Blog

Gastro gæstemenu | uge 25

Denne uges gæstemenu byder på en forret og en hovedret + en hjemmelavet rabarberlikør, så vi kan få brugt alle de flotte rabarber, der vokser livligt frem i haverne. Forretten er en japansk ret med spinat og hovedretten er en skøn marokkansk gryderet med kylling og kartofler – perfekt til det regnfulde vejr vi har i sigte. Velbekomme og rigtig god Sankt Hans! Rabarberlikør 1 flaske Aalborg Jubilæum – alternativt snaps eller vodka tre stængler rabarber sukkerlage Tag en flaske Aalborg Jubilæum. Hæld den over i en literstørrelse patentflaske eller en anden lufttæt beholder. Tag tre stængler fuldmoden rabarber og...

Læs videre →

Vegansk mad hitter

Vegansk og vegetarisk mad er populært som aldrig før og i weekenden bragte Politiken en artikel om at mange danske supermarkeder nu afsætter flere meter hyldeplads til veganske varer. Det er en udvikling vi hos Muusmann synes er rigtig god og spændende! Vegansk mad er nemlig godt for både sundheden, miljøet og dyrevelfærden :) Mange har desværre opfattelsen af at vegansk mad handler om kedelige, brune linseret­ter, dyre ingredienser og besværlige opskrifter, men glem alt om det, for det moderne veganske køkken lægger op til stor variation, krea­tivitet og helt nye smagsoplevelser, alt sammen skabt af ingredienser, som du nemt...

Læs videre →

Maveglad mad på grillen

Nu er sommeren vist endeligt over os og det betyder grill-vejr! Vi elsker simpelthen at grille, og grillmad er fantastisk, men mange vil også opleve at fordøjelsen kommer en smule på overarbejde. Vi kender nok alle følelsen af at sidde tilbage med tyngde i maven og oppustethed, når de gode sager er spist. Men sådan behøver det heldigvis slet ikke at være :) Nogle af de ting der kan give problemer er gluten, mejeriprodukter og raffineret sukker. Mange traditionelle grillretter indeholder netop disse råvarer, så derfor kan det for mange virke besværligt eller kedeligt at finde på nye, sundere alternativer....

Læs videre →

Gastro gæstemenu | uge 24

Alt er ved at springe ud og mange planter er i fuld flor, og det betyder at det er sæson for de smukke og smagefulde hyldeblomster. Desserten til denne menu er en eventyrlig hyldeblomstcheesecake toppet med noget så lækkert som hyldeblomstpandekager! Derudover får du i dag opskriften på vietnamesiske sommerruller med bl.a. and, spinat, asparges og krydderurter. Velbekomme! Vietnamesiske sommerruller 2 portioner / Tid: 60-90 minutter + 12-24 timers marinering Andebryst 300 g andebryst, giver ca. 250 g rent kød 2 usprøjtede appelsiner 10 g ingefær, skrællet vægt, kan udelades ekstra jomfrukokosolie til stegning himalayasalt friskkværnet hvid peber Læg andebrystet...

Læs videre →

Hjernerystelser og kost

Hjernerystelse er noget, som de fleste kender til. Enten har man selv engang fået en hjernerystelse, eller man kender nogen, som har prøvet det. En hjernerystelse opstår, når hovedet udsættes for et slag, ryk eller en brat acceleration. Hjernen rystes uhensigtsmæssigt og slår sig mod indersiden af kraniet. Man behøver ikke have haft et direkte slag mod hovedet, og man behøver ikke nødvendigvis at have været bevidstløs for at få hjernerystelse. Heldigvis kommer de fleste sig hurtigt og fint kort tid efter en hjernerystelse, men der kan være meget forskellige grader af skader. Nogle er længere tid om at komme...

Læs videre →

Hvad er en antiinflammatorisk kost?

Sidste mandag skrev vi lidt grundlæggende om inflammation og hvordan du kan beskytte dig mod kronisk inflammation, ved at føre en antiinflammatorisk livsstil. Men hvilke ting skal du spise og hvilke ting skal du undgå? For dig – og alle andre – der godt kunne tænke sig at få et klart overblik over medspillere og modstandere i den sunde, styrkende ernæring, har vi kreeret den ultimative antiinflammatoriske kostpyramide. Den kan downloades sidst i indlægget, hvorfra du kan udskrive et eksemplar til køleskabets låge. Tanken er selvfølgelig, at pyramiden både skal fungere som fyrtårnet, du navigerer efter i din daglige ernæring,...

Læs videre →

Gastro gæstemenu | uge 23

Gæstemenuen denne uge byder på sæsonens råvarer blomkål, kartofler, ærter, radiser og masser af krydderurter. Retterne emmer af sommer og passer perfekt til grillen. Velbekomme! Kartoffelsalat med blomkål, ærter og radiser 4 personer 500 g nye, små kartofler 1 mindre blomkål 200 g nye ærter ½ bundt radiser 1 bundt dild Dressing 4 spsk olivenolie 2 spsk hvidvinseddike 1 tsk dionsennep ½ spsk sirup Skrub og vask kartoflerne. Kom godt med salt i vandet. Lad dem koge op. Sluk for blusset og lad dem trække i kogevandet. Efter 15-20 minutter er kartoflerne færdige. Tjek undervejs med spidsen af en kniv....

Læs videre →

Gurkemeje som medicin

De fleste kender gurkemejens insisterende gule farve og markante smag. Inderne har længe brugt den både som energigiver, i skønhedspleje og sygdomsbehandling. En enestående alsidighed, der gør denne lille rod til noget helt unikt. Gurkemeje har været brugt intensivt i årtusinde i den indiske naturmedicin. Den viser især sin effektivitet ved lidelser med inflammation som fællesnævner. Inflammationssygdomme er nutidens store udfordring, fx forhøjet blodtryk, overvægt, smerter og hjerte-kar-sygdom. Men inflammation er også koblet til sværere lidelser som auto­immun sygdom, kræft og hjernelidelser. Gurkemejens kan på én gang bremse smerter, slid og skader – og samtidig sætte turbo på reparation, heling...

Læs videre →

Spis dig fra inflammationer

Når læger og andre sundhedsforskere bliver bedt om at udpege den helt store synder i forbindelse med udviklingen af livsstilssygdomme, er svaret klokkeklart: Sukkersyge, gigt, åreforkalkning, overbelastningsskader og en lang stribe andre dårligdomme opstår alle sammen i kølvandet på det, man med en faglig term kalder inflammation. Her er, lidt forsimplet, tale om en steril betændelse, som umiddelbart er af det gode, men som ved et sammenfald af uheldige omstændigheder kan udvikle sig til en tikkende bombe under dit helbred. Forstuver du eksempelvis foden, er det helt naturligt og yderst hensigtsmæssigt, at din krop reagerer med varme og hævelse, der...

Læs videre →

Gastro gæstemenu | uge 22

Hver fredag kan du på bloggen finde opskrifter til en 2-retters gæstemenu til den kommende weekend. Menuerne er sammensat ud fra sæsonens råvarer og lige nu er det bl.a. sæson for de lækre danske klassikere, asparges og rabarber. Velbekomme! Spicy tun med grønne asparges 2 portioner / Tid: 25 minutter 2 tunbøffer à ca. 125-150 g* 2 tsk ristet sesamolie himalayasalt 2 små bdt grønne asparges, ca. 400-450 g renset vægt 2 fed hvidløg 15-20 g ingefær, skrællet vægt 1 lille stærk thaichili 2 citrongræsstængler 1 stor håndfuld koriander 1 spsk saltede mandler 1 spsk ristet sesamolie 1 tsk honning...

Læs videre →