Blog

Gastro gæstemenu | uge 27

Sommer er lig med masser af friske og smagfulde bær. Derfor har vi denne fredag fundet to opskrifter, der begge indeholder bær. Hovedretten er lammekølle – som bestemt kun bliver bedre af en tur på grillen – med en frisk salat af rucola og brombær. Til dessert finder du en lækker sorbet med kirsebær og krydderurter. Det hele nydes allerbedst med en flaske naturvin (eller to) 🙂 Velbekomme!

Braiseret lam og salat med brombær

4 personer

Braiseret lam
2 kg lammekølle, gerne af typen mutton, men yngre kan også gøre det – spørg din lokale slagter til råds
4 løg
1 helt hvidløg
1 bdt timian
1 spsk spidskommen eller fennikelfrø
1 håndfuld laurbærblade
6 dl rødvin – naturvin, naturligvis

Rids køllen let i overfladen med en skarp kniv og læg den i en bradepande sammen med løg, hvidløg og krydderurter. Hæld vinen på og spæd evt. op med vand, hvis vinen ikke dækker over halvdelen af køllen. Dæk med folie og stil den i ovnen i 8 timer eller mere ved 120 °C. Tag køllen ud og lad den hvile lidt, inden den tages op af lagen. Kødet skal falde fra benet, når det serveres.

PS. Lagen sigtes og gemmes til base for en god sovs eller en sammenkogt ret dagen efter.

Salat med brombær
100 g brombær
200 g rucola eller anden bitter salat
2 spsk olivenolie
saft af en ½ citron
salt og peber

Bland skyllede brombær og bitter salat sammen og vend i olie. Smag til med citron, salt og peber.

▶︎ Opskrift fra bogen ‘Naturvin – Et møde med den naturlige vin, dens ildsjæle og pionerer’. Læs mere om bogen her.

Kirsebærsorbet med citronverbena

2 portioner / 5 minutter + frysetid: 2-3 timer

2 store håndfulde søde, mørke kirsebær
1 håndfuld citronverbenablade
1-2 spsk koldslynget honning
1 usprøjtet citron
1 tsk vaniljepulver

Skyl og udsten kirsebærrene. Frys dem 2-3 timer, til de er godt gennemfrosne.

Skyl og slyng citronverbenabladene. Kom dem i en foodprocessor sammen med de frosne kirsebær, honning, fintrevet citronskal og vaniljepulver. Kør, til du har en cremet sorbet. Mængden af honning afhænger lidt af, hvor sød din tand er, og hvilke kirsebær du har fået fat på. Prøv dig lidt frem.

Variation
Du kan sagtens lave denne sorbet med mynte eller citronmelisse i stedet. Eller i en lidt frækkere version med estragon eller basilikum. Den egner sig også fortrinligt til hindbær, blåbær eller brombær, og her kan du bruge de samme urter.

▶︎ Opskrift fra bogen ‘Krydderurter – En verden af grøn, sund og eksplosiv smag’. Læs mere om bogen her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.