Blog

Antiinflammatoriske råvarer | Hvidløg

Smagen er aromatisk, hvilket i allerhøjeste grad også kan siges om den karakteristiske duft. Denne stammer fra stofferne alliin og allicin, der trods en mikroskopisk størrelse er eventyrligt kraftfulde. Undersøgelser viser, at stofferne formår at bremse op for de reaktioner i kroppen, der fremprovokerer unødig inflammation. Selvom det er de nævnte stoffer, der stjæler rampelyset, er det ikke ensbetydende med, at det kun er disse, der bidrager til kroppens styrke. Der forskes flittigt i hvidløgets gode egenskaber, og flere håndfulde af hvidløgets aktive plantestoffer nyder hjertelægernes bevågenhed, fordi man oplever, at hvidløget formår at sænke kolesteroltallet. Samtidig får de blodkarrene...

Læs videre →

Antiinflammatoriske råvarer | Tomat

Smagen er mild og kalorieindholdet lavt, så det er ikke underligt, at mange mennesker elsker tomaten. Rent ernæringsmæssigt er det især den røde farve, der gør den spændende, for den får sin kulør fra stoffet lycopen, der er en yderst kraftfuld antioxidant. Forsøg har dokumenteret, at et højt indtag af lycopen kan mindske inflammation i kroppen, med en særlig gunstig virkning i lungerne. Ud over lycopen giver tomaten dig også en del C-vitamin, og vitaminet er især guld værd, hvis du motionerer flittigt. Undersøgelser viser, at din risiko for at blive ramt af forkølelse halveres, hvis du får store mængder...

Læs videre →

Gastro gæstemenu | uge 36

Efteråret er for alvor over os og det betyder højsæson for svampe og i denne tid går man næsten aldrig forgæves efter svampe i skoven. Dagens menu byder på en lækker pizza med svampe og til dessert får du opskriften på en chokolademousse med havtorn – det nordiske superbær der også er i sæson netop nu. Velbekomme! Pizza med svampe 2 personer Pizza 2 hjemmelavede pizzadejskugler eller 2 færdigkøbte pizzabunde Fyld 1-2 store bøftomater pr. pizza 150-200 g halvfast smagfuld gedeost, f.eks. gouda, alternativt 2 bøffelmozzarellaer 4-5 håndfulde Karl Johan-svampe eller andre svampe, ca. 3-400 g 3 fed hvidløg 1½...

Læs videre →

Antiinflammatoriske råvarer | Grønkål

Kålen gemmer på et væld af sunde kvaliteter. Ud fra et antiinflammatorisk perspektiv er det især de mikroskopiske plantestoffer, der gør den helt unik. Analyser viser, at grønkålens stoffer er ekstremt kraftfulde og i stand til at give helt eventyrlig styrke til din krop. Mens det er anthocyaniner, der gør blåviolette bær stærke, er det glucosinolater, der er på spil i kålen. Disse glucosinolater omdannes i kroppen til potente komponenter, der er i stand til at yde dokumenteret beskyttelse mod flere former for kræft. Samtidig stiver de generelt immunforsvaret af. Det samme gør flere andre plantestoffer, som har stor lighed...

Læs videre →

Gastro gæstemenu | uge 35

Kalenderen skriver 1. september og selv om vi håber sensommeren bliver hængende lidt endnu, så tager vi forskud på noget af det bedste ved efteråret – nemlig comfort food og simreretter. I dag står gæstemenuen på en frisk og smagfuld salat med æbler, svampe, nødder og ost til forret og en varmende bygotto med gulerødder til hovedret. Velbekomme! Æblesalat med roquefort og valnødder 4 portioner 2 store håndfulde blandede salatblade, fx friséesalat, julesalat og radicchio 1 stor håndfuld brune champignon, ca. 125 g renset vægt 1 stort grønt æble, alternativt rødt 1 håndfuld kørvel 1 håndfuld valnødder, ca. 40 g,...

Læs videre →

Antiinflammatoriske råvarer | Blåbær

Den mørke farve afslører det tydeligt, ikke mindst hvis du knuser et bær mellem fingrene. Blåbærret er fuldt af et af naturens mest kraftfulde stoffer. Den blåviolette farve stammer fra såkaldte anthocyaniner, mikroskopiske plantestoffer, der i overlegen grad stiver immunforsvaret af. Undersøgelser viser, at et par hundrede gram bær inden et hårdt træningspas nedsætter ømheden i de efterfølgende dage, mens andre forsøg har dokumenteret, at anthocyaninerne formår at bremse nogle af de inflammationssygdomme, som kan ramme hjernen og kredsløbet. I dyreforsøg har man dokumenteret, at bærrenes kraftfulde stoffer kan mindske graden af inflammation med helt op til 50 procent, og...

Læs videre →

Antiinflammatoriske råvarer | Mynte

Den friske smag afslører tydeligt, at mynten er rig på æteriske olier. Disse virker bakteriedræbende og kan i den forstand beskytte kroppen mod sygdom. Et klassisk eksempel, som mange kan nikke genkendende til, er myntens evne til at få has på et spirende halsonde, som immunforsvaret så slipper for at bakse med. Generelt har luftvejene det rigtig godt med mynte i maden, og det er da også årsagen til, at mentol, som udvindes af pebermynteolie, er populært som håndkøbsmedicin mod luftvejsgener. De æteriske olier virker ligeledes beroligende på maven og kan herigennem gavne fordøjelsen. Enkelte undersøgelser viser, at myntens æteriske...

Læs videre →

Gastro gæstemenu | uge 33

I denne regnfulde sommer, er der ikke andet at gøre end at drømme sig til varmere himmelstrøg - specielt hvis man ikke har haft mulighed for at rejse lidt udenfor Danmarks grænser. Regnvejret forhindrer heldigvis ikke en fra at gå i køkkenet, så man kan i stedet drømme sig afsted med nogle sydligt inspirerede retter - f.eks. fra en tidligere ferie i gastronomiens Frankrig. Krebs tilberedt som i Bordeaux Écrevisses à la Bordelaise 4 personer 50 g gulerod 50 g knoldselleri 50 g skalotteløg 150 g smør 12 levende krebs 1 bouquet garni af persille og timian (se nedenfor) 2 tomater 4 cl...

Læs videre →

Antiinflammatoriske råvarer | Ingefær

Allerede ved første bid smager man, at der er saft og kraft i roden. Ingefærens sundhedsfremmende potentiale er særdeles veldokumenteret i forsøg, hvor det er slået fast med syvtommersøm, at ingefær er en af de mest antiinflammatoriske madvarer, du kan tænke ind i din kost. Det har gigtpatienter for længst erkendt, og de spiser enten roden eller kosttilskud med ingefær. Det er dog ikke kun gigtlidelser, rodens aktive komponenter formår at bekæmpe, men alle former for inflammation. Magien udspringer af helt særegne plantestoffer, såkaldte gingeroler, som sætter gevaldigt skub i kroppens bekæmpelse af de betændelsestilstande, som hærger den. Ud over...

Læs videre →

Gastro gæstemenu | uge 32

Ønsker du at forlænge smagen af sommer, så tilsæt havtorn i maden. Med sin perlende, syrlige smag er det lille orange-gule nær, et af den danske naturs mirakler. Havtorn er i sæson i øjeblikket, og kan plukkes frit mange steder langs de danske kyster. Et lille tip, er at klippe grene af busken, og så lægge dem i fryseren derhjemme - herefter kan man nemlig ryste bærerne af grenene. Spicy kylling og havtorn 4 personer 1 stor kylling 1 stor stegepose Marinade: 1 dl havtornsaft, se nedenfor 1 dl havtorn 25 g sukker 2-3 spsk. karry 1 tsk. salt 1 tsk. stødt...

Læs videre →