker i køleskab. Så kan den holde i flere uger. Saften kan også fryses ned.

De resterende skaller og kerner hældes i en blender og blendes helt fint. Er det for tørt til at blende, tilsættes lidt af saften. Man kan vælge at sigte pureen, hvis man ikke vil have rester fra kernerne med. Pureen holder ikke mere end et par dage i køleskabet, så den kan med fordel fryses ned i mindre portioner.

▶︎ Opskriften er fra bogen ‘Havtorn – Desserter, kager og søde sager’. Læs mere om bogen her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>