Blog

Gastro gæstemenu | uge 35

Kalenderen skriver 1. september og selv om vi håber sensommeren bliver hængende lidt endnu, så tager vi forskud på noget af det bedste ved efteråret – nemlig comfort food og simreretter. I dag står gæstemenuen på en frisk og smagfuld salat med æbler, svampe, nødder og ost til forret og en varmende bygotto med gulerødder til hovedret. Velbekomme!

Æblesalat med roquefort og valnødder

4 portioner

2 store håndfulde blandede salatblade, fx friséesalat, julesalat og radicchio
1 stor håndfuld brune champignon, ca. 125 g renset vægt
1 stort grønt æble, alternativt rødt
1 håndfuld kørvel
1 håndfuld valnødder, ca. 40 g, alternativt pecannødder
100 g roquefort, alternativt gorgonzola

Dressing
1 tsk æblecidereddike
½ tsk dijonsennep
1½ spsk ekstra jomfruolivenolie
1 lille usprøjtet appelsin
1 usprøjtet citron
himalayasalt og friskkværnet sort peber

Skyl og slyng salatbladene. Rens champignon grundigt og skær dem i tynde skiver. Skyl æblet, skær det i kvarte, fjern kernehuset og skær det i tynde skiver. Dryp skiverne med lidt citronsaft, så de ikke bliver brune.
Skyl og slyng kørvel. Grofthak valnødderne og tørrist dem et par minutter på en mellemvarm pande.

Dressing
Pisk eddike med sennep og olie. Tilsæt fintrevet skal af appelsinen og halvdelen af citronen samt saften fra appelsinen. Smag til med salt og peber. Fordel salat, champignon og æble i en stor skål eller på 2 tallerkener. Smuldr roquefort udover og fordel kørvel og valnødder hen over salaten. Dryp med dressingen og server.

▶︎ Opskriften er fra bogen ‘Nødder – Naturens genvej til flad mave og antiinflammatorisk styrke’. Læs mere om bogen her.

Bygotto med gulerødder

4 personer

1 løg
4 dl perlebyg
1 dl hvidvin
1 l vand
2 bouillonterninger (fx grøntsagsbouillon)
600 g gulerødder (vægt med skræl)
6 spsk olivenolie
3 spsk eddike (fx æbleeddike)
1 tsk smør
1 stor håndfuld parmesanost
1 bundt persille
1 tsk smør
salt og peber

Hak løget fint og sauter det i lidt olivenolie ved svag varme i et par minutter. Tilsæt perlebyg og hvidvin og lad hvidvinen fordampe.

Kog vandet og tilsæt bouillonterningerne. Tilsæt ca. 2 dl bouillon til bygottoen og kog op under omrøring. Lad det simre, indtil speltkernerne har suget bouillonvæsken til sig. Tilsæt mere bouillon og rør løbende. Der skal ca. bruges 1 liter bouillon, alt efter hvor meget bid man foretrækker, at bygkernerne skal have.

Skræl i mellemtiden gulerødderne og skær dem i små tern. Læg ca. 2 dl i en skål og dæk dem med olivenolie og æbleeddike. Kog de resterende gulerødder i 5-10 minutter, indtil de er møre, men stadig har bid. Blend ¾ med en lille klat smør og en smule af kogevandet til en fin puré. Gem den sidste ¼ til senere.

Tilsæt gulerodspuré til bygkernerne, når kernerne har nået den rette konsistens. Riv parmesanosten groft og tilsæt det til retten. Tilsæt dernæst de kogte gulerødder, som ikke er pureret. Hak persillen og bland denne i til sidst. Smag til med salt og peber. Server i dybe tallerkener med de marinerede gulerødder ovenpå, samt lidt ekstra revet parmesan og persille.

Tip
Du kan også sagtens bruge risottoris til denne ret.

▶︎ Opskriften er fra bogen ‘ Gulerødder – Opskrifter med den sunde rod, der smager himmelsk’. Læs mere om bogen her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.