Blog

Gastro gæstemenu | uge 33

I denne regnfulde sommer, er der ikke andet at gøre end at drømme sig til varmere himmelstrøg - specielt hvis man ikke har haft mulighed for at rejse lidt udenfor Danmarks grænser. Regnvejret forhindrer heldigvis ikke en fra at gå i køkkenet, så man kan i stedet drømme sig afsted med nogle sydligt inspirerede retter - f.eks. fra en tidligere ferie i gastronomiens Frankrig. Krebs tilberedt som i Bordeaux Écrevisses à la Bordelaise 4 personer 50 g gulerod 50 g knoldselleri 50 g skalotteløg 150 g smør 12 levende krebs 1 bouquet garni af persille og timian (se nedenfor) 2 tomater 4 cl...

Læs videre →

Antiinflammatoriske råvarer | Ingefær

Allerede ved første bid smager man, at der er saft og kraft i roden. Ingefærens sundhedsfremmende potentiale er særdeles veldokumenteret i forsøg, hvor det er slået fast med syvtommersøm, at ingefær er en af de mest antiinflammatoriske madvarer, du kan tænke ind i din kost. Det har gigtpatienter for længst erkendt, og de spiser enten roden eller kosttilskud med ingefær. Det er dog ikke kun gigtlidelser, rodens aktive komponenter formår at bekæmpe, men alle former for inflammation. Magien udspringer af helt særegne plantestoffer, såkaldte gingeroler, som sætter gevaldigt skub i kroppens bekæmpelse af de betændelsestilstande, som hærger den. Ud over...

Læs videre →

Gastro gæstemenu | uge 32

Ønsker du at forlænge smagen af sommer, så tilsæt havtorn i maden. Med sin perlende, syrlige smag er det lille orange-gule nær, et af den danske naturs mirakler. Havtorn er i sæson i øjeblikket, og kan plukkes frit mange steder langs de danske kyster. Et lille tip, er at klippe grene af busken, og så lægge dem i fryseren derhjemme - herefter kan man nemlig ryste bærerne af grenene. Spicy kylling og havtorn 4 personer 1 stor kylling 1 stor stegepose Marinade: 1 dl havtornsaft, se nedenfor 1 dl havtorn 25 g sukker 2-3 spsk. karry 1 tsk. salt 1 tsk. stødt...

Læs videre →

Antiinflammatoriske råvarer | Byg

Byg er et suverænt korn at tænke ind i måltiderne. Ligesom andre fuldkorn giver byggen dig masser af kostfibre, som i byggens tilfælde overvejende er af den opløselige type. Opløselige fibre suger vand til sig, og gør, at tarmsystemet fyldes af en blød masse. Dette gavner fordøjelsen og sørger for, at der er gang i systemet. Men det gør også, at potentielle giftstoffer, der er sluppet ned i tarmsystemet, har mindre berøring med tarmindervæggen. Netop provokation af tarmen er en af de helt store inflammationsproblematikker, så jo mere tarmen skånes, jo bedre. Dele af byggens kostfibre fungerer også som næring...

Læs videre →

Gastro gæstemenu | uge 31

Krydderurter er eventyret i madlavningen – en sand forvandling opstår, når de anvendes. Lige nu er der krydderurter alle vegne, så det er bare med at få brugt en masse. Prøv f.eks. disse skønne og enkle italiensk-inspirerede retter. Perfekt til en søndagsfrokost i solen. Velbekomme! Tomatsalat på italiensk 2 portioner 2 store, solmodne bøftomater eller to store håndfulde små, solmodne tomater 1 pakke bøffelmælksmozzarella 1 lille håndfuld basilikum et par kviste oregano evt. et nip tørret oregano ekstra jomfruolivenolie himalayasalt Skyl tomaterne, og skær dem i skiver, hvis det er store tomater – i halve, hvis det er små tomater....

Læs videre →

Antiinflammatoriske råvarer | Valnødder

Lad dig ikke skræmme af det enormt høje kalorieindhold. For valnødden er proppet med sunde stoffer, som din krop vil elske at få indenbords. En af de helt store kvaliteter er nøddens tårnhøje indhold af omega-3-fedtsyrer, som tager livtag med en spirende inflammation, og samtidig bruges til at opbygge friske hjerneceller. Det sunde fedt får følgeskab af kostfibre, der holder mave-tarm-systemet sundt og stærkt, og ikke mindst E-vitamin, som hører til naturens kraftigste antioxidanter. Antioxidanter styrker immunforsvaret ved at beskytte kroppens celler mod ødelæggelse, og samtidig gør de, at der kan rettes flere kræfter mod bekæmpelsen af inflammation. I den...

Læs videre →

Antiinflammatoriske råvarer | Quinoa

Quinoa er en overset perle på det ernæringsmæssige område. Bag et ganske uanseligt ydre gemmer der sig et væld af kraftfulde stoffer, som alle er med til at styrke din krop. Først og fremmest er den enormt fiberrig, og det gavner både mætheden og i allerhøjeste grad også sundheden. Undersøgelser viser, at fiberrige madvarer gavner kolesteroltallet og mindsker risikoen for flere kræftsygdomme. Samtidig er de næring for tarmens bakterier, hvilket gør, at du får et stærkt fordøjelsessystem. Værdien af dette kan direkte aflæses i form af et styrket immunforsvar og en mindsket inflammationsrisiko. Indholdet af omega-3-fedtsyrer er med til at...

Læs videre →

Gastro gæstemenu | uge 29

Sol eller ej, her på forlaget lader vi sommerstemningen sejrer! Derfor får du denne fredag en enkel gæstemenu, der emner af sommer og sol. Vi ligger ud med den populære drink Aperol spritz, men i en anderledes version hvor isterningerne er skiftet ud med mandarinsorbet. Til hovedret står den på meatza – en anderledes pizza hvor den traditonelle bund er skiftet ud med kød og grøntsager. Meatzaen kan toppes med din yndlingsfyld, eller du kan prøve nedenstående version med svampe og grillet grønt. Velbekomme! Aperol spritz 1 drink 2 kugler mandarinsorbet 3 cl Aperol danskvand Kom et par kugler mandarinsorbet...

Læs videre →

Antiinflammatoriske råvarer | Laks

På listen over antiinflammatoriske madvarer placerer laksen sig som en af de absolutte topscorere. Det skyldes blandt andet indholdet af flere centrale stoffer, men i altoverskyggende grad laksens store indhold af fiskeolier, de såkaldte omega-3-fedtsyrer. Der foreligger solid dokumentation for, at en kost, der er rig på omega-3-fedtsyrer, formår at stimulere din krops immunforsvar til øget modstandskraft. Resultatet er, at spirende inflammation slås ned, inden den for alvor når at få fodfæste. Rigtig mange løbere har på egen krop erfaret fiskeoliens magi, hvis de i en periode med ømme knæ er begyndt at tage tilskud af fiskeoliekapsler. Inden for kort...

Læs videre →

Gør kål på fordommene

Kål er en fantastisk råvare og den kan indgå i alverdens køkkener. Fra en marokkansk inspireret salat med peberfrugter og mynte til en dansk sommersalat med makrel og radiser. Og så er kål interessant, fordi det i så mange år har haft et ry som usexet bondemad, der lugter fælt og giver oppustet mave. Intet kunne dog være mere forkert. Det er de tidligere generationer, der havde fat i den lange ende, når de proppede sig med kål. For kål er ud over at være billig også en af de sundeste grøntsager, der findes. Det er næsten umuligt at finde...

Læs videre →