Bæredygtig badass’ 30 tips til en bæredygtig jul

Gæsteindlæg af forfatter og zerowaster Gittemarie Johansen

Klik her for hendes bog Bæredygtig Badass.

 


 

10 idéer til bæredyge julegaver og indpakninger

 1. Lad dig inspirere af den japanske indpakningsteknik, furosihi, and pak dine gaver ind i genbrugelige materialer som stof eller tørklæder. Du kan finde viskestykker, duge, eller tørklæder til gaveindpakning i langt de fleste genbrugsbutikker.
 2. Hvis du har muleposer liggende som du ikke bruger, så kan du også pakke gaver in i dem, og give dem som sekundær gave oveni købet.
 3. Hvis du modtager en gave, så pak den forsigtigt ud og gem indpakning til en anden gave.
 4. Hvis du bruger gavepapir, så kan du med fordel undgå glitter og glimmer – det er typisk bare plastik som gør materialet umuligt at genanvende. Brug natur snor og stof band til indpakning I stedet for plast bånd, natur materialer kan komposteres, men også bruges mange gange inden da.
 5. Før du køber gaver fra ny, check second hand apps og platforme, som Facebook Marketplace, Trendsales og DBA. For mindre gaver, så check genbrugsbutikker, eller vintage/retro butikker for mere autentiske og bæredygtige sager.
 6. Støt bæredygtige brands eller lokale kunstere. Med et Grønne hjerter-medlemskab får du rabatkoder til en lang række bæredygtige virksomheder – perfekt til årets julegaver!
 7. Hvis du plejer at modtage gaver fra venner eller familie, som du mistænker, ikke kan navigere hvilke gavemuligheder er bæredygtige, så kan du netop ønske dig oplevelser eller penge. Og i stedet for at købe ting, så giv eller ønsk dig oplevelsesgaver som teater- og koncertbilletter, en skovtur, en tur på museum, sportsarrangementer, middagsselskaber osv. Der er ikke nogen grænser for hvad en oplevelsesgave kan være, og det bedste er, man behøber ikke pakke den ind, eller købe en fysisk ting.
 8. Hvis der er noget du er god til, så lav noget selv, det kan være noget musik, bagværk, kunst, hudpleje, syprojekter osv. At lave noget selv er ofte meget mere bæredygtigt end at købe et masseproduceret produkt.
 9. Donér til velgørenhed og støt de udsatte i dit nærmiljø. Eller hvis du har tid til det, så meld dig som frivillig i juleperioden.
 10. Hadegaver er sjove, men desværre ikke særligt bæredygtige, så undgå de billigt producerede, sjove, små sager som hurtigt går i stykker eller ikke bliver brugt, og giv kun gaver som modtageren kan bruge.

 

10 idéer til bæredygtig julepynt

 1. Der er ingen grund til at købe nyt julepynt. I løbet af efteråret og vinteren kan man finde alskens julepynt i de fleste genbrugsbutikker.
 2. Det samme gælder for lyskæder og andre former for både inden –og udendørs pynt. Husk blot at slukke dem når du ikke nyder dem.
 3. Pas på med at købe julepynt og decor som er meget trendy, hvis du ikke vil bruge pynten år efter år, så er aftrykket meget stort.
 4. Når det kommer til lys, så er de fleste lys laver af stearin, som indeholder biprodukter fra petroleum produktion og er hverken godt for miljøet eller dit helbred. Det kan derfor være en god idé at skrifte til naturlige vokslys.
 5. Du kan tørre appelsiner i ovnen og bruge dem som dekoration. Når de er tørre, kan de også gemmes til næste år.
 6. Brug gran, grankogler, og hvad ellers du kan finde på jorden, som dekorationer i vinterhalvåret – gem grene og kogler og brug dem år efter år.
 7. Undgå de typer af dekorationer som indeholder glitter og glimmer, når det falder af og smuldrer så efterlades det som mikroplastik.
 8. Hvis du har et rigtigt træ til jul, så husk at afskaffe det på en ordenlig måde.
 9. Hvis du blot smider dit træ ud, så er et genbrugeligt træ, som kan bruges år efter år, måske en bedre løsning til dig.
 10. Hvis du har et genbrugeligt træ, så anbefaldes det at det bruges i mindst 8 år, idealt 20 for at have et lavere aftrykt end et naturligt træ.

 

 

10 idéer til bæredygtig julemad

 1. Julen er den tid på året hvor vi spilder allermest  mad, for at komme spildet til livs, se om du kan lave mindre portioner og ikke tage mere end man kan spise.
 2. Husk at brug alle dine rester, for eksempel i stir fries eller i sandwiches.
 3. Opbevar dine rester i genbrugelige beholdere, som for eksempel to tallerkener ovenpå hinanden, i glas, i madkasser eller med brug af voks wraps – på den måde kan du undgå plastik film og alufolie.
 4. Nu er de fleste traditionelle juleretter ofte fyldt af kød, hvilket ofte har et meget stort aftryk. Derfor kan man med fordel udskifte kød med plantebaserede alternativer for at mindske aftrykket.
 5. At substituere animalske produkter som smør, mælk og fløde med plantebaserede alternativer, er et godt sted for nybegyndere at starte.
 6. Jeg kan også anbefalde at se på forskellige veganske hovedretter, som for eksempel en Beet Wellington fra min bog Bæredygtig Badass.
 7. Juleretter er også ekstra særlige, når man bruger sæsonbaserede og lokale grønsager.
 8. Både med fermentation og syltning kan man få sine ingredienser til at holde meget længere, og smagende passer også rigtig godt til sæsonen – win win.
 9. Bag dine egne julesmåkager og snacks frem for at købe dem i emballage i butikkerne.
 10. Brug spiselige dekorationer på juletræet.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Updating…
 • Ingen varer i kurven.